2020. május 28., csütörtök

Ármány és kézfogó

Egy ideig halogattam az Ambrózy báró estei sorozat harmadik kötetét, bár nem volt rá különösebb okom, hiszen az előző két részt szívesen olvastam, és még a kiegészítő novellát is átlapoztam.
A borító ezúttal is szép, tökéletesen passzol az előzményekhez. Vastagságra pedig egyre terjengősebbek a kötetek, mert ez bizony 702 oldalra rúg.
Fülszöveg:
"A naptár 1900-ról lassanként 1901-re vált, miként a négy esztendővel korábban elrabolt Hangay Emma ügye is hátborzongató fordulatot vesz.
Ambrózy báró, az Osztrák-Magyar Monarchia első magándetektívje és hű segítőtársa, Mili kisasszony új nyomra lel, ám az ösvény, melyre ezáltal lépnek, sokkal tüskésebb, nyaktörőbb és veszélyesebb, mint azt bármelyikük is sejtené. Vajon a morc báró miért válik egyre titokzatosabbá, sőt, kegyetlenné és gonosszá azokkal szemben, akik szeretik, s hogyan lesz képes mindezt Mili kisasszony elviselni? Mit rejt a Magyar utcai ház, miért lop lovat Mück Márika, kinek vall szerelmet Tarján Vili, és hány holttest kell még ahhoz, hogy a háttérben működő gonosztevők nehéz vasba veressenek?"
A történet ott folytatódik, ahol a második rész véget ért. A korszak tehát maradt, a szereplők maradtak és a megoldatlan leányrablás esete továbbra is fennállt. Nagyjából a helyszínek is változatlanok voltak egy-egy fővároson belüli új épülettel kiegészülve. A cselekmény szálai ebben a megszokottságban egyre közelebb és közelebb kerültek egymáshoz, hogy a kötet végére teljesen egymásba fonódjanak. 
A narráció továbbra is a Hangay lányok között váltakozott, amelyet csupán időnként egészített ki egy-egy szereplő nézőpontja. Természetesen Richárd ezúttal sem kapott túl sok reflektorfényt, inkább a sötétben mozgatta a szálakat, ahogy már megszokhattuk.
A cselekmény visszatért a kiindulási problémához, vagyis a leányrabláshoz, amit szépen komótosan fel is fejtett. Ezúttal azonban nem társult az ügyhöz még néhány megoldatlan gyilkosság. Nyomozás hatékonysága szempontjából ez nem épp baj, ám a cselekményt néhol jóval laposabbá tette. A kevesebb megoldásra váró ügyből ugyanis egyenesen következik, hogy több idő maradt a hölgyekre. A hölgyek pedig tipikus kisasszonykák módjára az érzelmeik által lettek vezérelve, úriemberek gondolatai után kutatva, féltékenykedve és meggondolatlanul szaladgálva városon belül és kívül.
Oké, hogy Mili szabad szellem és elkapta a feminizmus, de egy kifejezetten idegesítő csitri módjára viselkedett. Úgyhogy megérdemelt mindent, amit a bárótól kapott. Bár azon a véleményen vagyok, ha Richárd végre őszintén kinyitotta volna a száját, rengeteg hercehurcát és utazást megspórolt volna. Az viszont tény, hogy a Hangay lányok közül az idősebbik az intelligensebb, így jogosnak mondható a báró titkolózása. 
Szóval voltak fenntartásaim a hölgyek viselkedésével szemben, viszont ezen lányos butaságok és botlások nélkül nagyon leült volna a cselekmény. Az események mozgását ugyanis szinte kizárólag Mili magánakciói és Emma időnkénti feminista öntudatra ébredése, valamint Márika kotnyelessége adta. Mindeközben a rejtély kibogozása kényelmesen üldögélt egy karosszékben. No, nem kell megijedni, méltóztatatott a kötet végére felkelni onnan, ám ez az utolsó fejezetekig váratott magára.
Ebben a részben tehát meglehetősen vérszegény - szó szerint és átvitt értelemben is - lett a nyomozás, ellenben nagy dózisban adta a női romantikát. Ez pedig tényleg unalmas lett volna 700 oldalon, ha a hölgyek nem kezdenek fogócskázni.
A kötetben azonban akadt néhány kétségtelenül dicséretes dolog. Egyrészt a korábbi szálak elvarrása, így Emma kalandjainak minden mozaikja és szereplője a helyére került a harmadik rész végére. Másrészt az író már nem csupán levéltárakból kigyűjtött vagy szőrmentén ismert neveket használt, hanem belecsempészett a történetbe néhány közismert nevet, elsősorban írókat és politikusokat. Ez egy kifejezetten finom fűszert adott a korképnek.
Apropó korkép, a leírások még mindig szépek, a hangulat továbbra is megkapó, és összeségében minden női butaság ellenére élveztem az olvasást. Valahogy most jól csúszott a történet könnyedsége, úgyhogy tényleg nem értem, miért halogattam ilyen sokáig, hogy kézbe vegyem.
Összességében tehát ez a rész egy jó lezárása a leányrablásnak. Kicsit több benne a női porhintés, mint a nyomozás, de akadnak benne izgalmas jelenetek.
Szóval tetszett, és tudom ajánlani azoknak, akik a végére szeretnének járni az első kötetben megismert ügynek, illetve szívesen olvassák a Hangay hölgyek kalandjait. Báró ide vagy oda, ez a sorozat bizony a nőkről szól. Viszont, ha valaki olyan nyomozást vár, mint ami a második részben olvasható, cseppet csalódhat, mert ezúttal tényleg nem a gyilkosságokon van a hangsúly.

Lábjegyzetek margójára:
A történet körül állandó a vita a lábjegyzetekről, amire részemről most pontot tennék. 
Személy szerint elvagyok a lábjegyzetekkel, még akkor is, ha időnként feleslegesnek érzem őket, amit már kifejtettem a második kötetnél. Ennél a résznél azonban kipróbáltam, milyen nélkülük a könyv, és azt kell mondanom, ugyanolyan. Lábjegyzetek nélkül is érthető és hangulatos. Szóval, ha valakinek csípi a szemét a sok-sok beszámozott kiegészítő információ, ne morogjon, egyszerűen hagyja őket figyelmen kívül, és koncentráljon inkább a cselekményre. Ez a kérdés ugyanis tipikus esete annak a bizonyos ingnek, ha valakinek nem tetszik, hát ne éljen vele.

Kiegészítés:
Ahogy a második résznél már összefoglaltam, jelenleg öt kötetnél jár a sorozat. A következő részt (Nász és téboly) biztosan elolvasom valamikor, erről a fenti rész kedvcsináló befejezése gondoskodott. Illetve lehet, hogy előtte sort kerítek a másik kiegészítő novellára (Bitó és borostyán) is. 
Egyébként, ha információim helyesek, az író elkészült a sorozat hatodik részével, megjelenési dátumot viszont még nem kapott. Továbbá felmerült a történet filmsorozat adaptációja is, de hogy ebből lesz-e valami, az bőven a jövő titka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése