2020. május 20., szerda

Sorozatajánló III.

Az elmúlt két hónapban eléggé belevetettem magam a sorozatokba. Úgyhogy itt az ideje, hogy megosszak négy újabb kíváló alkotást.

A sebész
"A sorozat hőse John Thackery sebészorvos, aki az egyik New York-i kórházban dolgozik az 1900-as évek fordulóján. A férfit mentora, Christiansen doktor váratlan távozása után vezető sebészorvossá léptetik elő. Azt szeretné, ha pártfogoltja, Everett Gallinger lenne a helyettese, a kórház fő támogatójának lánya azonban ragaszkodik hozzá, hogy a fekete bőrű Algernon Edwardsot vegye maga mellé, aki Londonban és Párizsban szerzett tapasztalatokat. Már az első napon vibrál köztük a feszültség."
Egy ismerősöm ajánlotta ezt a sorozatot. Mivel szerepel az HBO kínálatában. rögtön bele is néztem, és nem csalódtam, valóban remek alkotás.
Mindössze két évadból áll 10-10 epizóddal, és a lezárása van annyira kielégítő, hogy bár az ember szívesen nézné még tovább, megelégszik ennyivel.
A történet meglehetősen összetett, és mivel egy kórház áll a középpontjában és a főhősei többsége orvos vagy ápoló, meglehetősen véres is. Gyenge idegzetűek óvatosan bánjanak vele, mert itt bizony minden műtétet és beavatkozást közelről mutatnak. Konkrétan véresebb, mint egy harmadrangú darabolós horror. Ettől azonban csak még hitelesebbnek tűnik minden. A díszlet egyébként csodálatos, a kor ábrázolása zseniális és a szálak mozgatása is remek érzékkel lett megkoreografálva. Van itt minden a drogfüggőségtől, a korrupción át a rasszizmusig. Nincs hiány szerelmi szálból és családi drámákból, és úgy ábrázolja a korabeli egészségügyi viszonyokat, ahogy voltak. No, persze ez egy mai embernek inkább hátborzongató, mint normális. A szereplők kedvelhetők minden emberi hibájuk ellenére, és valahogy még a negatív hősöket is jó nézni, mert érdekesek és izgalmas az a sok baj, amibe keverednek.
Összességében tehát ez egy zseniális sorozat. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kedveli az orvosokról szóló sorozatokat, bírja a vért és érdeklődik a 20. század eleje iránt.

Hihetetlen
"Egy igaz történet Marie-ről, akit azzal vádolnak, hogy hazudott a megerőszakolásáról. Két női nyomozó segít a lánynak a fordulatos ügy felgöngyölítésében."
Ez a dühítően jó sorozat a Netflix kínálatában szerepel. Mindössze egy évadra, azaz 8 epizódra rúg, ám ennyi bőven elég is belőle.
A történet tényleg hihetetlen és annyira bosszantó, hogy minden egyes részt magamban dühöngve néztem végig. A sorozat ugyanis rámutat az igazságszolgáltatás egyik nagy hibájára, az áldozatok hibáztatására. Ettől pedig szerintem minden normális emberben felmegy a pumpa. Én kiakadtam, és végig szorongva drukkoltam a nyomozóknak, hogy derítsenek fényt az igazságra, és segítsenek végre a főhősnőnek. A cselekmény elég feszülten alakul, és a készítők remek érzékkel játszottak az idővel és a helyszínekkel. Ettől ez egyszerre egy izgalmas nyomozás és egy nyomasztó személyi dráma. A színészek játéka remek, minden karakter érthető, még akkor is, ha épp ostoba módon cselekszik. A sorozat üzenete pedig egyértelmű és kifejezetten fontos.
Hiába dühöngtem és szorongtam rajta, nagyon tetszett. Remek alkotásnak találom, amit mindenkinek érdemes megnézni. Ez a téma sajnos még mindig aktuális, így fontos, hogy halljunk róla, gondolkodjunk rajta és tanuljunk belőle kortól és nemtől függetlenül.

The Witcher
"Geralt, a vaják, aki egy mutálódott szörnyvadász, a helyét keresi egy olyan világban, ahol az emberek gyakran gonoszabbak a szörnyeknél."
A Netflix újabb nagy durranása, amiről szerintem már mindenki hallott. Nos, én előbb megnéztem az első évad mind a 8 epizódját, majd kezdtem el olvasni az alapjául szolgáló könyveket. Tekintve, hogy a könyvsorozat kiverte nálam a biztosítékot (aki kíváncsi rá, miért, olvasson utána ITT), azt kell mondanom, hogy a filmsorozat nekem bizony jobban tetszik. Legalábbis egyelőre, aztán majd meglátjuk mit hoznak ki a készítők az alapanyag katyvaszából.
Szeretem a fantasy sorozatokat, így bár a szörnyek ábrázolása néhol sántított és a háborús jelenetek borzalmasan gagyik voltak, tetszett az összkép. Tetszett a díszlet, tetszettek a szereplők és tetszett a történet vezetése is. Remélem, a következő évadban is megtartják ezt az egyensúlyt. A párbeszédek pörögtek, a kardozás látványos volt, míg a zene addiktív. Ó, és ami még fontos, tetszett a magyar szinkron. 
Összességében tehát ez egy kellemes fantasy sorozat. Tudom ajánlani a műfaj kedvelőinek a könyvektől függetlenül.

Mindhunter
"Az 1970-es évek végén két FBI-ügynök továbbgyarapítja a kriminalisztika tudományát a gyilkosság pszichológiájával és valóságos szörnyek közeli vizsgálatával."
Ezt a sorozatot is egy ismerősöm ajánlotta, és ez is a Netflix kínálatában található. Jelenleg két évadnál jár, vagyis eddig 19 epizódnál, ám a következő évad már borítékolva van legnagyobb örömömre.
Ez egy meglehetősen realista sorozat a sorozatgyilkosokról és arról, hogyan is alakult ki ez a megnevezés a bűnüldözésben. A történet valós eseményeket követ, így szemben a megszokott bűnügyi sorozatokkal, itt bizony nem mindig van megoldás, nem mindig kapják el a gyilkost. Nem is igazán az elkapásukon van a hangsúly, hanem a megértésükön. A főhősök ugyanis azon a nehéz és megterhelő feladaton dolgoznak, hogy megértsék a gyilkosokat, rájöjjenek, mi motiválja őket, és ezzel talán segítsék a hasonló esetek megakadályozását. A történet így tele van brutalitással és mentális problémákkal. A főhősök egyszerűen sodródnak egyik ügytől a másikhoz, miközben a néző is sodródik velük és egyre közelebb kerül ezáltal nem csupán a nyomozókhoz, hanem a gyilkosokhoz is. Remek a téma megközelítése, illetve nagyon jól adagolták az információkat, amitől a sorozat végig feszült marad.
Nekem tetszett, érdekesnek és izgalmasnak találtam. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a bűnügyi sorozatokat, és szeretnének valami igazán realista alkotást látni. Azonban szólok, csak erős idegzetűeknek, mert ez nem egy könnyed délutáni Columbo. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése