2019. július 30., kedd

Mozgóképek LXXVII.

Júniusban két hét nyaralás mellett érthetően kevesebb filmet néztem meg. Az arány azonban így sem rossz, mert összesen öt filmet láttam és ebből egyet moziban.

A rabbi meg a lánya
"Apja halálát követően Ronit (Rachel Weisz) hosszú idő után visszatér gyerekkora helyszínére, egy londoni ortodox zsidó közösségbe. Felnőttként újra szembe kell néznie az általa már egyszer megtagadott szokásokkal, törvényekkel és saját szexualitásával"
Két okból érdekelt ez a film. Rachel Weisz jó színésznő és általában jó filmeket is választ, illetve érdekesnek találtam a témát. Arra azonban nem számítottam, hogy mindezt rém unalmasan fogják tálalni.
Ez a film fájdalmasan semmitmondó. Cselekmény nem igazán van, a karaktereket sem ismeri meg közben a néző és az egész filmnek nincs egy kifutása, nincs csúcspontja, csak langyosan csörgedezik az unalom tengerén. Ezen pedig a sötét színek, sötét ruhák és lapos párbeszédek sem segítenek. Pedig egy ilyen érdekes és ütős témából, mint a zárt vallási közösségen belüli leszbikus kapcsolat, sokkal többet ki lehetett volna hozni. A film azonban még arra sem vette a fáradtságot, hogy a közösséget bemutassa. Klisékkel dobálózott, hogy a vallási megszállottság rossz, a szerelem meg szabad, de még csak a cél környékét sem találta el vele.
Végig untam ezt a filmet és néha úgy éreztem, hogy a minimális polgárpukkasztáson kívül (mert a leszbikus ágyjelenet azért kellett hosszú percekig) semmi célja nem volt. Könyv alapján készült, de nem hozta meg az olvasáshoz a kedvemet.
Inkább nem ajánlanám ezt a filmet.

Dzsungel
"Az Ausztráliában élő izraeli kalandor és író, Yossi Ghinsberg memoárjából készült. A valós eseményeken alapuló történet a civilizált életre ráunó, 22 éves Yossi útját követi, aki 1980-as évek elején két barátjával a bolíviai La Paz városába utazott egy életre szóló kaland reményében. A városban megismerkednek Karl Ruprechter osztrák utazóval, aki a dzsungel jó ismerőjének vallja magát, majd rá hagyatkozva felfedezőútra indulnak az amazóniai őserdő lenyűgöző, még felfedezetlen területeire. A fiatal kalandorok valóra vált álma azonban igazi rémálommá válik, miután újdonsült túravezetőjük váratlanul magukra hagyja őket a dzsungel mélyén. A következő három hét drámai küzdelemmel telik az életben maradásért egy ismeretlen és veszélyekkel teli helyen - ahonnan nem mindegyikük tér vissza élve."
Na, ez a film izgalmas. Hiába tudja a néző előre, hogy a srácok egyedül fognak bolyongani a dzsungelben, végig izgalommal várja az eseményeket.
Daniel Radcliffe igazán jó ebben a szerepben. Az pedig, hogy egy valós személy valós kínlódását mutatja meg, csak hab a tortán. A néző nem lesz tőle a túlélés szakértője és egyértelmű, hogy milyen sok múlik a szerencsén, de akkor is jó nézni a szereplők kreatív megoldásait egy-egy helyzetben és kellemetlen figyelni, ahogy újabb és újabb akadályokat ad nekik a dzsungel.
Ez tehát egy jó film, kalandos, tudom ajánlani azoknak, akik egy izgalmas túlélésről szóló filmre vágynak.

X-Men - Sötét Főnix
"Az X-ek eddigi legfenyegetőbb ellenfelükkel néznek szembe: tulajdon társukkal, Jean Greyjel. Egy űrbéli mentőakció során Jean csaknem életét veszti, mikor egy titokzatos kozmikus erő lecsap rá. Otthon ez az erő nem csupán megnöveli erejét, hanem sokkal labilisabbá is teszi. A benne lakozó idegennel viaskodva Jean olyan hatalmat enged szabadjára, amit nem csak hogy nem ért, de kontrollálni is képtelen. Ahogy egyre inkább kicsúszik lába alól a talaj, s olyanoknak árt, akik fontosak számára, lassan az X-Men összetartó erejét is kikezdi. A széthulló családnak újra egyesülnie kell – nem csak Jean megmentéséért, hanem bolygónk megvédéséért olyan idegen lényektől, akik Jean erejét fegyverként használnák és ezzel az egész galaxist uralmuk alá hajtanák."
Nyertem két jegyet a film premier előtti vetítésére és San Diegót vittem el rá magammal. Egyikünk sem kifejezett X-Men rajongó, csak néhányat láttunk a korábbi filmekből, így teljesen úgy ültünk be rá a moziba, hogy önálló filmnek tekintettük.
Ez a film akár önálló, akár nem, borzalmas. Borzalmasan buta, gagyi és érdektelen. Egyik karakternek sincs értelmes motivációja, ráadásul egyik pillanatról a másikra megváltoztatják a véleményüket. Az akciójelenetek logikátlanok, a gonoszok logikátlanok és minden gagyi, gagyi, gagyi. Fájt ez a film és San Diego csak azért nem hagyott ott, mert úriember, így inkább végigszenvedte velem a fenekén maradva és beletemetkezett a popcornba, mert az volt az este legértékelhetőbb része.
Nagyon rossz film, nem érdemes megnézni, akár kedveli az ember a mutánsok világát, akár nem. Ez a film egyszerűen élvezhetetlen.

Keresés
"Egy 16 éves lány eltűnik. A rendőrség nyomoz, az apa türelmetlen, az ügy nem halad. A lány apja úgy dönt, hogy maga is kezébe veszi a kutatást, és bemerészkedik arra a területre, ahol ugyan bizonytalanul, tájékozatlanul mozog, de egyedül ott találhatja meg eltűnt lánya nyomait: a neten.
Úgy érzi, minden titok egyetlen helyen gyűlt össze, és minden rejtély megoldása itt található: egy laptopon. Megküzd az ismeretlen világgal. Virtuális térben mozog, de valódi eredményt akar: a lányát."
Lehet, hogy a sztori elcsépelten hangzik, de ez a film zseniális.
Elképesztően ötletes a kivitelezése és dicséteresen modern az üzenete. A teljes film képernyőkből áll. Mintha végig a szereplők számítógépének monitorján át látnánk az eseményeket és ebből még a legvégén sem tör ki. Zseniálisan kreatív megoldás és kifejezetten hangulatossá teszi a szálak felgöngyölítését. A történet egyébként izgalmas és csavaros, a karakterek pedig, bár őket is csupán monitorokon át látjuk, szépen kidolgozottak. Nagyon rendben van az apró részleteket is beleértve.
Remek volt, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Kszi, Simon
"Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító."
Nem kifejezetten érdekelt ez a film, főleg egy ilyen béna magyar címmel, de olyan sok jó kritikát olvastam róla és Nel barátom is dicsérte, hogy adtam neki egy esélyt.
Ez tényleg egy jól összerakott alkotás. Nagyon tetszett, hogy a film a hangsúlyt nem a "másságra" helyezte, hanem egy hatalmas titok súlyára. Tetszett, hogy bár Simon környezete kifejezetten támogató volt, mégis volt indok az aggodalomra és szorongásra. A film a témaválasztás ellenére megtartotta a könnyedségét, amitől gördülékeny maradt a cselekménye és kedvesen tinifilmesek a jelenetei. A főhős pont azokat a hibákat követte el, mint a többi kamasz a zsáner más filmjeiben és ettől ez is egy lett a romantikus tinifilmek listáján és nehéz lenne rásütni a "meleg film" bélyeget. Szóval ha valakit esetleg feszélyezne a tény, hogy a főhős a saját neméhez vonzódik, ne aggódjon. Ez csak egy tipikus kamaszsrác tipikus titkolózó ügyetlensége a szerelem nevében.
Nekem tehát tetszett és nyugodt szívvel ajánlom azoknak, akik romantikus tinifilmre vágynak.

Értékelés:
Keresés                           ->  10
Dzsungel                        ->   9
Kszi, Simon                   ->   8
A rabbi meg a lánya      ->   3
X-men - Sötét Főnix     ->    2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése