2015. január 23., péntek

Bűbájtalan

Egy újabb ifjúsági fantasy sorozat, a Balszerencsés tündérmese első kötete.
A borító mutatós, sejteti, melyik tündérmeséről lesz itt szó. A cím azonban cseppet megtévesztő, én legalábbis míg nem olvastam el a fülszöveget, egész más történetre számítottam.
Vékony könyvecske, mindössze 256 oldal.
Fülszöveg, ami kicsit sokat árul el:
"Mina Grime az iskola lúzere, egészen addig a napig, amíg meg nem menti a suli legmenőbb pasijának az életét egy iskolai kiránduláson. Egy csapásra minden megváltozik, a lány hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és minden lépését a szerencse kíséri. De mikor már a dolgok nem is mehetnének jobban, Mina édesanyja bejelenti, hogy elköltöznek. Mina kérdőre vonja édesanyját, aki kénytelen elmondani a családi titkot. Mina Grime valójában a Grimm testvérek leszármazottja, és egy átok terheli őt, mely generációról generációra öröklődött. Vannak rések, ahol az emberek és a tündérek világa összeér, ezen a mesevilág lényei átszöktek, és az emberek bosszantásával múlatják az időt. Mikor az emberek megelégelték, alkut kötöttek a varázslényekkel. Azok megígérték, hogy ha az emberek végigjátszák az összes mesét, és sikeresen befejezik a történeteket, visszamennek saját világukba. Ám a mesék gyűjteménye egyszer csak életre kelt, és saját maga kezdte irányítani a történeteket, megnehezítve ezzel az emberek dolgát. Olyannyira, hogy bár a Grimm testvéreknek több mint 170 mesét sikerült végigjátszani, nem tudták mindet befejezni. Így öröklődött az átok generációkon át. Most Minán a sor, hogy belépjen a mesevilágba és megtörje az évszázados átkot..."
Ez a könyv egy mese.
Úgy gondolom, tündérmesékből nem lehet kinőni, van azonban olyan mese, ami inkább a fiatalok számára szórakoztató és a Bűbájtalan pont ilyen.
Aranyos, rengeteg mesei utalással, szokványos tinédzsergondokkal, csipetnyi romantikával és egy leheletnyi varázslattal. Minden megvan benne, ami egy modern tündérmeséhez kell.
A főhősnő, Mina meglehetősen balszerencsés lány és eléggé kilóg a sorból, mivel nincs mobiltelefonja, a lakcíme titkosított és igyekszik nem feltűnni, még akkor is, ha épp magára borított egy pohár kakaót. Minden szétszórtsága és csepp naivitása ellenére azonban szerethető karakter, ahogy egy női mesehősnél elvárt.
Természetesen van segítőtársa is, egy legjobb barátnő, Nan, aki ellenben feltűnő és vidám. Őt is lehet kedvelni, mert minden popkulturális dolga ellenére rendes lány.
Aztán a herceg sem maradhat ki a meséből. Brody a tipikus szőke herceg, aki nekem sok volt. Nem tudtam igazán megkedvelni, pedig kezét-lábát törte, hogy a fényes páncélú megmentő szerepét eljátssza. Nekem ő túl giccses. Jaredben ellenben látok potenciált. Ez van, a problémás srácok vonzanak...
A könyv cselekménye nem túl bonyolult, néha Mina jön rá előbb a mesékre, de általában az olvasó tudja előbb, épp melyik Grimm történetbe csöppent. Kisebb-nagyobb kalandok szövik át Mina "átlagos" hétköznapjait. Bár elég nehéz megmondani, hol végződik a valóság és hol kezdődik a Történet. A Grimm mesék megelevenednek benne alkalmazkodva a modern világ szabályaihoz.
Tetszett, hogy a tündérek a szokványos séma szerint léptek színre, vagyis másik világ, halhatatlanság és őszinteség jellemzi őket, amitől otthonossá váltak ebben a mesevilágban.
Összességében ez a könyv nem bonyolult, igazi mese, annak könnyed bájával és kalandjaival. 
Épp ezért elsősorban fiatalabb olvasóknak ajánlanám, illetve mindazoknak, akik sosem nőnek ki a tündérmesékből. Grimm rajongók nem fognak csalódni.

Kiegészítés:
Ahogy a fülszöveg is elárulja, több mint száz Grimm mese létezik és Minának mindet végig kell járnia, így garantált a több kötetnyi folytatás. Egyelőre négy rész jelent meg (Fairest, Fable, Reign) és augusztusban jön az ötödik könyv Forever címmel. Hogy ez lesz-e az utolsó, arról nincsenek információim. Viszont, ha számba vesszük, hogy az első könyvben csupán három mesét sikerült megoldani, számíthatunk akár tíz kötetre is, attól függetlenül, a főhősnő mennyire jön bele a dologba.
A második könyv, Fairest magyar megjelenésének dátumáról még nem hallottam, de majd nyitva tartom a fülem. Néha kifejezetten jót tesz az ember lelkének egy tündérmese.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése