2015. január 3., szombat

Az útvesztő

Csupa jót hallottam erről a könyvről. Aztán elkészült a filmadaptáció és csak fokozódott a lelkesedés. 
Mivel jobban szeretem előbb olvasni és csak aztán nézni a történeteket, hosszú töprengés után megvettem a könyvet. Filmborítós változatot sikerült szereznem, de nem bánom, igazán látványos rajta az útvesztő.
Cartaphilus még mindig nagyon igényes kiadó, egy rossz szavam sem lehet a munkájukra. Az ajándék könyvjelzőket pedig egyenesen imádom. Annyira ötletes még mindig!
364 oldalas, kellemes vastagságú könyvecske.
Fülszöveg:
"Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.
EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…
…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is."
Műfaját tekintve ifjúsági disztópia és ennek teljes mértékben eleget is tesz.
A szereplők kamasz srácok (Teresa a kakukktojás) és eltekintve az extrém környezettől, pont úgy viselkednek, ahogy az a korukból adódóan elvárható. Igyekszenek együttműködni, szabályokat követni, de azért a személyes csatározások is fel-felbukkannak. 
Az alapötlet újszerű és izgalmas. Az olvasóban rengeteg kérdés felmerül és mivel a fiúk is csak sejtik a dolgokat, együtt fedezi fel velük az útvesztőt, így a könyv végére már otthonosan futkos a falak között és egyre kíváncsibb, mi lehet azokon túl. 
Az útvesztő tehát teljesen jól felépített az összezárt kis közösséggel együtt. Igaz, a srácoknak csak egy kis része került bemutatásra, a többiek tömegmasszává váltak és a veszélyes helyzet ellenére, egész jól megfértek egymással. Utóbbit a két éves összeszokás számlájára lehet írni, szóval nincs ezzel sem nagy baj. Főleg ha észben tartjuk, ifjúsági regény, kölykökről kölyköknek és nem kölykökről felnőtteknek. (Szóval aki Legyek Urát vár, csalódni fog.)
könyvem az ajándék könyvjelzővel
Az útvesztő felépítésével így nincs semmi bajom, leszámítva a Siratókat. Nem igazán tudtam eldönteni, ostoba gépek vagy valami speciálisan tervezett lények, túlságosan sokfélék és kiszámíthatatlanok voltak. 
A világ felépítése pedig, nos, várat magára. A könyv befejezése elhúzta a mézes madzagot és nagyon remélem, hogy a folytatásban legalább olyan világos lesz, mi is történt a világgal, mint amilyen világos lett, merre vezet egy jobb kanyar az útvesztőben.
A cselekmény tehát izgalmas, érdekes, de nem kiemelkedő. A stílus ellenben megfogja az olvasókat.
James Dashner gördülékenyen és pontosan ír. Siratókat leszámítva minden megelevenedik olvasás közben és egy kifejezetten kalandos hangulat lengi körbe a sorokat. Az útvesztő világa még valóságosabb lesz, ahogy az ember beletanul a helyi szlengbe. Nagyon tetszettek ezek a nyelvi finomságok, sokkal otthonosabbá tették a könyvet.
A karakterek is rendben voltak, mármint azok akik nevet is kaptak. Teresát még nem tudtam hová tenni, de a többieket megkedveltem. A kedvencem egyértelműen Minho. Csípem a laza stílusát és a kevéske humor a szarkazmusában rejlett. 
Összességében tehát nem ájultam el tőle, de tetszett. Ez a könyv pont az, ami lenni akar, ifjúsági disztópia és nem több, de egy fikarcnyit sem kevesebb. A kategóriájában tökéletesen megállja a helyét.
Bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek, azoknak akik szívesen szaladgálnának egyet egy útvesztőben és kíváncsiak rá, mit jelent a bökött

Hangulatfestőnek hoztam egy dalt, ami szerintem tökéletesen passzol a történethez.
Woodkid - Run Boy Run

Kiegészítés:
Az útvesztő egy sorozat első kötete. A második rész Tűzpróba címmel már elérhető magyarul. A harmadik könyv The Death Cure címet viseli és van egy előzmény könyv is The Kill Order, ami az Útvesztő előtti eseményeket meséli el. Létezik még egy kiegészítő novella is The Maze Runner Files címmel és az író most dolgozik az ötödik könyvön (The Fever Code) ami az első és az előzmény kötet között foglal helyet időrendet tekintve. 
James Dashner világában tehát van bőven kapacitás. Az eredeti három könyvet mindenképpen elolvasom, a többiről pedig majd ezek függvényében döntök. Addig is ott a filmadaptáció, amire hamarosan sort fogok keríteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése