2021. augusztus 1., vasárnap

Sorozatajánló VI.

Már eltelt fél év a rovat legutóbbi bejegyzése óta, így itt az ideje, hogy ismét ajánljak négy jó sorozatot. Van közte kifejezetten népszerű és kevésbé ismert is. Ráadásul ezúttal nem csak a Netflix kínálatából válogattam. Egy dolog azonban közös bennük, mindegyik a bűnügyi vonalon mozog, úgyhogy ez a bejegyzés tematikus ajánlásnak is elmenne.

Jacob védelmében
"Andy Barber több mint húsz éve megyei helyettes kerületi ügyész. Köztiszteletben álló férfi, szorgalmas munkaerő és boldog családapa. De amikor sokkoló bűncselekmény történik a New England-i kisvárosban, és Andy tizennégy éves fiát vádolják az osztálytársa meggyilkolásával, a férfit teljesen elvakítják az események."
Ez a 8 részes minisorozat az Apple TV kínálatában szerepel. Nagyon hamar felfigyeltem rá a témája és a szuper szereplőválasztás miatt. Chris Evans gondolom mindenkinek ismerős (súgok: Amerika kapitány) és kifejezetten jó nézni drámai szerepben. A feleségét játszó Michelle Dockery szintén ismerős lehet egy kosztümös sorozatból (Downton Abbey) vagy épp Guy Ritchie legutóbbi kiváló alkotásából (Úriemberek).
Ez nem egy szokványos krimisorozat, mert bár egy gyilkossági ügy áll a középpontjában, a hangsúly inkább a családi drámán van. A nyomozás persze zajlik, és derülnek ki újabb és újabb dolgok, ám közben végig egy család dinamikáját követhetjük nyomon. A gyilkos kiléténél pedig fontosabbá válik az erkölcsi kérdés: mit tesz meg egy szülő, hogy megvédje gyermekét. Mind a nyolc rész feszült, izgalmas, és a néző újra és újra át kell hogy gondolja álláspontját a címszereplő Jacob ellen illetve mellett. A karakterek emberiek, a problémák ábrázolása pedig kifejezetten valósághű. A lezárás pedig, hát, nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja, de zseniális. Nekem nagyon tetszett.
Bátran ajánlom azoknak, akik szeretnek erkölcsi kérdéseken rágódni, kedvelik a pszichológiai jellegű sorozatokat és a családi drámákat. Aki viszont egy klasszikus nyomozást szeretne klasszikus befejezéssel, keresse máshol, mert ez nem egy klasszikus krimi, ám épp ettől olyan különleges.

Criminal
"A sorozat (4 nyelven és 4 különböző országban forgatták: Franciaország, Spanyolország, Németország, Egyesült Királyság) 12 különböző történetből áll, amelynek mindegyike kihallgató szobákban játszódik. A széria a gyanúsítottak és a nyomozók közötti intenzív mentális konfliktusra fókuszál."
Ez is egy különleges krimisorozat, ami a Netflixen érhető el. A koncepció nagyon egyszerű: egy kihallgatószoba, néhány nyomozó és egy bűnügy, ami megoldásra vár. Azonban a készítők mindezt megbolondították azzal, hogy négy országban és négy nyelven forgatták le. Szóval a koncepció állandó, ám a nyelv és a viszonyok változnak. 7 rész van angolul és 3-3 epizód van franciául, spanyolul és németül.
Mindegyik ügy különálló és más. Nem csupán gyilkossági ügyek vannak, hanem erőszakos bűntettek, és eltűnések is. Van ami a sorozat jelenében történt és van régebbi eset is. A kihallgatások hangneme is változatos, mivel nem feltétlenül a gyanúsított ül a nyomozókkal szemben, hanem lehet épp tanú is vagy áldozat. Természetesen mindig van benne egy kellemes csavar, ami megkavarja kicsit a történetet és az aktuális szereplőről gondoltakat. Mivel az egész egy kihallgatószobában, illetve annak környékén (az üveg mögött, valamint a folyosón) játszódik, egyáltalán nem látványos. Bár, ha az ember megcsodálja az operatőri munkát, talál benne látnivalót bőven. Ettől függetlenül minden epizód feszültséggel teli és izgalmas a megfejtendő titkoktól. A krimi hangulatot így maradéktalanul adja, és mivel minden rész végén van konklúzió, a néző elégedett lehet vele.
Elsősorban azoknak ajánlom, akik a krimifilmekben azokat a részeket kedvelik a legjobban, amikor a kihallgatás zajlik. Azoknak pedig, akik mindent szeretnek eredeti nyelven nézni, igazi csemege lehet ez a sorozat.

Easttowni rejtélyek
"A történet egy Mare Sheehan nevű pennsylvaniai zsaruról szól, aki egy helyi gyilkosságot próbál megoldani, miközben az élete darabjaira hullik szét."
Még egy krimisorozat és még egy minisorozat. Mindössze 7 epizódból áll és az HBO követte el.
Ez már egy kicsit klasszikusabbnak mondható, egy tipikus kisvárosi nyomozásról szól a nyomozóval a főszerepben. Viszont a történet kifejezetten csavaros, és mivel egy tényleg kicsi városban játszódik, mindenki ismer mindenkit, így a főhős és a mellékszereplők kapcsolatán is nagy hangsúly van.
A sorozatnak két nagy erőssége van. Egyrészt a főszereplőt játszó Kate Winslet, aki zseniális ebben a szerepben. Másrészt a szuper történetvezetés, ami fokozatosan adagolja az információkat, és minden epizód végén csavar egyet a történeten. Úgyhogy meglehetősen izgalmas sorozat, de akad benne dráma bőven (egyes szereplők személyes drámái miatt) és helyenként kifejezetten humoros. A szereplők könnyen megkedvelhetők, könnyű velük azonosulni és minden olyan természetes ebben a sorozatban, amitől kifejezetten hitelessé válik. A főhősnő nem egy szuperzsaru, csak egy nő, aki próbálja kihozni a munkájából a maximumot. Tetszetős felállás.
Én nagyon szerettem ezt a sorozatot, így bátran ajánlom mindenkinek, akár krimirajongó, akár nem. Kisvárosi bűntények kedvelőinek pedig kötelező darab.

Narcos
"A Narcos a 80-as évek Kolumbiájában játszódik, a drogvilágról szól, Pablo Escobar életéről és a Medellin kartelről."
Ez a Netflix egyik legnépszerűbb sorozata, így talán mindenki hallott már róla. Én legalábbis nagyon sok jót hallottam kritikusoktól, ismerősöktől, mégis nehezen szántam rá magam, hogy belekezdjek. Egyrészt nem szeretem a drog témájú filmeket, másrészt nem voltam biztos benne, hogy ennek a sorozatnak én vagyok a célközönsége. Nos, még mindig nem szeretem a drog témájú filmeket, de ez a sorozat kiváló, kár lett volna kihagynom.
Három évad, összesen 30 epizód, vagyis nem rövid alkotás, ráadásul nem jó belőle egyszerre sok részt megnézni. Nekem időről-időre túl soknak bizonyult a benne nyíltan megmutatott erőszak és korrupció miatt, így szépen beosztva néztem végig.
A készítők nagyon jól nyúltak az alapanyaghoz, és hagyták, hogy a valós események elvigyék a hátán a történetet. Természetesen nem minden történt így, és vannak benne fiktív karakterek, de az események valósak, a drogkartelek működése, a rendőrség, a kormányok viselkedése nagyon is valóságos. Időnként bevágtak archív felvételeket, újságcikkeket, így a néző pontosan tudja, mi nem fikció, és sajnos a legmeredekebb dolgok ebbe a kategóriába estek.
A szereplőválasztás csillagos ötös. Nem egyszerűen megtalálták a legjobban hasonlító színészeket, hanem olyan jól működő karaktert írtak nekik, hogy kifejezetten ikonikusak lettek. Félreértés azonban ne essék, itt bizony mindenki rossz fiú, még a nyomozó, rendőr, katonatiszt is. A sorozat nagyon szépen bemutatja, hogyan lesz egy piti bűnözőből drogbáró, és hogy mit jelent az, ha egy ország szinte az utolsó emberig korrupt. Na, meg van egy elég erős kritika a CIA felé is, ami szintén dicséretes.
A történet izgalmas, érdekes, helyenként sokkoló és valamilyen morbid módon rendkívül szórakoztató. Hiába az erőszak (van itt minden a lövöldözéstől, a nemi erőszakon át a kínzásig), hiába a lesújtó politikai háttér, hiába az ország szomorú szegénysége, néha konkrétan vicces ez a sorozat. A poénok az abszurditásból erednek és van egy olyan szint, amikor a néző már nem tud mit kezdeni azzal a lehetetlennek tűnő, ám mégis valós történettel, amit lát, így már kuncog rajta. Ettől pedig durván szórakoztató lett ez a sorozat.
Nem bántam meg, hogy adtam neki egy esélyt, mert joggal dicsérik. Szóval, ha valaki kacérkodott a gondolattal, hogy belenézzen, hajrá, csak bátran, megéri. Arra azonban mindenkit figyelmeztetek, hogy erőszakos sorozatról van szó, helyenként kifejezetten naturalista, és a kisállatok sincsenek benne biztonságban. (Utóbbi volt az egyik oka annak, hogy helyenként hosszabb szüneteket tartottam az epizódok között.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése