2021. június 17., csütörtök

Lidércmegálló

 Régóta szerettem volna elolvasni ezt a novellát, mert az írónő Hétvilág trilógiája nagy kedvencem.
Ez a mindössze 60 oldalas szösszenet csak e-könyv formátumban lelhető fel, és interaktív meseregényként készült, de erről majd később írok bővebben.
A borító hangulatos, bár talán egy macska találóbb lett volna a varjú helyett.
Fülszöveg:
"Egy hétfő reggel Bencének nemcsak a szörnyű másnaposságával kell megküzdenie, hanem egy beszélő fekete macskával is, aki a négyes-hatos megállójában valami varjútollat követel tőle. Ezután a macska nyomában felszáll egy gyanús fekete buszra a boráros-téri Lidércmegállóban, találkozik a lidérckirály fiával, lincselni készülő falusiak elől menekül, és megjár egy elátkozott mocsarat is. Miután megmenti a vidéket egy őrült boszorkánymestertől, megtanul seprűn repülni, és a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a lidércek nemcsak a mocsárban, de a mobiltelefonokban is szívesen tanyáznak, úgy dönt: ha még egyszer beszélő állatot lát a városban, nincs az a hét véka arany, amiért vele tartana. Inkább kihívja a tévét és az állatmentőket – ebben a sorrendben."
Ez a történet egy kis extra kaland a szerző által teremtett magyar népmeséket idéző, ám kifejezetten modern fantasy világában. Interaktív meseregényként íródott, vagyis az olvasók dönthették el, hogy a történet egy-egy pontján, mit tesz a főhős, és ezáltal merre halad tovább a cselekmény. Ez nagyon kreatív és rettentően szórakoztató. Magam is részt vettem egyszer egy ilyen meseszövésen a 2018-as Könyvfesztiválon. Szuper élmény volt a Tündérfogó megjelenésének apropóján, és én bizony azt a novellát is örömmel olvasnám.
A történet stílusa megszokottan humoros, népmesei elemeket is felvonultat (például háromnapos hideglelés), ám mégis modern (nem csak az adótorony miatt) és helyenként cseppet gunyoros. Utóbbi a szereplők számlájára írható, hiszen Hollus minden alakban csípős nyelvvel van megáldva.
A cselekmény egyébként nem túl bonyolult, csak a mit sem sejtő főhős számára érződik annak. Az események - tekintve, hogy novelláról van szó - viszonylag gyorsan is haladnak, összesen nagyjából 4-5 nap történéseit mesélik el. Oké, ebből hármat a főhős alvással tölt a már említett hideglelés miatt...
Apropó főhős, Bence szimpatikus átlagember, könnyű azonosulni a nem épp hősies, mint amikor vasvillás falusiak elől menekül, és a kifejezetten bátor tetteivel egyaránt. A többi szereplő pedig már ismert az írónő regényeiből, így ők a megszokott formájukat hozzák.
Nekem kifejezetten tetszett ez a kis szösszenet, bár az tény, hogy a regények kidolgozottabbnak hatnak, hiszen ott bőven volt ideje a szerzőnek csavargatni a kalandokon, és jobban bemutatni a karaktereket. No, de ez egy novella, nem várható el tőle ugyanaz, mint egy regénytől.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki kedveli a Hétvilágot, és főleg a Boszorkányszelídítő elolvasása után javaslom. A novella ugyanis az első két kötet kedvenc hőseiből építkezik. Illetve nyugodt szívvel ajánlom azoknak is, akik még nem olvastak Virág Emília tollából, mert kedvcsinálónak ideális, és ha ez tetszik, akkor a regényeket imádni fogják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése