2015. október 17., szombat

Bíborhegy

Filmünnep van, az ilyen alkalmakat pedig meg kell ragadni. Szóval, aki teheti, gyorsan menjen moziba, mert vasárnapig jóval olcsóbbak a jegyek!
A helyzetet kihasználva Applequeen barátommal tegnap este megnéztük a Bíborhegyet. Én választottam ezt a filmet több okból. Egyrészt az előzetes alapján megfogott a látványvilág, másrészt szeretem a kosztümös filmeket és a kísértetes történeteket. Harmadrészt elcsábultam a nagy nevektől. Guillermo Del Torro egyik filmje (A Faun labirintusa) talán az egyik legnagyobb filmélményem volt, így kíváncsian figyelem a további munkáit. Mia Wasikowska általában érdekes filmekben kap szerepet és Tom Hiddleston, nos, őt egyszerűen nem lehet nem szeretni.
Szóval épp elég számomra vonzó momentumot találtam, hogy érdeklődéssel várjam ezt a filmet. Ismertető:
"Egy családi tragédiát követően az ambiciózus írónő hányódik a gyerekkori barátja iránt érzett szerelem és egy rejtélyes idegen csábítása között. A múltja szellemei elől menekülve kiköt egy házban, amely lélegzik, vérzik és emlékezik."
A besorolás nem épp szerencsés. A 18-as karika két vonatkozást leszámítva (mindkettő csupán a film végén bukkan fel) nem feltétlenül indokolt. No, nem azt mondom, hogy nincsenek benne "csúnya" dolgok (A szellemektől eltekintve.), csak már olyan sok a megengedett erőszak és nemiség a 16-os karikás filmekben, hogy hozzájuk képest ez a felnőtteknek szóló mese cseppet sem üt. Ami pedig a műfaját illeti, még a rendező is úgy gondolja, nem igazán horror.
Guillermo Del Torro egy interjúban megjegyezte, hogy ez egy gótikus szerelmi történet kísértetekkel fűszerezve. Csakhogy erre nincs külön kategória, és ha kísértetek meg gyilkosság, akkor nyomják is rá a horror bélyeget. Tehát, ha valaki borzongani és rémüldözni szeretne, ne ezt a filmet válassza. A véres jelenetek ugyanis inkább viccesen szórakoztatóak, mint rémisztőek. A fél moziterem végigkacagta ezeket.
Igen, felmerül a kérdés, hogyan lehet nevetgélni, mikor csontos, aszott szellemkezek tapizzák az ember vállát? Hát úgy, hogy ezek a visszajáró lelkek inkább sajnálatra méltók, mint rémisztőek, míg néhány nagyon is élő figurától lúdbőrzik az ember háta. Attól ugyanis, hogy valami csúnya, nem feltétlenül rossz is. A kísértetek ráadásul ebben a filmben mellékszereplőkként vannak jelen. A főszál valójában a románc.
Ez a románc rettentően szokványos és olyan kiszámítható, mint egy első osztályosoknak íródott matekpélda. Mindent tudtam előre, így semmi meglepetés nem ért. Leszámítva a tényt, hogy Tom Hiddlestonnak remekül áll a görény szerep. Mármint néztük a filmet és közben azon kuncogtunk: "Jé, ez Loki!
Tenyérbemászó, álságos és tele van hátsó szándékokkal. Az a fajta, akire még a hörcsögömet sem bíznám megőrzésre, valahogy mégsem lehet ellenállni neki. A női nézők többsége tehát értheti, hogy az egyébként intelligens főhősnő miért olyan buta, hogy hagyja magát elbájolni. Ennek a pasasnak egyszerűen nem lehet ellenállni és kész. Ránézésre nem nagy szám, de megszólal és vége, ő Loki, Loki pedig átcsesz a palánkon és a végén akkor is megbocsátasz neki. Kétségkívül karizmatikus.
A színészek tehát jól hozzák a szerepüket, a cselekmény szörnyen kiszámítható és a szellemektől sem fog senki sikoltva elszaladni. Ez értékelési szempontból eddig egy közepes, de van valami, ami feldobja kicsit.
A látványvilág zseniális. Az előzetes semmi ahhoz a vizuális orgiához képest, amit ez a film mutat. A színek élénkek, még a szürke és fekete árnyalatok is. A hangulat, ami árad belőle kissé melankolikus és kissé szürreális, míg a kosztümök mesések. A leggyönyörűbb azonban a kísértetház. Igen, lyukas a tető, sok a bogár, hideg és dohos, de akkor is gyönyörű. Ez a kísértetház egy mintapéldány arra, hogyan képzeli el az ember azt a helyet, ahol szívesen bolyongana annak ellenére, hogy szellemekbe botolhat. A képi világ akkor is beszippantja a nézőt, ha a cselekményt nem találja érdekesnek. Engem legalábbis odaszögezett a székhez, pedig gondolatban előre mondtam, mi lesz a következő jelenetben.
Összességében tehát ez egy mese felnőtteknek. Van benne minden a kastélytól, a nem épp szőke hercegen át a tragikus szerelemig és kiszámíthatósága ellenére szórakoztató. Néhány poén tökéletesen van időzítve.
Le nem nyűgözött, de tetszett. Már a látványvilágért megéri megnézni. Azoknak ajánlom, akik szeretik a kosztümös kísértetmeséket és a tragikus románcot. Darabolós horrorok kedvelői azonban csalódni fognak.

Hát nem gyönyörű?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése