2014. december 29., hétfő

Noragami

Ez az anime szokványos shounen és mégsem egészen az.
Toka Adachi mangája alapján készült és mivel a képregény még fut, ez a 12 epizód csak egy kis részét meséli el a történetnek. Amolyan kedvcsináló a továbbiakhoz, bár a második évad léte még kérdéses.
Ha be akarnám skatulyázni azt mondanám rá, akciós fantasy humorral fűszerezve.
Ismertető:
A középiskolás Hiyori épp barátaival sétálgat, mikor észrevesz egy melegítős srácot az útra szaladni. Azonnal utánaugrik, hogy megmentse, csakhogy így őt üti el a teherautó. A baleset nem végzetes, Hiyori lelke és teste között azonban meglazul a kapcsolat. Időről-időre kicsúszik a testéből, ezért kénytelen a melegítős sráctól, aki magát istennek nevezi, segítséget kérni.
Tekintve, hogy shounen, a történet epizód jellegű és mindig van benne egy kis csipi-puhi. Hiyori kotnyeles lányként mindig ott van, ahol a baj, vagyis ahol gonosz kísértetek (ayakashi néven futnak) randalíroznak. Ellenük pedig csak a csóró, lecsúszott, melegítős istennek, Yatonak van esélye.
A cselekmény lényegében ennyiben ki is merül. Nem érdemes többet elárulni róla, így sem okoz nagy meglepetéseket.
A szereplők már annál érdekesebbek. Ebben az animében mindenféle szörnyszerű (bár többnyire egész aranyos) lények csábítják rosszra az embereket, akiknek kívánságait istenek egész hada lesi. Vannak szerencse és balszerencse istenek, akik lehetnek kedvesek és kevésbé kedvesek is. Ebbe a láthatatlan világba csöppen bele Hiyori, mikor kicsúszik testéből és lélekfonál farkincát növeszt.
"Bah! Nincs ingyen kívánság!"
Yato
"Mert csak Japánban kerül 5 jenbe egy kívánság"
Az istenek kívánságokból élnek meg, ha úgy tetszik, ez a munkájuk és minél többen hisznek bennük, annál hatalmasabbak lesznek, no meg gazdagabbak.
Yato valóban isten, bár nem bővelkedhet hívőkben és megbízásokban. Régen hadisten volt, a modern világban azonban bármit elvállal a fürdőszoba takarítástól a bolti kisegítőn át a kóbor macskák felkutatásáig. Saját szentélyre gyűjt (igen, ez azt jelenti, hogy épp hajléktalan), ami nem könnyű kevés kaszabolós munkából, főleg ha segítőkben is hiány van. Az istenek ugyanis felfogadhatnak kóbor lelkeket (elhunyt emberek lelkeit) segítőnek, vagyis fegyvernek. Ha az isten kimondja a nevüket fegyverekké válnak. 
Ez az isten és annak lélekből álló fegyvere felállás (Yato esetében akár lélekkardnak is lehetne nevezni) elég érdekes, de ennyiben ki is merült a dolog.
Shounen vagyis Yato kaszabol miközben segítője látványosan átalakul és a nagy monológ sem marad el. Ettől pedig szörnyen tipikus lesz az egész. (Pont az ilyen klisék miatt nem rajongok a műfajért.)
Yato amúgy eléggé ostoba és néha meglehetősen idegesítő. Hiába isten, úgy viselkedik mint egy gyerek, még akkor is, mikor felszikrázik benne a régi hadisten. 
Hiyori szokványos kedves főhősnő, bár jó tud rúgni és a mellékszereplők is bőven beleférnek a klisé kategóriába. Van butus lányka, morcos nagy darab férfi, alul öltözött jégkirálynő meg ami velük jár. 
Egyedül Yukine lóg kicsit ki a sorból. Ő már egy összetettebb figura és ő az, aki legkevésbé van benne a sorozat humorforrásában. A történet ugyanis humor szempontjából is eléggé tipikus. Nekem inkább fárasztó volt, mint vicces.
Az anime tehát megfelel a shounen minden kritériumának, bár a harcjelenetek cseppet sem véresek.
Ami a drámai vonalat illeti, nincs kifejtve. Ez a 12 rész csak megpendítette a lehetőségeket, mint Yato múltja, Yukine emlékei és a többi lélek története. Talán ha több hangsúlyt fektettek volna ezekre Yato béna pénzszerzési kísérletei helyett, jobban tetszett volna.
A grafika rendben volt, műfajban megfelel, de nem adott semmi pluszt, amitől kifejezetten szépnek találtam volna a látványvilágot.
A zene ellenben nagyon el lett találva. Eléggé különleges, modern hangzásvilágot társítottak hozzá és talán ez volt benne az a fűszer, ami elvitte a hátán ezt az animét.
Összefoglalva tehát egy szokványos shounen sorozat érdekes istenes világgal és különleges zenékkel. Nem bántam meg, hogy végignéztem, de távol áll a kedvenceimtől.
Ajánlom mindazoknak, akik kedvelik ezt a műfajt különösen természetfeletti köntösben. Könnyed kikapcsolódásnak megfelel, de semmi több.

Kóstolónak a nyitó dallam:

Kiegészítés:
Második évadról ugyan nincsenek híreim, de készült a sorozathoz két ova is. Ez a két kiegészítő rész időrendben a 12 epizód után játszódik és míg az első Yato egyik csínyét meséli el, addig a másik egy díszfelvonulás a szereplőgárdának. Sokat nem adnak a történethez, csak két plusz epizód a rajongóknak. Akinek tetszett a sorozat, annak ezeket is tetszeni fognak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése