2014. december 31., szerda

2014 összegzése

olyan sok...
...olyan kevés idő
Eljött az év utolsó napja, így ideje számot vetnem, mégis mi minden történt az elmúlt 365 napon. Szóval lássuk a statisztikát blogos és könyves fronton.

Ami a blogot illeti 2014-ben...
... 169 blogbejegyzést írtam
... egy új rovatot indítottam (Rózsaszín pöttyök)
... egy szavazást tartottam

Könyvek terén a következőképpen alakult az éves statisztika:
91 könyv (pont eggyel több mint tavaly)
32 408 oldal
26 kiadótól

Kicsit részletesebben: ezekből 1 útikönyv, 8 képregény, 10 kölcsönkapott kötet, 20 saját kötet és 61 könyvtári példány. 

Kiadók szerinti bontásban:
19 Könyvmolyképző
10 Maxim
7 Ulpius-ház
5 Vad Virágok
4 Gabo
3 Geopen, Libri, Ciceró, Európa
2 Agave, Cartaphilus, Főnix, Fumax, Mangattack, Alexandra, I.P.C., General Press, Kossuth, Kelly
1 Pioneer Books, Animus, Fabyen, Atlantic Press, Bookart, Novum

A statisztikai adatok után jöhetnek az év végi könyves összegzések többféle szempont szerint.

2014-es olvasmányaim / 1
Melyik volt a leghosszabb?
Ebben az évben is George R. R. Martin könyve érdemelte ki a legvaskosabb kötet címet. A Sárkányok tánca 1148 lapjával fölényesen vert minden más féltégla méretet megközelítő kötetet.

Melyik volt a legrövidebb?
Brády Zoltán füzete Egy szerelem feljegyzései volt a legkurtább, mindössze 48 oldal.

Melyik tetszett a legjobban?
Nehéz kérdés, mivel meglehetősen sok jó könyvet sikerült elolvasnom és ezek műfajt és témát tekintve is elég vegyesek, nem igazán lehet összehasonlítani őket. A legjobbnak talán Andrew Davidson regényét, A vízköpőt mondanám. Tetszett a történet, a stílus, a mondanivaló és csak nagyon nehezen tudtam letenni. Olvasás után pedig sokáig a fejemben járt.

2014-es olvasmányaim / 2
Melyik tetszett a legkevésbé?
Sajnos nem csupán remek könyvekhez volt szerencsém az elmúlt évben. A citromdíjra is több jelölt van. Volt, aminek a története nem nyerte el a tetszésemet, volt amelyiknek a szereplői verték ki nálam a biztosítékot és volt amelyik csapnivaló nyelvezetével elvette minden kedvemet. 
A legrosszabb könyve az évnek épp ezért Abbi Glines tollából származik: Ha az enyém lennél.
Ez a könyv ötvözi mindazt, amit nem szeretek, bugyuta cselekményt, idegesítő szereplőket és csapnivaló nyelvezetet. Nem áll szándékomban több könyvet olvasni a hölgytől...

2014-es olvasmányaim / 3
Melyik olvasása tartott a leghosszabb ideig?
Idén a legtovább a legvastagabb könyvet olvastam, ám mivel erről már esett szó, egy másik kötetet szeretnék kiemelni.
Ács Margit könyvét, Beavatás majdnem két hónapig olvastam, pedig igazán rövid könyvecske, csupán 220 oldal. Lassúságom oka épp ezért nem a terjedelemben kereshető, hanem a tetszésszintem alacsonyságában. Nem igazán csúszott ez a könyv.

2014-es olvasmányaim / 4
Melyik olvasása tartott a legrövidebb ideig?
Ismét mondhatnám a legrövidebb könyvecskét, de mivel félszáz oldalt átlapozni nem nagy feladat, inkább egy másik könyvet mondanék.
John Green híres könyvét a Csillagainkban a hibát meglehetősen gyorsan, egyetlen nap alatt végeztem ki. Hajtott a kíváncsiság.

Melyik könyvet olvastam újra?
Ebben az évben kimaradt az ismétlés. Többször megfordult ugyan a fejemben, hogy el kellene ismét olvasnom néhány könyvemet, de mindig akadt más sürgetőbb olvasmány, ami elterelte figyelmemet. Jövőre remélem, sikerült ismét kézbe vennem könyvgyűjteményem legalább néhány darabját.

2014-es olvasmányaim / 5
Melyiket szeretném a legkorábban újraolvasni?
Ha újraolvasásról van szó, szívesebben választok olyan könyvet, amit régen olvastam és ez nálam minimum két évet jelent. Nagyon jó az olvasási memóriám, sokáig nem is szorul frissítésre.
Viszont, ha az elmúlt év olvasmányaiból kellene választanom, Victoria Schwab regényeit mondanám (Az Archívum és Felszabadulás). Talán nem ártana a frissítés a harmadik rész elolvasása előtt, bár még nincsenek a megjelenéséről információim.

2014-es olvasmányaim / 6
Melyik volt kölcsönkapott könyv?
Nagyon aranyos barátaim vannak, akik mindig ellátnak egy kis plusz olvasnivalóval.
A már említett Csillagainkban a hibát és Colette Rossant könyvét, Visszatérés Párizsba Queen B.-nek köszönhetem.
Egyik Joanne Harris olvasmányomat, Szent bolondok, valamint Vavyan Fable regényét, A pokol is elnyeli Kristen adta kölcsön.
A legnagyobb könyvdílerem azonban (kedvenc könyvtárosomat nem számítva) Ribizly. Neki köszönhetően tudtam elolvasni a következő könyveket: Sárkányok tánca, Angyalnyár, A tizenkettek, Angyalvágy, Elakadó lélegzet és Visszafojtott lélegzet.

Milyen könyveket adtam kölcsön az idén?
Bár tettem néhány felajánlást több embernek, hogy szívesen kölcsönadom egyik-másik könyvemet, mindig elhárították azzal, hogy most épp nincs idejük olvasni. Szóval idén nem adtam kölcsön egyetlen könyvet sem. 

Melyik könyv volt a legvidámabb?
Az évben legjobban egy képregényen szórakoztam: Madelaine Rosca - Lidércfölde 1. Annyira aranyos és szórakoztató!

Melyik könyv volt a legszomorúbb?
Nem egyszerű a döntés. Hirtelen két könyv ugrott be, ami kifejezetten szomorú témát boncolgat valós eseményekre alapozva. Mindkettő (Árnyalatnyi remény és Sarah kulcsa) a második világháború idején játszódik, így a melankólia cseppet sem meglepő. Átfutva olvasmányaim listáját mégsem ez a két cím keltett bennem nyomasztó érzéseket. A legszomorúbbnak Priscille Sibley művét, Csillagpor találtam. Ez a könyv ugyanis a hétköznapok szomorúságáról szól. Extrém esetet mesél el ugyan, ám közben egyszerű emberek egyszerű nehézségeire mutat rá, méghozzá békeidőben.

2014-es olvasmányaim / 7
Melyik volt a legizgalmasabb?
A legpörgősebbnek és legizgalmasabbnak Mark Lawrence könyvét, Tövisek királya mondanám. Kellemes meglepetés volt.

Melyik volt a legromantikusabb?
Erre a címre egyértelműen egy romantikára alapuló történet felel meg. Ilyen típusú olvasmányaim közül a Soha határa emelkedik ki J. A. Redmerski tollából. 

Hagytam félbe könyvet?
Igen. Mark Helpin regénye a Téli mese kifogott rajtam. Annyira nem szólt semmiről és annyira untam, hogy a felénél feladtam. Angol nyelvű könyvemet Anne Berry - The Hugry Ghosts pedig a harmadánál tettem félre. Egyszerűen nem haladtam vele, ám ezt valamikor újra elő fogom venni és nem nyugszom, míg a végére nem érek.

2014-es olvasmányaim / 8
Melyik könyvet értékelik túl?
A Csillagainkban a hiba egyértelműen túl van értékelve, de Rebecca Donovan könyve, Elakadó lélegzet is több rajongóval dicsekedhet, mint amennyit megérdemelne.

Melyik könyvet értékelik alul?
Kirsten Lobe könyve, Párizsi macskajaj eléggé alul van értékelve. Nem tökéletes könyv, de szórakoztató és a műfajában megállja helyét.

Könyves összegzésem zárásának, íme 2014 legjobb olvasmányai:


Ezeket a könyveket csak ajánlani tudom.
Remélem, 2015-ben is lesz szerencsém hasonlóan jó könyvekhez.

Boldog Új Évet kívánok minden kedves olvasómnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése