2019. április 30., kedd

Mozgóképek LXXIV.

Márciusban 11 filmet láttam összesen. Ez nem kevés és már most látom, hogy ebben a hónapban a nyomába sem fogok érni. Ezt jól jelzi, hogy bár hónap vége van, csak most jutott időm számot adni erről a 11 filmről, amelyek közül ráadásul hatot moziban láttam.

Így neveld a sárkányodat 3
"Ami egy kamasz viking és egy félelmetes Éjfúria sárkány meglepő barátságaként indult, nagyszabású trilógiává nőtte ki magát, mely végig követi hőseink életét. Ebben a mostani fejezetben Hablaty és Fogatlan végre megtalálják igazi rendeltetésüket. Hablaty a falu főnöke lesz Astriddal az oldalán, míg Fogatlan a sárkányok vezérévé válik. Ám az eddig látott legsötétebb veszedelem – és egy Éjfúria lány felbukkanása – még sosem tapasztalt módon teszi próbára hőseink barátságát..."
Az első két filmet nagyon szerettem, sőt a kedvenceim között vannak. Épp ezért rettentően vártam az új részt és elrángattam rá moziba San Diegót is. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Kísérőm időnként majdnem elaludt rajta, ami a harmatgyenge cselekmény hibája.
Úgy tűnik, a készítők kifogytak a kreativitásból, mert ez ugyanaz a sztori, mint a második részben, csak most van benne egy lánysárkány kiegészítő elemnek. A kaland tehát nem túl kalandos és cseppet sem tűnik komolynak (pedig a második film sokkal komolyabbá tette ezt a szeleburdi sárkányvilágot), ráadásul rettentően kiszámítható. A látvány persze ismét gyönyörű és én képes vagyok órákig nézni, ahogy a sárkányok röpködnek, de moziélménynek bizony ez most kevés lett.
Ettől függetlenül, én mint rajongó, jól szórakoztam rajta, így bátran ajánlom mindenkinek, aki az előző két filmet szerette. Ha viszont valakit az előzmények nem győztek meg, inkább hagyja ki, mert sajnos ez a trilógia leggyengébb láncszeme.

Colette
"A 20. század hajnalán Colette, a fiatal vidéki lány hozzámegy egy sikeres párizsi íróhoz. Colette megbabonázva tapasztalja meg az eleven párizsi életet, valamint a főváros szellemi és kulturális pezsgését. Férje rövidesen meggyőzi, hogy legyen a szellemírója, azaz a férfi nevében jelentesse meg életrajzi ihletésű történeteit. A vidéki lányról szóló, humoros könyv országos szenzációt arat, bestseller lesz és a kulturális élet egyik legfőbb beszédtémájává válik. A sikerek hamarosan a női egyenjogúsági mozgalom egyik úttörőjévé emelik Colette-et, aki szeretne kilépni férje árnyékából, s nemcsak a társadalmi konvenciókkal száll szembe, de forradalmasítja az irodalmat, a divatot és a nemi szerepeket is."
Nel barátom nyert rá jegyet. Szeretem az életrajzi filmeket, így örömmel kísértem el.
Ez a film finom és mértékletes, megmutatja, amit kell, ám nem esik túlzásokba. A hangsúly végig a főhősön és személyiségén van és ettől a karakterek szerethetővé válnak. Épp ezért nehéz a kicsapongó és önző férjet utálni, mert valahol szórakoztató jelenség és valahol érezzük, hogy a feleség a kölcsönösen megcsaljuk egymást felállás ellenére ragaszkodik hozzá. A házassági gondok mellett feltűnik a szerzőség kérdése, amit szintén kellő mértékben körbejár és itt bújik elő a film feminista mivolta. Szerencsére a feminizmus a klasszikus értelemben van itt jelen és nem a kifacsart radikalizmus szellemében, amitől ez a fogalom kezd lassan szitokszóvá válni. Ezért a korhangulat is finoman van benne. Ráadásul a film egy részét Budapesten forgatták, így a szemfüles magyar néző hamar kiszúrja az ismerős helyszíneket.
A film után volt még egy beszélgetés az egyik szereplővel. Johnny K. Palmer egy igazán szimpatikus ember, aki kis anekdotáival még élvezetesebbé tette a moziélményt. 
Összességében nekem tetszett, kellemes kikapcsolódást nyújtott, így bátran ajánlom elsősorban olvasni szerető női nézőknek.

Marvel kapitány
"A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik."
Szeretem a Marvel filmeket, úgyhogy nem volt kérdés, megnézem-e.  San Diego barátai szerveztek is egy össznépi baráti mozizást, így csapatban mentünk el rá.
Tetszett a '90-es évek hangulata és természetesen tetszett a macska, de azt kell mondjam ez egy rettentően gyenge film. Az egész karakter gagyi volt, mintha a készítők fogtak volna egy csinos nőt és egy kamaszfiú fantáziavilágát követve szuper csillagharcost kreáltak volna belőle. (Igen, a csaj tényleg olyan, mint Son Goku női változatban...) A sztori kiszámítható és ettől cseppet sem izgalmas, így filmélménynek meglehetősen lapos ez az alkotás.
Én sajnos csalódtam, így kizárólag elvetemült szuperhősfilm rajongóknak ajánlom. Ők vannak annyira elfogultak, hogy ne kezdjen tikkelni a szemük, mikor a csaj sárgán világító égnek meredő hajjal röpköd az űrben...

Apró Mesék
"A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról."
Nellel mindketten nyertünk jegyet a premier előtti vetítésére.
Igyekszem visszafogni a magyar filmek iránti előítéleteimet. Mostanában szerencsére sok jó hazai alkotást láttam, hogy ez az előítélet-menetesség ne essen nehezemre. Na, de ezzel a filmmel eléggé melléfogtam. Olyan ez a film, mintha a készítők felmondták volna az összes klisét, amit ebben a zsánerben találni lehet. Egyszerűen egyik papírséma követte a másikat és ez egyáltalán nem tett jót az amúgy is lassú történetvezetésnek. Csipet izgalom nem volt ebben a történetben, amit a sótlan beszélgetések (Nel véleményét idézve: "Élő ember így nem beszél!") is alátámasztottak. Ha pedig valaki a háború lecsengésére vágyik, keresse máshol, mert ez puszta romantikus sztori és semmi több.
Nekem nem tetszett, ezért csak azoknak merem ajánlani, akik kedvelik a klasszikus noir stílust és nem zavarja őket a klisés kivitelezés. 

Donnie Darko
"A Donnie Darko egyszerre képregény, egyszerre esettanulmány és az év legmerészebb vállalkozása az amerikai független filmkészítésben. Csodákkal teli, hangulatos darab, amely az X-akták mágikus realizmusával mesél a nyolcvanas évekbeli kertvárosi tizenévesek szorongásairól. Kelly már a nyitó jelenetben elkezd zsonglőrködni a normalitással: a szappanoperába illő Darko család nekiesik egy rendelt pizzának, rövidesen pedig kiderül, hogy középső gyerekük, Donnie leállt a gyógyszerével, és üzeneteket kap az űrből. Az éjszaka folyamán Donnie-val újra kapcsolatba lépnek, ez menti meg attól a repülőgépmotortól, amely bezuhan a mennyezeten át. A fiú egyre mélyebben sodródik a bűvöletbe: meg van róla győződve, hogy huszonnyolc nap múlva vége a világnak."
Általánosságban le vagyok maradva a kultfilmekkel kapcsolatban, ezt a lemaradásomat azonban igyekszem behozni. Az "illene már végre megnéznem" listámon pedig elég régóta csücsült ez a film.
Nem igazán tudom, mit vártam tőle, mert még az ismertetőt sem olvastam el, csak tudtam, hogy ismert és elég meghatározó alkotás. Kik számára meghatározó? Arról fogalmam sincs, de nekem tetszett. Minden elborultsága ellenére úgy éreztem összeszedett film. Mindennek volt jelentősége, még akkor is, ha totálisan elmebetegnek tűnt néha. Nem mondom, hogy remek sztori és nagy csavar, mert nem az. Ez csak egy egyedi alkotás, amit vagy be tud fogadni a néző és élvezi a kicsavarodott humorát, vagy nem. 
Én élveztem, megtaláltam benne az értelmet, ám San Diego nem volt ennyire elragadtatva tőle. Szóval kizárólag kísérletező jellegű választásnak tudom ajánlani. Nem teljesen százas film, de valamiért pont ettől jó.

Heavy Túra
"Apró falvak, rénszarvasok és lenyűgöző észak-finnországi tájak idilli díszlete között játszódó feelgood vígjáték a Heavy túra. Főszerepben az Impaled Rektum metálbandával. A 12 éve fennálló együttes ezidáig egyetlen koncertet sem adott, viszont egy napon a véletlen összehozza őket egy monstre metálfesztivál, a Northern Damnationl fejesével. Ezzel eljött az ő idejük: útra kelnek, hogy valóra váltsák álmukat, s útjuk minden képzeletet felülmúl."
Mikor megnéztem az előzetest, tudtam, hogy ezt a filmet látnom kell. El is rohantam rá moziba és vittem magammal San Diegót. Rohadtul nem bántuk meg!
Ez egy zseniális alkotás, mert egyszerre szórakoztató és szerethető. Végigkacagtuk az egész filmet, mert tele van jó poénokkal, találó utalásokkal és még az egyetlen ám visszatérő gusztustalan poén sem zavart. Nem zavart, mert illett a történetbe és nem volt alpári. Apropó történet, az nem épp nagy újság, feltörekvő banda a hírnév felé menetel, ám mégis teljesen rendben van. A karakterek ugyanis nem csak szórakoztatóak, hanem kifejezetten szerethetőek is. Felskiccelt személyiségük ellenére kedvelhető figurák és talán pont ettől olyan szórakoztató ez a vígjáték.
Nagyon tetszett, meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy jó vígjátékra vágyik és nem veti meg a metálzenét. 

A fiúknak, akiket valaha szerettem
"Lara Jean egy ázsiai-amerikai lány, aki minden egyes csalódása után ír egy szerelmes levelet, hogy lezárja magában a dolgot. Ám ezek a levelek végül eljutnak a címzettekhez, többek között a nővére, Margot pasijához, Joshhoz. Hogy mentse a helyzetet, Lara Jean álkapcsolatot kezd Peterrel, a suli menő srácával, akibe tényleg kezd beleszeretni."
Néha jól esik valami könnyed romantikus történetet nézni. Habár könyvadaptációról van szó, ezúttal nem akartam a könyvvel kezdeni, mert nem akartam másfél óránál többet szánni rá.
Szóval nem voltak nagy elvárásaim és ezeket a film meg is hozta. Kellemes kis romantikus történet, néhány esetlen helyzet, pont amit egy könnyed kikapcsolódástól vártam. Tetszett, hogy az átlaggal ellentétben itt a tiniszerelem nem varázsütésre tizedmásodperc alatt érkezik, hanem kialakul a másik megismerésével. Ez volt az, amiért úgy éreztem, végre egy szórakoztató románc.
Szerintem tehát rendben van ez a film, ha valaki könnyed szerelmi történetre vágyik, nézze meg, nem hiszem, hogy csalódna. Kedves kis romantikus alkotás.

Egy szerelem története: a nő
"Eleanor Rigby és Conor Ludlow mindennél jobban szeretik egymást. Kapcsolatuk perzselő szerelmen alapul, amelybe olyan őrültségek is beleférnek, minthogy egy étteremből fizetés nélkül távozzanak, vagy egy autóban töltsék az éjszakát. A fiatal házaspár kapcsolatában egy nem várt esemény mégis fordulatot hoz, és veszélyezteti a az idilli hétköznapok nyugalmát."
Még a moziba kerülése idején figyeltem fel erre a filmre (vagy inkább filmekre), ám sokáig halogattam a megnézését. Egyszerre érdekelt ez az újszerű megközelítés és aggódtam, hogy melyikkel érdemes kezdeni, illetve hogy tudom-e majd megfelelően értékelni. Utóbbi főleg azért volt számomra nagy kérdés, mert könyvek tekintetében a hideg futkos a hátamon a sikeres női nézőpont pénzhullámát meglovagoló, akkor mondjuk el újra ugyanazt ezúttal férfi narrátorral felállástól. Szerencsére azonban itt nem ez történet.
A nő nézőpontjával kezdtem, mert mégis csak nő vagyok, gondoltam, ezt könnyebb lesz befogadni. Nem így lett. Mármint értettem valahol a hölgyet, a problémáit, de számomra unszimpatikus volt az, ahogy a helyzetet kezelte. Egyszerűen nem tetszett, ahogy a családjával és a férjével viselkedett és ettől inkább kényelmetlen volt nézni a vívódásait, mint érdekes.
A nő karaktere távol állt tőlem, így ha csak ezen nézőpont alapján ítélnék, azt mondanám, nem tetszett. Ám nem így tettem, hanem megnéztem hozzá a másik oldalt is.

 Egy szerelem története: a férfi
"A rendező Ned Benson az Egy szerelem történetében rendhagyó módon egy szerelem két nézőpontját mutatja be - külön filmben a nő és a férfi szemszögéből. A szereplők konfliktusai valamennyi kapcsolatban élő ember számára ismerősek lehetnek, és leképezését adják napjaink társadalmának és társadalmi problémáinak."
Ebben a filmben ugyanazok az események zajlanak le, mint a női oldalt bemutató alkotásban és mégis egész más. Számomra könnyebb volt azonosulni a férfi nézőpontjával, mert az ő karaktere és a problémára adott válasza összhangban volt a személyiségemmel. Egyszerűen jobban értettem mit miért tett és jobban tudtam azonosulni vele. Ráadásul megnézve a két filmet egymás után, zseniális ötletnek tartom ezt a felállást. Ahogy a mondás tartja, az éremnek mindig két oldala van és ez itt látványosan bebizonyosodik.
Szóval nem bántam meg, hogy adtam egy esélyt ezeknek a filmeknek. Nem volt kellemes nézni (a téma miatt), de kifejezetten érdekes volt. Ha valaki érzi magában a kíváncsiságot, vágjon bele, de szigorúan akkor, ha mind a két filmet meg fogja nézni, mert együtt adjak az ötletes mondanivalót.
Van még egy harmadik rész is ők címmel, ám ehhez még nem vettem a lelki erőt, valamikor azonban sort fogok keríteni rá, hogy teljessé váljon az összhatás.

Testvérlövészek
"Az elismert rendező, Jacques Audiard (Rozsda és csont, A próféta) Patrick DeWitt regénye alapján készült új filmje a westernfilm műfajának újraértelmezése, és veszélyesen, szellemesen és érzelmileg katartikusan járja körbe azt a kérdést, hogy mit jelent férfinak lenni.1851-et írunk, és Charlie és Eli Sisters (Joaquin Phoenix és John C. Reilly) fivérek és gyilkosok; fiúk, akik egy könyörtelen és ellenséges világban nőttek férfivá. Kezükhöz vér tapad: bűnözők és ártatlanok vére is... és a bandita létformán kívül nem ismernek mást. Az idősebb fivér, a befelé forduló Eli (Reilly) öccsével együtt fosztogat, mégis mer rendes életről álmodozni. A fiatalabb, keményen iszákos Charlie (Phoenix) élvezettel veszi át a főnöki posztot a duó akcióiban. Mindketten egyre inkább megkérdőjelezik és vitatják a másik módszereit.A Sisters fivérek útja átvezet az északnyugati vidéken, el Oregon hegyeihez, majd egy veszélyes bordélyházba a Mayfield nevű kisvárosban, és végezetül a kaliforniai aranylázhoz. Ez az utazás próbára teszi a halálos családi kötelékeket. De lehet, hogy ezen az úton akadnak rá arra is, ami még megmaradt az emberségükből?"
Nel barátom ismét mázlista volt és nyert két jegyet erre a filmre.
Azt kell mondjam, a western nem az én műfajom. Ezt mondjuk eddig is sejtettem, ám ezzel az újraértelmezett vadnyugattal épp azok voltak a problémáim, ami egy a műfajt kedvelő számára alapelvárás. Egyszerűen vontatottnak találtam és a cselekmény sem igazán kötött le. Mindig csak vártam és vártam, hogy majd csak kibontakozik valami, ám nem így lett. Pedig a filmnek elég jó a humora, szépen bemutatja az emberi gyarlóságot és a színészeket is kifejezetten kedvelem. Valahogy mégsem éreztem elegendőnek, mert meg kellett állapítanom, hogy nem én vagyok a célközönség.
Kizárólag azoknak ajánlom, akik kifejezetten szeretik a westernfilmeket, ők valószínűleg jól fognak szórakozni rajta. Ám ha valaki nem bírja ezt a műfajt, inkább kerülje.

Aquaman
"Ő az igazság ligája legerősebb tagja. Arthur Curry megtudja, hogy Atlantis, a víz alatti királyság trónja rá vár. Mint törvényes örökösnek, neki kell elfogadnia a koronát, hogy csatába vezesse a népét – mert a világ bajban van, és nincs, más, aki kiálljon érte."
Nem vártam sokat ettől a filmtől, mert a DC filmektől alapból nem várok sokat, mégis elég sokan szórakoztatónak mondták, így adtam neki egy esélyt.
Ez a film olyan, mint a science fiction és A kis hableány drogos buliban fogant szerelemgyereke. Egyik képkockán delfinfogat és várom mikor fakadnak dalra a rákok (nem történt, ám volt egy dobos polip...) a másikon pedig szuper high tech város sztrádával a víz alatt. Ez a film egy merő tudathasadás. A történet ehhez mérten bugyuta, csak hogy legyen ok a víz alatti úszkálásra és a karakterek is klisések. Bármennyire is jó nézegetni Jason Momoa pikkelyes kockahasát (meg gondolom a férfiaknak jó nézni a bögyös vöröst mellette talpig latexben) ez édeskevés egy jó filmhez.
Unatkoztam és egy pillanatig sem tudtam komolyan venni. Kétlem, hogy a készítők ezt átgondolták volna. Szóval nem vesztettem volna sokat, ha kihagyom, így ha valaki esetleg még nem látta, legyen boldog és ne próbáljon változtatni a helyzeten.

Értékelés:
Heavy Túra                                                         ->   10
Így neveld a sárkányodat 3                                 ->   9
Colette                                                                 ->  8
Donnie Darko                                                      ->  8
A fiúknak, akiket valaha szerettem                     ->  7
Egy szerelem története: a férfi                            ->  6
Testvérlövészek                                                   ->  5
Egy szerelem története: a nő                               ->  5
Marvel kapitány                                                  ->  4
Aquaman                                                             ->  4
Apró mesék                                                         ->  3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése