2016. október 31., hétfő

Csavargások VII.

A könyveken kívül vannak mások is, amelyeket jobban szeretek az embereknél, az állatok. Legyen kicsi vagy nagy, szőrös vagy pikkelyes, másszon vagy ússzon, számomra érdekes. Ráadásul hiába húz a szívem a macskák felé (lélekben én is macska vagyok, vagy legalábbis a viselkedésük tüneteit produkálom) nincs olyan állatfaj, ami ne nyűgözne le valamilyen okból.
Nem meglepő hát, ha szívesen csavargok olyan helyekre, ahol állatokat is lehet nézni. Az idei kellemes őszi időt pedig ki kell használni. Ezért múlt hétvégén egy újabb igazán állati helyre látogattam el, ami legalább akkora élmény volt, mint a Medveotthon.
Az időjárás ezúttal is kegyes volt és ilyen szép színes faleveles időben még az autókázás is nagy élmény. Főleg, hogy alig volt forgalom az utakon.

Magán Zoo
A Magán Zoo könnyű kitalálni, hogy egy magán állatkert. Azonban mégis egészen más, mint egy állatkert. Itt nincs mindenféle tipikus állatkerti állat, bár meglehetősen nagy a választék, jóval nagyobb teret kaptak és néha még a gazdi is benéz közéjük. A fő profiljuk a nagymacskák és igen, ez is egy olyan hely, ahol nemrég - még a miniszteri rendelet előtt - lehetett kölyökoroszlánt és kis tigrist simogatni... Ma már sajnos ez nem lehetséges...
No, de tapizás nélkül is élmény itt csavarogni. Budapesttől nincs messze Felsőlajos, nagyjából másfél óra autóval, ám csak az találja meg, aki tudja mit keres. Néhány tábla azért segíti a tájékozódást a lovardák és mezők között.
lámák
A belépő mellé lehet venni zoocsemegét, mivel bár a fő profil, ahogy említettem, a nagymacskák, akadnak bőven növényevő jószágok is, akik igazán szívesen esznek egy kis finomságot kézből. Például a képen látható lámák, akik nagy barna szemükkel igazán hatékonyan tudtak ropogtatni valót kérni.
Rajtuk kívül, akad itt afrikai sörényes juh, kétpúpú teve, ló, póni, kecske, szamár és néhány birka is.
A fő attrakció azonban a ragadozók, akikből szintén meglehetősen széles a felhozatal. Macskarajongóként teljesen oda és vissza voltam tőlük. Nekem ők nagyra nőtt cicák és igen, nagyon szívesen megsimogattam volna a fülük tövét...
afrikai oroszlán
Afrikai oroszlánpár előtt álltunk meg legelőször gyönyörködni (majd persze később is, mert vagy háromszor körbejártuk a helyet). Állatkerthez viszonyítva, itt jóval közelebbről szemlélhettem meg őket, hiszen ahogy a képen is látszik, a kerítés és a fakorlát - ameddig a látogató elmerészkedhet - igazán közel engedi a nagymacskákat.
Mondhatnám ismét, hogy nem is olyan nagyok, de aztán megcsodálhattam a tigris urat a szomszédban és visszaszívtam.
A képen látható hölgy annyira nem érdeklődött a bámészkodó emberek iránt, ám párja, mintha csak meg akarná mutatni, hogy ő az úr, minden szögből megcsodáltatta magát. Olyan gyönyörű volt, hogy muszáj volt videóra vennem.


Az oroszlánok szomszédságában jobbra szibériai tigrisek laknak. Szám szerint hárman, bár mivel a két nőstényből az egyik vemhes, hamarosan négyen lesznek. A kismama nagymacska végig szundikált, míg ott voltunk, húga ellenben aktívan nézelődött. A valaha általam látott legnagyobb cica, a hím tigris pedig elégedetten terpeszkedett egy pocsolyában.
szibériai tigris
Minden állat kerítésén van egy tábla különféle információkkal a fajtáról. A tigriseknél azonban van egy másik tábla is: Vigyázz, spriccel! No, nem a pocsolya miatt kell vigyázni, hanem mert a hím területjelölés közben megjelölheti az óvatlan látogatót is. Egyszer minket is célba vett, de szerencsére jó volt a reakcióidőnk, így nem váltunk a nagymacska tulajdonává.
Ha már szóba került a mérete, meg kell jegyeznem, hogy a csíkos bundás úr 2-300 kilót nyom és két lábra állva bőven magasabb, mint két méter. Utóbbit onnan tudom, hogy a cicák gazdája egy kis tejszínhabért cserébe kinyújtóztatta. És hogy mitől nőtt ilyen nagyra? Neki egy jó ebéd 50 kg húst jelent.

így nem is tűnik olyan nagynak...

így viszont...
igen, az ott balra egy magas felnőtt férfi...

Nem csupán szibériai tigriseket lehet itt megcsodálni, hanem fehér bengáli tigriseket is. Már maga a tigris is egzotikus, ám ez a csíkos cica fehérben igazán különleges látványt nyújt. Belőlük kettő lakik a fenti oroszlánok baloldali szomszédságában, egy fiú és egy lány. Hogy melyik melyik, arra csupán tippem volt. Egyszerűen meseszépek!


Gyönyörű!

Ha már szóba kerültek a különlegességek, oroszlánok táján is akadnak hasonló ritkaságok. Igen, belőlük is van fehér összesen három. Papa, mama és a kicsi. Oké, ez nem egészen igaz, mert a kis fehér oroszlán nem a két nagy babája, de egész jól kijönnek, főleg kerítésen át.
a fehér oroszlánok tere
A fehér oroszlán egyébként nagyon ritka és csupán a színében különbözik elterjedtebb testvéreitől. Ezért van az, hogy a kis fehér oroszlán lánynak olyan jó barátja a kicsit nagyobb barna hímoroszlán. 
A kicsit nagyobbacska kölyök egyébként "csak" 50 kg. Gyakorlatilag, a tigris vacsoraadagja, de kölyöknek akkor sem picurka...
Ők is nagyon szeretik a tejszínhabot, így mikor a gazdi feléjük járt, szabályosan nyávogva követelték az édességet. A nagyok rutinosan és udvariasan nyalogatták le a tulajdonos kezéről, míg a kicsik mindent megtettek érte. Azért ha egy 50 kilós baba rácsimpaszkodik az emberre, azt meg lehet érezni.
az 50 kg-os baba

Játszunk?

mint egy család

jó testvérek

a gazdi ölelésében

Ahogy a fenti képen is látszik, már csak a tulajdonos foghatja meg a cicusokat. Ez azonban nem tartja vissza a látogatót, hiszen érintés nélkül is hatalmas élmény közelről megcsodálni őket. Főleg a legkisebbeket.
Jelenleg három picurka tagja van ennek a fogadott családnak. Két kis oroszlán és egy kicsi tigris. Mindhárman szeretnek játszani, főleg labdával vagy plüssmackóval és bár az oroszlán és a tigris nem igazán kedveli egymást, ebben a bölcsődés korban még szépen megvannak. Megsimogatni őket tehát nem lehet, de karnyújtásnyira megcsodálni igen. A tulajdonos pedig, mint büszke apa, szívesen mesél róluk és tűri, ha a fejére nőnek.

bébi oroszlán


fogadott család

Még egy macskafélét lehet megcsodálni, az eurázsiai hiúzokat. Ők jóval mozgékonyabbak, mint nagyobb rokonaik, így nehéz volt lencsevégre kapnom őket.
hiúzok
A nagymacskákon és az említett növényevő állatokon kívül, lakik itt még néhány egzotikus állat.
Vannak gyűrűsfarkú makik, selyemmajmok, makákók, ormányos medvék, tarajos sülök, óriáspapagájok, kakaduk és néhány kevésbé egzotikus, mint a páva, illetve a nyulak.
Mindenki találhat kedvére valót és bár a cicusokat nem lehet megsimogatni, a zoocsemege után vágyókat annál inkább.
Összességében tehát nagy élmény volt, igazán jól éreztem magam. Illetve ami ugyanilyen fontos, láthatólag az állatok is jól érzik itt magukat. Ezért bátran ajánlom mindenkinek, főleg nagymacskák rajongóinak. Megéri elmenni.
Aki kedvet kapott ITT megtalálja. Zárszónak még néhány kép:

selyemmajmok

kétpúpú teve

gyűrűsfarkú makik

páva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése