2016. január 30., szombat

Hajnali láz

Ajándékba kaptam ezt a könyvet. Meglepetés volt, bár hallomásból már ismertem, így nem voltak magas elvárásaim. Ehhez képest, amint közelebbről szemügyre vettem, nagyon megtetszett.
Az új borító mutatós a fákkal és a padon üldögélő főhősökkel, mégsem ez fogott meg, hanem ami alatta van. Kemény kötést kapott, így ha az olvasó kibújtatja a szép védőborítóból, egy fehér könyvecskét kap, aminek elejére Lili egyik levelének részletét nyomták. A kézzel írott sorok titkos imádója vagyok, így rögvest beleszerettem. Óriási piros pont a kiadónak!
Nem vastag könyv, nincs 300 oldal, akár egy lélegzettel végig lehet olvasni.
Fülszöveg:
"Meghalni most? Amikor az élet elkezdődhet végre? Amikor a szerelem beköszönhet? Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A huszonöt éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar. Levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza elkezdheti az életét. Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa, kedves Sára, kedves Szeréna, kedves Ágnes, kedves Giza, kedves Baba, kedves Katalin… Reggeltől estig ír – levelet, verset, cikket –, fordít, a hazai híreket lesi és várja a gyógyulást. És hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének. A regény szerelmük szárba szökkenését meséli el, miközben az erőfeszítések, az árulások, az igaz és hamis barátságok szövevényei az olvasót is végleg magukkal ragadják. A Hajnali láz – nagy szeretettel, feszes mondatokban és erős képekben megírt igaz történet – az élet szerelmes regénye."
A fülszöveg nem hazudik, ez egy romantikus történet. A báját pedig az adja, hogy valós szerelmet mesél el. Az alapanyag tehát remek és a kivitelezésre sem eshet panasz.
Gárdos Péter megtalálta az egyensúlyt a narráció és az idézetek között. A történet kellemes tempóban halad és ezt a tempót a rövid levélrészletek csak kiegészítik. Hol alátámasztják, hol továbbfűzik a narrációt. Mivel a fülszöveg szépen összefoglalja, mire lehet számítani, nem kívánok a leírt eseményekről szólni, inkább a benyomásaimat és gondolataimat osztom meg.
Habár ha skatulyázni és kategorizálni kellene ezt a könyvet, megkapná a holokauszt címkét, mégsem hasonlít a skatulyában lapuló többi történethez. Itt a háború borzalmai csak előzményként vannak jelen, mint egy ok, amiért a főhősök Svédországba kerültek. Közbe-közbe persze előjön, hogy az olvasó tisztában legyen, mi mindent éltek túl ezek az emberek, de nem uralja a könyvet. Ez a kötet ugyanis nem háborús visszaemlékezés, hanem egy levél az újrakezdésről.
a könyv védőborító nélkül
A hangvétele könnyed, az üzenete pedig kifejezetten pozitív. Sokat mosolyogtam olvasás közben, ahogy a szereplők visszaszoktak a hétköznapi életbe és újra megtalálták a jót a világban, ki-ki a maga módján. A sorok hangulata ettől válik igazán kellemessé és ezt a néhol felbukkanó rideg valóság sem ronthatja el.
Igazán szép, ahogy a főhősök véletlennek és egy kis reménynek köszönhetően egymásra találnak és nem adják fel. Pozitív és az ilyen pozitív gondolatokra mindig szükség van.
Tetszett a finoman belecsempészett korkép is. A háborús könyvek általában ott érnek véget, ahol leteszik a fegyvert, ám ez épp itt kezdődik. Megmutatja, mihez kezd az ember miután a világ gyakorlatilag leégett körülötte. Milyen reményeket, vagy hitet táplál és ez rendkívül érdekes. Kíváncsian olvastam a vallásról és a kommunizmusról alkotott elképzeléseiket.
A romantikát illetően is elégedett voltam. Kellemes volt, aranyos, néhol humoros és persze szintén pozitív. Sosem szeretem, ha valaki azzal jön: "ilyen csak a mesében van", mert ahogy ez a könyv, úgy a hozzá hasonló történetek bizonyítják, a mesék bizony a valóságból merítenek.
Összességében tehát tetszett a könyv, igazán kellemes volt olvasni.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kedvesen romantikus történetre vágyik, vagy kíváncsi, mi történt az életben maradt emberekkel a táborok után. Levélíróknak pedig egyszerűen kötelező.

Záró megjegyzések:
Nagyon-nagyon szívesen elolvasnám a teljes levelezést. Egyrészt mert érdekel, másrészt mert szeretek régi leveleket bogarászni.
A könyv alapján film is készült azonos címmel. Valamikor biztosan megnézem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése