2016. január 14., csütörtök

A fiú és a szörnyeteg

Mikor meghallottam, hogy animét fognak adni a moziban, rettentő boldog voltam. 
Szeretek ugyan moziba járni, mégis megválogatom, mi az, ami megérdemli a pénzemet. Ráadásul sokszor jártam már úgy, hogy szerettem volna egy-egy remek európai filmet támogatni, de a magyar mozik még csak nem is játszották. Szóval rögtön eldöntöttem, hogy ezt az animét bizony moziban fogom megnézni. Hadd lássák a forgalmazók, hogy van rá igény és amúgy sem láttam még széles vásznon hasonlót. Rögtön foglaltam helyet a premiervetítésre és most, e jeles alkalom után, mondhatom, cseppet sem csalódtam.
Toldi Mozinak lehet megköszönni az élményt. Most jártam először náluk, ám biztosan nem utoljára. Nagyon hangulatos hely, a moziterem ugyan picit szűkösebb, de telt házzal is családias volt. Illetve finom náluk a forrócsoki.
Őszintén szólva, ennél a filmnél inkább a műfaj vonzott és nem maga a történet. Persze érdekesnek találtam, de igazából mindegy is volt mit nézek, mert a lényeg, hogy animét nézhettem széles vásznon. Ezért csak belekukkantottam az előzetesébe, így nem igazán voltak elvárásaim a szokásos filmélményen kívül.
Ismertető:
"Egy fiatal fiú egyedül kóborol Tokió utcáin. Váratlanul egy különös lénnyel találkozik, egy medveszerű harcossal, aki egy párhuzamos világból érkezett, hogy tanítványt találjon magának. A fiú követi a mogorva szörnyeteget a fantasztikus világba, amelyből az érkezett, hogy hosszú évek munkájával a nyomdokaiba léphessen."
Maga a történet szokványos. Csipetnyi természetfeletti kaland némi harccal és sok pozitív üzenettel a felnőtté válástól a családon át a belső sötétségig. Nem is érdemes tehát sokat elárulni a cselekményről, járjon mindenki maga utána. 
szereplőgárda
Megvan benne a szükséges kaland, hogy izgalmas legyen, akadnak benne megoldandó problémák és némi veszteség, hogy egy kis drámai hatást is keltsen, mégis vidám film ez. A karakterek kifejezetten szórakoztatók, főleg ahogy a fiú és a szörnyeteg összekap szinte mindenen. A humor tehát nagyon el lett találva.
Nagyon tetszett, hogy bár több év eseményeit meséli el és a főhős felcseperedését követi nyomon, cseppet sem lett lassú. Szépen oldották meg az idő múlását és Ren karaktere is szépen fejlődött. Tetszett, ahogy a saját kezébe vette az életét és hogy ezzel, na meg a tudásvágyával egy igazán pozitív példát adott a nézőknek. Az is tetszett, hogy bár feltűnt "a lány" az életében, a humoros kalandból nem lett giccsparádé. Nem illett volna egy tipikus szerelmi szál ehhez a  történethez.
A karaktereket tehát könnyű megkedvelni, a film hangulata végig vidám és bár akad benne kiszámítható elem, a néző cseppet sem unatkozik.
Picur :)
A grafika kicsit kettős érzéseket keltett bennem. A háttér és az összhatás gyönyörű. Mikor megjelent a bálna, szabályosan ámulatba estem. Azonban a szereplők egyszerűbben lettek kidolgozva és bár értem én, hogy szándékos ez a stílus, azért nem bántam volna még több gyönyörű képkockát róluk.
Azonban, mielőtt úgy tűnne, leszólom a dizájnt, meg kell jegyeznem, hogy egy szavam sincs ellene, mert ott van Picur. Bizony, a japánok most sem hagyták ki a lehetőséget egy félelmetesen aranyos figura megteremtésére. Picur gyakorlatilag egy fehér szőrpamacs kissé hörcsögszerű beütéssel, ám amint megjelent a vásznon, a moziterem minden női nézője elfolyt a gyönyörűségtől. Ő bizony az "olyan édes, hogy belehalok" kategória dobogósa.
Összefoglalva tehát remek film, minden megvan benne, amit a néző egy jó animétől elvárhat. Nekem nagyon tetszett és csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert minden korosztály találhat benne valamit, amit szerethet, na és ott van Picur ráadásnak.

Nagyon remélem, hogy ez a remek kezdeményezés folytatásra lel és több animét nézhetek meg moziban. Megéri támogatni, ezért arra buzdítok mindenkit, aki teheti, hogy üljön be rá, mert a széles vászon mégis csak széles vászon.

2 megjegyzés:

  1. Én pénteken voltam, nekem is tetszett, megérte az árát. Amikor az egész terem nevetett a poénokon az igazán jó volt. Picur meg tündéri! :D

    VálaszTörlés