2016. január 20., szerda

Bontásra ítélve

Már megint egy "szép új világ", vagyis már megint egy disztópia olvasmányaim között ezúttal finom sci-fi köntösben.
Nagyon tetszik ez a borító, mert figyelemfelkeltő és tökéletesen passzol a történethez.
382 oldalával nem rövid olvasmány, ám a cselekmény pont annyira izgalmas, hogy szabályosan pörögnek a lapok az olvasó kezében.
Fülszöveg:
"Egy olyan társadalomban, ahol a nem kívánatos kamaszok testrészeit újrahasznosítják, három szökevény száll szembe a rendszerrel, amely „szétbontaná” őket. Connortól meg akarnak szabadulni a szülei, mert túl sok a baj vele. Risa árva, és azért jelölték ki bontásra, hogy spóroljanak a költségeken. Lev szétbontását szigorúan vallásos szülei már születése pillanatában eldöntötték. A véletlen sodorja őket egymás mellé, és a kétségbeesés tartja össze őket, ahogy árkon-bokron át menekülnek, miközben tudják, hogy az életük a tét. Ha sikerül megérniük a tizennyolcadik születésnapjukat, már nem bánthatják őket – de amikor egy egész világ vadászik rájuk, a tizennyolc nagyon-nagyon távolinak tűnik. "
A fülszöveg alapján meglehetősen hajmeresztőnek tűnik ez a történet, ám mégsem annyira elszállt, mint első ránézésre gondolnánk. Elég csak a manapság is tetten érhető szervkereskedelemre gondolni és már nem is annyira fikció ez a történet. 
A jó disztópiáknak az az ismérve, hogy aktuális és megosztó kérdéseket feszegetnek, természetesen felnagyítva és sarkítva, miközben elég erőteljes bennük a társadalom iránti kritika. Nos, ezt a könyv mind teljesítette.
Az ifjúsági címke okai a kamasz főhősök, akik a kaland és befogadhatóság kedvéért kerültek középpontba. A horror címke pedig elég erőteljes túlzás. Akadnak ennél jóval nyomasztóbb és brutálisabb negatív utópiák, ez azonban nem vesz el a könyv mondanivalójából.
Ez a könyv ugyanis inkább gondolkodtat, sugall és nem vág az olvasó arcába sötét és nehéz dolgokat. Egyszerűen csak elmesél egy kalandos történetet, miközben több nehéz kérdést feszeget.
A fő kérdés értelemszerűen maga az élet, hogy mi számít életnek, hogyan jön a képbe a lélek és mit lehet megtenni az élet nevében. Ehhez jön az orvosi etika kényes köre, valamint az abortusz szintén meglehetősen kényes témája. Ha pedig mindez nem lenne elég, ott a problémás kamaszok kezelésének kérdése is, valamint felüti a fejét a vallás, a pénz és már kész is a komplett társadalomkritika.
Valahogy én kifejezetten aktuálisnak éreztem, a "Minek megjavítani bármit is, ha lehet szerezni egy újat?" felfogást. Persze azzal a különbséggel, hogy míg a valóságban elektronikai cikkekre vonatkozik ez a kérdés, addig a könyvben testrészekre...
Azért hozzá kell tennem, hogy bár az író szépen körülrajzolta a háttérvilágot és a bontás mikéntjét és miértjét, azért maradt még nyitva jó néhány kérdés. Ezt azonban elnyomja a tény, hogy a könyv minden testrészrabló eleme ellenére rendkívül szórakoztató.
A cselekmény és szereplői állandóan mozgásban vannak és nem volt olyan fejezet, amelyen unatkoztam volna. Ráadásul a csavarok, amelyek fenntartják ezt a mozgást, mind természetesnek hatottak. A történet ettől maradt hihető és ehhez a hiteles karakterek is hozzájárultak.
Tetszett a szereplők természetének sokszínűsége. Mindegyiküket más motiválta, mind máshogy élték meg a szétbontásra várók bizonytalanságát és mind máshogy vezették le a dühüket. Kedveltem Connor ösztönösségét és Risa eszét, de ugyanúgy megkedveltem Levet is. Ők hárman ugyanis tökéletesen kiegészítették egymást és a mellettük felbukkanó többi szereplő csak egy-egy újabb színfolt volt az amúgy is színpompás palettán.
Neal Shusterman E/3-as narrációt választott és nem habozott itt-ott a főhősökön kívül másra is figyelmet fordítani. Ez pedig nagyban segítette a történet kibontakozását és az említett kalandok fenntartását. Egyedül a leírások voltak kissé szegényesek, legalábbis az én ízlésemnek.
Összességében tehát tetszett ez a könyv. Kalandos volt és érdekes kérdéseket boncolgatott.
Azoknak ajánlom, akik egy izgalmas történetre vágynak szökevényekről és kíváncsiak, mi lenne, ha az emberi test is piacra kerülne. Disztópiák rajongói előnyben, de az érzékenyebb lelkűeknek sem kell tartaniuk tőle, mert mégis csak ifjúsági regény, vagyis a könnyebben emészthető fajta.

Kiegészítés:
Természetesen sorozatról van szó, bár ennek a könyvnek a lezárása nem feltétlenül teszi szükségessé a folytatást. A nyitva maradt kérdések azonban az írót további kötetek, szám szerint öt megírására késztették, valamint egy kiegészítő novellára, amely Lev történetét teszi kerekké az első kötetből kimaradt eseményeket feldolgozva. Szóval van még potenciál ebben a világban, így kíváncsian várom, az író, mit hozott ki belőle. A második kötet, UnWholly magyar megjelenéséről egyelőre nincsenek információim.
Remélem, a Könyvmolyképző Kiadó a folytatáshoz is hasonlóan szép borítót tervez, mert az eredeti borítók nem túl mutatósak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése