2015. december 31., csütörtök

2015 könyvösszegzése

Év vége van, ideje tehát összefoglalni az elmúlt 365 napot olvasási szempontból.
A tavalyi évhez képest kevesebb könyvet olvastam, szám szerint csupán 71 kötetet. Ennek oka két dolog: egyrészt nagyon sűrű évem volt mindenféle tekintetben és nyár végén volt egy kisebb olvasási válságom, másrészt a kötetszám csalóka lehet, mivel a 71-ből csupán egyetlen egy volt képregény, míg tavaly azért bőven akadtak egy délután alatt átlapozható képregények olvasmányaim között.

Csipetnyi számszerűsített statisztika:
28117 elolvasott oldal, 71 könyvben,
amelyből kettőt kaptam kölcsön, 16 volt saját tulajdonomban, míg a többit remek könyvtárunknak köszönhettem.
11 kötetet olvastam magyar szerzőtől
24 kiadó munkájába kóstoltam bele:
Könyvmolyképző 18, Ciceró 7, Maxim 6, Ulpius 5, Gabo és Cartaphilus 4-4, Fumax és Főnix 3-3, valamint két könyv Európa, Animus, Geopen és Athenaeum gondozásából és egy könyv tőlük: Jószöveg, Scolar, Osiris, Pioneer Magnólia, Kossuth, Kelly, General Press, Manó, Móra, Pán és Vad virágok, Jaffa.

Az adatok után jöhetnek a szempontok a megszokott sémát követve.

Melyik volt a leghosszabb?
Mivel Radnótiné Gyarmati Fanni naplójának csupán az első kötetét olvastam (igaz az is majdnem 600 oldal), a leghosszabb címet idén Jean M. Auel regénye az Átkelés a rónaságon érdemelte ki. Röpke 1190 oldal.

2015-ös olvasmányaim / 1
Melyik volt a legrövidebb?
Oscar Wilde rövid meséinek gyűjteménye, A canterville-i kísértet volt a legrövidebb, mindössze 114 oldal.

Melyik tetszett a legjobban?
Elfogult vagyok, de akkor is A bűnös volt a legkedvesebb számomra. Olyan jó volt ismét Cole-ról olvasni, hogy minden egyes betűjét faltam és imádtam. Nem véletlen, hogy az Olvasás éjszakáján ezzel a kötettel léptem frigyre. 

Melyik tetszett a legkevésbé?
Sajnos volt jó néhány könyv, amely csalódást okozott kisebb vagy nagyobb mértékben. Két könyv is eszembe jutott, amellyel sokat szenvedtem és veszekedtem. Az egyik azonban mégis jobban bosszantott, méghozzá Komal Kant regénye, így a citromdíjat kapta: Mire jó a rosszfiú?

Melyik olvasása tartott a leghosszabb ideig?
Salai kételyeit olvastam a leghosszabb ideig. Július végén kezdtem el és csak szeptember közepén értem a végére. Részben mert hosszú volt és részben, mert nem igazán kötött le. 

2015-ös olvasmányaim / 2
Melyik olvasása tartott a legrövidebb ideig?
A hamis herceg annyira tettszett és annyira beszippantott, hogy elkezdtem kora délután olvasni és estére már a végére is értem. Nagyon szórakoztató és kalandos könyvecske.

Melyik könyvet olvastam újra?
Maggie Stiefvater farkasos trilógiáját. A már említett idei legjobb olvasmányom, A bűnös ezeket a köteteket egészíti ki, így úgy gondoltam, nem árt az ismétlés, főleg mert nagyon szeretem Mercy Falls farkasait.

Melyiket szeretném a legkorábban újraolvasni?
Idei olvasmányaim közül egyiket sem. Egyrészt mert nagyon jó az olvasási memóriám és minimum két év kell, mire megkopnak a történet szálai, másrészt pedig mert korábbi olvasmányaim közül már nagyon sok csábít az újraolvasásra. Remélem, sikerül is időt szakítanom rájuk.

2015-ös olvasmányaim / 3
Melyik volt kölcsönkapott könyv?
Ahogy már a bejegyzés elején említettem, idén két könyvet kaptam kölcsön.
Ribizly barátomnak köszönhettem a Vér és csillagfény napjait, míg Kristen barátomnak A hosszú dalt.
Aranyos barátaim vannak, mindig szívesen adnak olvasnivalót, amiért hálás is vagyok.

Melyik könyv volt a legvidámabb?
A legtöbbet Holle Smale könyvén kacarásztam, így a legvidámabb címet ebben az évben A lány, akit soha senki sem vett észre nyerte.

2015-ös olvasmányaim / 4
Melyik könyv volt a legszomorúbb?
Témáját tekintve a legszomorúbb Szép Ernő regénye, az Emberszag volt. Ha azonban eltekintek az egyértelműen szomorú témától, akkor meg kell még említenem a Kedves halottak!-at. Ennek a könyvnek a hangulatát elég erőteljes mélabúság jellemezte.

Melyik volt a legizgalmasabb?
Mark Lawrence egyértelműen tud valamit, mert idén is tőle olvastam a legizgalmasabb könyvet, a Tövisek császárát. Jorg annyira kiszámíthatatlan, hogy folyton izgultam, mi lesz a következő lépése.

Melyik volt a legromantikusabb?
Nehéz kérdés, mert több kategóriáját tekintve romantikus könyvet olvastam a klasszikustól a modernig. Mindegyik hangulata tetszett, ám ha egyet kell kiemelni, akkor legyen Dickens könyve: Két város regénye. Oka pedig: Sydney.

2015-ös olvasmányaim / 5
Hagytam félbe könyvet?
Nem. Vagy én vagyok túlságosan mazochista, hogy még a kevésbé tetszetős köteteken is végigrágom magam, vagy nem volt idén olyan rossz könyvhöz szerencsém, hogy félbe kellett volna hagynom.

Melyik könyvet értékelik túl?
Murakami regénye, Birkakergető nagy kaland szerintem túl van értékelve. Irodalmi díjak ide vagy oda, bennem ez a könyv csupán egyetlen nyomot hagyott, ezentúl gyanakodva tekintek miden gyapjas jószágra.

2015-ös olvasmányaim / 6
Melyik könyvet értékelik alul?
Büszkeség és balítélet meg a zombik egyértelműen alul van értékelve. Nem mondanám kiemelkedő alkotásnak, de nem is olyan rossz, mint állítják. Ez egy paródia, nem kell komolyan venni és ha ezzel az olvasó tisztában van, jót mulathat az angol úriemberek és úrkisasszonyok véres harcán a csoszogó hullák ellen.

Zárásnak hoztam az év legjobbjai közül még hármat, mert ezekről nem esett szó, pedig csak ajánlani tudom mindenkinek:

Hát így állt össze 2015-ös évem olvasási szempontból. Remélem, hogy a következő esztendőben is ilyen sok jó könyvhöz lesz majd szerencsém.

Boldog új évet kívánok minden olvasómnak és erre vetődőnek! 

2 megjegyzés:

  1. A Büszkeség és balítélet könyv tényleg olyan, ha valaki elvonatkoztat, akkor simán élvezheti is. Én nagyon várom már a filmet, és addig a könyvet is végre kiolvasom. A Mire jó a rosszfiú tényleg nem volt egy nagy eresztés, de szerencsére azért neked is kijutott a jobb olvasmányokból, úgyhogy jó éved volt. További sikereket és sok jó olvasnivalót kívánok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A filmet én is nagyon várom és remélem, moziban is adják majd. :)
      Köszönöm és hasonlóan kívánok jó könyvekben gazadag 2016-ot! :)

      Törlés