2013. december 31., kedd

2013 könyves értékelése

"A holnap egy 365 oldalas könyv első üres oldala.
Írj valami jót."
Eltelt egy újabb év és a tavalyi értékelés nyomán, szeretném számba venni, mi történt az elmúlt 365 nap alatt olvasás frontom és ehhez kapcsolódva itt a blogon is.

Kezdetnek jöhet egy kis statisztika:
2013-ban...
...150 blogbejegyzést írtam
... 90 könyvet olvastam
... egy új rovatot indítottam

Amint a számokból is látszik, meglehetősen aktív voltam és mind blogolásban, mind olvasásban felülmúltam magamat a 2012-es évhez képest. Remélem, jövőre elérem a bűvös 100-at elolvasott könyvek terén.
No, de ha már könyvek és az elmúlt év olvasásai, hoztam róluk egy kis összegző értékelést.
Először néhány számadat erről a 90 kötetről:

90 könyv
34 996 oldal
25 kiadótól
amiből 17 képregény
           55 könyvtári
           6 kölcsön
           6 ajándék
           1 angol nyelvű

2013-as olvasmányaim / 1
kiadók szerinti bontásban:
20 Könyvmolyképző
7   Ulpius-ház, Vad Virágok, Európa
5   Egont
4   Ciceró, Fumax, Alexandra, Mangafan
3   Agave, Maxim, Libri
2   Cor Leonis, Cartaphilus
és egy-egy Kelly, Kossuth, Magyar Könyvklub, Geopen, Orlando, Gabo, Pioneer Books, Trivium, Aba, Jaffa, Mangaattack

A sok számadat után jöhet a részletekbe menő összegzés különböző szempontok alapján.

Melyik volt a leghosszabb?
1216 oldalával George R. R. Martin könyve, Kardok vihara joggal kiérdemelte az elmúlt év legvaskosabb olvasmánya díjat.

2013-as olvasmányaim / 2
Melyik volt a legrövidebb?
Érdekes, hogy nem a képregények közül került ki 2013-ban a legrövidebb olvasmányom, hanem a klasszikusok polcáról. William Shakespeare vígjátéka, Szentivánéji álom volt a legrövidebb, mindössze 128 oldal. 

Melyik tetszett a legjobban?
2013-ban nem avattam új kedvenc könyvet, viszont így is akadt bőven remek olvasmányom, amikből a bejegyzés végén szeretnék egy csokorra valót összegyűjteni. Ha viszont muszáj kiválasztanom egyet, csak egyetlen egyet, akkor az Angyali játszmát mondanám. Carlos Ruiz Zafón úgy érzem, kezd a kedvenc írómmá válni (egyelőre ez a pozíció betöltetlen), így ez a könyve joggal kiérdemelte 2013 legjobb olvasmánya címét.

Melyik tetszett a legkevésbé?
Sajnos, idén is akadt bőven olyan könyv, amelyik elindulhat a citromdíjért. Mind más-más okból esett ki kegyeimből, ám mivel próbálom mindenben meglátni a jót is, nem állíthatom ezekről a könyvekről, hogy olvashatatlanok lennének. Biztosan van olyan, akinek jobban tetszik, mint nekem. Mégis akad egy, a Pusztító angyal, amit senkinek sem tudok ajánlani. Sokat szenvedtem vele, míg elolvastam, így másokat inkább megkímélném tőle.

2013-as olvasmányaim / 3
Melyik olvasása tartott a leghosszabb ideig?
A leghosszabb ideig Cecelia Ahern könyvét, Where rainbows end olvastam, méghozzá lustaságból kifolyólag. Ez volt az év egyetlen angol nyelvű olvasmánya, amit még 2012 decemberében kezdtem el és csak 2013 februárjában fejezetem be. Nem mintha olyan bonyolult nyelvezete lett volna, könnyedén értettem minden sort és ha rászántam magam, teljesen bele is merültem. Csak valahogy mindig egyszerűbb volt a magyar nyelvű könyvekhez nyúlnom a polcon.

Melyik olvasása tartott a legrövidebb ideig?
Három könyvet is sikerült egyetlen nap alatt végigolvasnom, amiből az egyik képregény, a másik az egyetemre kellett, így a választásom a harmadikra esik. Cynthia Hand trilógiájának második részét, Angyalfény elkezdtem egy délután és estére már végig is lapoztam. Ebben pedig két dolog játszott közre: volt bőven szabadidőm és igazán lekötött a könyv.

2013-as olvasmányaim / 4
Melyik könyvet olvastam újra?
Ebben az évben szakítottam időt a már olvasott könyveknek is. Cassandra Clare sorozatának első négy részét (Csontváros, Hamuváros, Üvegváros, Bukott angyalok városa) olvastam újra. Erre pedig azért vetemedtem, mert megjelent az ötödik kötet, Elveszett lelkek városa és elkészült az első mozifilm is. A film előtt pedig úgy éreztem, nem árt az ismétlés, és ha már az első könyvet újra átlapoztam, folytattam a többivel, hogy frissen felelevenített élmények után állhassak neki az ötödik résznek.

Melyiket szeretném a legkorábban újraolvasni?
Karen Thompson Walker könyvét, a Csodák korát szívesen újraolvasnám. Az év egyik legjobb könyve volt, szerencsére van belőle saját példányom (bár jelenleg házon kívül, mivel kölcsönadtam) és kíváncsi vagyok, másodszorra is olyan nagy hatással lesz-e majd rám.

2013-as olvasmányaim / 5
Melyik volt kölcsönkapott könyv?
Ahogy már a statisztikáknál említettem, 6 könyvet kaptam kölcsön az idén. 
Ribizlynek tartozom köszönettel a már említett angol nyelvű olvasmányért és George R. R. Martin könyveiért.
Kristen adta kölcsön Barna Dávid könyvét, Egy magyar regény és az egyik csoporttársamtól kértem el az egyetlen olyan egyetemi olvasmányt, amiről még bejegyzést is írtam.

Milyen könyveket adtam kölcsön az idén?
Anyukám rendszeresen nyúlja le a polcomon tornyosuló könyveket, amik időnként, átvándorolnak keresztanyámhoz is. No, de mivel így még mindig "családban maradnak" ezeket most inkább nem számolom.
Idén 4 könyvet engedtem ki a kezemből, vagyis pontosabban a könyvespolcomról. A már említett Csodák korát, ami jelenleg is F. barátomnál időzik. A könyvtolvajt Queen B.-nek és két kötetet, Puszták és Csokoládés barack Kristennek. 

2013-as olvasmányaim / 6
Melyik könyv volt a legvidámabb?
Egyértelműen Simon's Cat legsajátabb könyve. Ha még kora reggel, közvetlen vizsga előtt is képes volt megnevettetni, akkor nem eshet másra a választásom. Olyan ez a könyv, mint egy falat csoki, bárhol, bármikor és még jobb kedved is lesz tőle.


Melyik könyv volt a legszomorúbb?
Nem is igazán a könyv maga az, ami szomorú, mégis azt kell mondanom Anne Frank naplója facsarta össze legjobban a szívemet. 

Melyik volt a legizgalmasabb?
Akció és feszültség szempontjából Karen Marie Moning könyvét, Rossz hold kelt fel mondanám a legizgalmasabbnak. 

Melyik volt a legromantikusabb?
Eddig ez a legnehezebb kérdés. Olvastam szép szerelmi történeteket, de általában volt mellette valami, amitől mégsem mondhatom a legromantikusabbnak őket. A legromantikusabb ugyanis az kell legyen, amelyik könnyed, édes, mint egy habcsók. Szóval inkább a hangulatot nézem és azt mondom, legyen A Párválasztó a legromantikusabb. Egyszerű, aranyos, könnyed történet kifejezetten romantikus hangulattal.

2013-as olvasmányaim / 7
Hány könyvet vettem?
2013 folyamán 11 könyvre adtam ki pénzt. És mindegyik akciós volt, hogy mentséggel is szolgáljak pénztárcám vékonyságára.

Hány könyvet kaptam ajándékba?
6 könyv került hozzám ingyen és bérmentve különböző okokból, különböző helyekről.

Hány könyvet olvastam magyar szerzőtől?
5 magyar szerző tollából olvastam, ami pontosan eggyel több, mint a tavalyi teljesítményem, szóval lassan, de biztosan egyre több magyar szerzővel ismerkedem meg. Remélem, 2014-ben ez a szám csak nőni fog.

Ennyi szempont jutott most eszembe, de hogy valóban összesítő értékelés legyen ez a bejegyzés, sorra veszem az elmúlt év 5 legjobb könyvét. Ezt az ötöt, a listában szereplő számától függetlenül, bátran ajánlom mindenkinek, ők voltak ugyanis az elmúlt év azon könyvei, amikért érdemes volt több, mint 30 000 oldalt elolvasni.

2013 legjobb könyvei:


Zárszónak szeretnék minden rendszeres, rendszertelen és alkalmi olvasómnak Sikerekben és Olvasásban Gazdag, Boldog Új Évet kívánni!
Köszönöm, hogy velem voltatok 2013-ban és olvastátok bejegyzéseimet! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése