2013. december 7., szombat

Mozgóképek XV.

Ezúttal három filmmel tudok szolgálni filmkedvelő olvasóim számára, ám sajnos egyik sem épp kiemelkedő.
Ahogy a rovat előző bejegyzésében is egy moziban megtekintett filmmel kezdtem a havi filmes összefoglalást, úgy most is ezt kell tennem. 
Novemberben is sikerült találnom filmes eseményt, méghozzá a Koreai Filmnapokat, amire Pucca hívta fel a figyelmemet. Ezeken a napokon ugyanis ingyenesen lehetett koreai filmeket nézni az Urániában. Nem is haboztunk elmenni rá és egyik esténket erre szentelni. Sikerült egész jó helyet foglalnunk a nagy tömeg ellenére, és bár a film korán sem olyan volt, mint vártuk, egész jól szórakoztunk. Sőt, szórakoztatók is voltunk, ugyanis a mellettünk ülő srácok azon kuncogtak, milyen arcot vágtunk, hogyan vinnyogtunk és kapaszkodtunk egymásba Puccaval a film alatt. Utána pedig kacarászva, teljesen lezsibbadt aggyal mentünk haza. Szóval megérte elmenni, agyleszívás ide vagy oda. 
Ha pedig már megnéztem ezt a filmet, írok is róla néhány sort:

Amelyik kutya ugat, az nem harap
"Bong Joon-ho Grand Bell Awards-díjas vígjátéka, mely sikerrel vegyíti a mély filozófiai kérdéseket és a humort. A film a gazdasági válságból kilábalt Dél-Korea újdonsült jóléti társadalmának furcsa szokásait állítja szembe a hagyományokkal. Így esik meg például, hogy míg egy hatalmas épület lakóinak egy része újgazdag hóbortnak hódolva, státuszszimbólumként tart ölebeket, addig a ház gondnoka az alagsorban a legnagyobb természetességgel főzi meg a házi kedvenceket."
Két dolgot kell tudni erről a filmről: 
1. kutyák szenderülnek benne jobb világra 
2. fárasztó humora van 
Én nem találtam benne mögöttes tartalmat, bár európai fejjel talán nehéz is lenne egy ázsiai művészfilmszerűséget értékelni. Oké, ez nem is művészfilm, hanem inkább egy vígjáték, ami kisemberekről szól és nem igazán veszi komolyan önmagát. Lehet rajta nevetni? Igen, mert az ember kínjában már nem tud mást csinálni, csak eszelősen vihogni az abszurd jelenteken és "Na, ne!" felkiáltásokat közbeiktatni. Mindezen abszurdan vicces jelenetek mellett pedig ott vannak a kutyagyilkosságok. Ezek pedig meglehetősen naturalisztikus képsorokkal társulnak, amit az állatbarát néző nehezen visel. Az alaphangulat mégis megmarad szomorkásan komikusnak, ahogy az életükkel elégedetlen szereplők, nagyokat álmodozva bonyolódnak egyre nevetségesebb helyzetekbe. Ha pedig mindez nem lenne elég a néző agyának leszívására, ott a rengeteg mellékszál hasonlóan asztalt fejelős stílusban. 
Összességében tehát egy fura, abszurd humorú film. Nem bánom meg, hogy elmentem megnézni, mert a filmnapok keretében volt egy hangulata, ám otthon nem ezt a filmet választottam volna délutáni kikapcsolódásra, az biztos. Fogalmam sincs kinek ajánlhatnám, talán az elvont humor kedvelőinek és azoknak, akik koreai filmre vágynak. Nem kell félni tőle, nem harap.

Haunter
"Liza minden reggel fel kel és mindig, minden reggel ugyanúgy történik.Hiába próbálja meggyőzni szüleit, hogy valami nincs rendben, nem hisznek neki. Elkezdi keresni a ház titkát és fura dologra jön rá."
Nem túlságosan informatív leírás, ugye? Nos, nem találtam jobbat, ám erre nincs is igazán szükség. Thriller besorolást kapott, az előzetes alapján izgalmasnak tűnt, ezért kezdtem bele. Aztán hamar rájöttem, túl magas elvárásaim vannak, amiket nem fog teljesíteni.
Az alapötlet jó, a hangulat is rendben van és a képi világ is passzol. Csakhogy ezt a sztorit így vagy úgy, de már láttam más filmekben. A titkok könnyen átlátható hálót képeznek, ez pedig kiöli belőle az izgalom nagy részét. A másik részét pedig a néhány furcsa, értetlen dolog teszi tönkre, ami fekete foltot képez a történetben. Nincs ugyanis rendesen behatárolva, mégis milyen típusú természetfeletti van ebben a filmben. 
Az első 10-15 perc után tehát kiszámíthatóvá és lapossá válik, vagy csak engem nem tudnak már meghatni az ilyen jellegű filmek, ahhoz meglehetősen sok "keményebb" filmet láttam már. A szándékot azonban értékelem, mert nem a szokásos sablonokból építkezett, csak nem ismerte fel, hogy vannak dolgok, amiket csupán egyszer lehet elsütni és ezt már korábbi filmek megtették.
Ettől függetlenül hangulatos, misztikus, kicsit nyomozós, gyilkosságos film és aki ezt a típust szereti, az bátran belevághat. 
(Viszont, aki igazán ütős filmre vágyik, nézze meg inkább a Más világ című alkotást. Na, az a végén rendesen földhöz csapja az embert. Remek film!)

Vámpírcsajok
"A történet két fiatal New Yorkban élő vámpírlányról szól, akik szerelmesek lesznek, és így dönteniük kell, hogy feláldozzák-e halhatatlanságukat."
Egy másik fárasztó humorú film, ezúttal az USA-ból.
Vígjátékra vágytam és úgy tűnt, ez a film nem veszi komolyan magát. Nos, valóban, ugyanis legalább annyi abszurdum van benne, mint a koreai kutyákban. Itt azonban a köntöst a csajos háttér adta. Mintha a Szex és New York és a Horrorra akadva keveredett volna, hogy megszülessen belőle ez a furcsa, pink, agyaras izé. 
Lehet rajta kuncogni, de itt is érvényes a "már kínomban nevetek, mert ez nem lehet igaz" figura. Mielőtt azonban nagyon úgy tűnne, hogy egy értelmetlen és semmilyen alkotás, meg kell jegyeznem, hogy minden rózsaszín kiütése ellenére, akad benne pozitívum is.
Tetszett ahogy a vámpírok halhatatlanságát kezelte. A vámpírtörténetek nagy része ugyanis hajlamos elfelejteni az örök élet problémáját. Itt viszont pont a halhatatlanság került a középpontba, amit nem tudtam nem értékelni. Minden ostoba, normál időigényű és érzékű vámpír, legyen bármennyire is komoly mű szereplője, vagy harapjon át akármennyi nyakat, elbújhat ennek a filmnek a szöszi, divatkedvelő, szende főhősnője mellett. Sokkal jobban átadta az öröklét problémáját, mint bármelyik komolyabb hangvételű vámpíros film. A halhatatlanság ugyanis probléma, nem is kicsi...
Szóval bár néha kifejezetten fárasztott, nem mondanám rossznak. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a vámpír témát és a kifejezetten csajos filmeket. 

Értékelés:

Haunter                                            ->   7
Vámpírcsajok                                   ->   6
Amelyik kutya ugat, az nem harap     ->   5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése