2013. december 2., hétfő

Levelek az Andrássy-házból

Nem szoktam tananyagok olvasását felvinni Moly-ra, sem itt bejegyzéseket írni róluk. Ez a két elektronikus felület ugyanis a szórakozásból olvasott köteteknek van fenntartva és én jobban szeretem a kötelességeimet különválasztani a magánéletemtől. 
Ezt a könyvet ma reggel mégis megjelöltem olvasásra Molyon, amire jó okom volt. Nem tankönyv, az hogy nekem tananyagnak minősül, teljesen mellékes. Még csak nem is összefüggő szöveg, hanem levelek kötetbe gyűjtve. Ezek a levelek pedig megítélésem szerint bárkinek érdekesek lehetnek, így firkálok is gyorsan néhány sort róla, hátha valaki kedvet kap az olvasáshoz.

Ez a kötet Mary Elizabeth Stevens leveleit tartalmazza, amit 1864 és 1869 között írt a családjának (édesanyjának és nővérének), mikor az Andrássy család szolgálatában dolgozott.
Mary angol származású, de Franciaországban nevelkedett, így folyékonyan beszélt franciául is. Rokonai segítségével társalkodónői munkát kapott Andrássy Károlyné Szapáry Etelka grófnőnél, majd az öreg grófné fiához, a későbbi miniszterelnök Andrássy Gyulához szegődött nevelőnőnek. 
A könyvben közölt levelek az Andrássy családnál töltött éveiről tudósítanak, ami tekintve, hogy a 19. század egyik legrangosabb magyar arisztokrata családjáról van szó, bárki számára érdekesek lehetnek. Feltéve persze, ha az illető érdeklődik a történelem ezen szelete iránt, vagy egyszerűen a család iránt.
Természetesen senki se várjon pontos eseményleírást a történelemkönyvekbe került dolgokról, (egyedül a koronázást írja le részletesen) vagy politikát. Mary nem erről ír, nem is tehetné, hiszen nem tud magyarul és úgy csöppen az országba, hogy alig-alig ismeri a belpolitikai viszonyokat, de ez amúgy sem érdekli őt.
Ebből a könyvből inkább korszakképet kap az olvasó egy gazdag családnál szolgáló külföldi szemüvegén át. Saját élményeit veti papírra, az utazások viszontagságairól, az Andrássy birtokok látképéről, Buda és Pest 19. századi képéről, divatról, pletykákról, estélyekről és bálokról, a család mindennapjairól, nevelőnői munkájáról és egy kicsit az uralkodói párról is.
Aki mondjuk szereti a kosztümös könyveket és szívesen merül el a csipkék, kesztyűk és szalagok világában, az első kézből értesülhet a korszak hangulatáról. Megtudhatja, milyen volt egy grófné mellett, mennyire változtatta meg a család életét a családfő miniszterelnöki kinevezése, mi történt, ha Ferenc József reggel betoppant, vagy épp mit játszottak a színházban és operában. Sok-sok apróság, ami Mary számára a mindennapokat jelentette, mindez azonban a mai olvasónak mintha csak egy film lenne. Akár egy újabb kosztümös könyv, úgy hat több mint száz év távlatából, pedig ez nem mese, nem fikció, ezek valódi levelek, amik a 19. században megjárták fél Európát, hogy egy padláson porosodva várjanak sorsukra. Szerencsére, az egerek helyett gondos kezek vették őket kezelésbe és készítették el belőle ezt a kötetet, hogy a jövő generációja is megismerhesse, milyen volt az élet az Andrássy-házban.
Mary személyes leveleket írt, családján, esetleg barátokon kívül bizonyára nem hitte volna, hogy bárki elolvassa (amilyen írásképe volt a keresztezve is íródott soroknak, nem is annyira nagy csoda...), főleg nem sejthette, hogy könyv lesz belőle és a magyar társadalom egy része olvassa majd szórakozásból, vagy mert tananyag az egyetemen. Ez pedig szerintem még különlegesebbé teszi ezt a könyvet.

Ezzel a pár sorral csupán egy kis ismeretterjesztő olvasnivalót szerettem volna ajánlani azoknak, akik érdeklődnek a 19. század iránt, vagy csak szeretnek leveleket olvasgatni. 
A történelem ugyanis, bármennyire is utálja a középiskolások többsége, érdekes és izgalmas, ha jó helyen ragadja meg az ember. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése