2017. június 8., csütörtök

Mozgóképek LVII.

Májusban kicsit visszahoztam filmes lemaradásomat. Öt filmet sikerült megnéznem, ebből négyet moziban. Igazán nagy szerencse, hogy környezetemben a többség filmrajongó, így mindig van kit elhívni moziba.

Kincsem
"Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?"
Szeretem a kosztümös filmeket, ám mindig tartok kicsit a magyar filmektől. Mostanában azonban nagyobb bizodalmam lett a hazai felhozatalban (köszönet érte a Testről és lélekről-nek), így rávettem San Diegót, hogy tegyünk ezzel a filmmel egy próbát. Nos, jól tettük, mert pozitív meglepetés volt.
Ennek a filmnek egy célja van, a néző szórakoztatása és ezt maradéktalanul teljesíti. Vicces, kalandos, néhol teljesen kiszámítható, néhol meglepően új. Mi legalábbis rettentően jól szórakoztunk a vicceken és a lóversenyek feszültsége is átjött. A kerettörténet persze csöppet elcsépelt, ám a "húszmilliomodik alkalommal is azért működik" kategóriából. Ezzel pedig messze felülmúlta elvárásaimat.
Mindez nem jelenti azt, hogy hibátlan volna. Történelmi szempontból, néhány szereplő nevén, a ló létezésén, illetve versenyeredményein kívül semmi sem hiteles. Anakronisztikus ruhák, viselkedésmód, szófordulatok és rengeteg 21. századi poén reflektálva a mai modern élet apró-cseprő dolgaira. No, de ez nem is baj, mert nem a történelemkönyvet kívánták kiegészíteni vele, hanem mint ahogy már említettem, pusztán szórakoztatni.
Összességében tehát tetszett a film, pozitívan meglepett, így csak ajánlani tudom mindenkinek. A néző azonban jobban teszi. ha a történelmi tudását otthon hagyja.

Arthur király - A kard legendája
"London mindig is London volt. A kora középkor Londoniumában is olyan fazonok, gengszterek, balekok, maffiózók és áldozatok rótták szűk és zsúfolt utcáit, mint manapság.
A fiatal Arthur (Charlie Hunnam) sem más: ő és bandája a sötét mellékutcákban dolgozik, és nem ijed meg a saját árnyékától. Az ifjú és ambiciózus bandavezér nem is sejti, hogy királyi vér folyik az ereiben, de amikor egy sziklába döfött kardra talál, megpróbálja magával vinni. És sikerül neki.
Az Excalibur ereje alaposabban megváltoztatja az életét, mint eddig az összes környékbeli rendőrfelügyelő. Tagja lesz egy földalatti ellenálló csoportnak, és egy titokzatos bombázó, Guinevere (Astrid Berges-Frisbey) irányítása mellett fokozatosan megérti, milyen varázslat rejtőzik új fegyverében. A kard nélkül semmi esélye, hogy egyesítse népét, és legyőzze a trónbitorló zsarnokot, Vortigernt (Jude Law)."
Első ránézésre egy újabb lerágott csont. Olyan sokan feldolgozták már Artúr király legendáját, hogy lassan számon sem lehet tartani. Felmerül hát a kérdés, miért kell még egy feldolgozás. A válasz: Guy Ritchie. Szeretem a filmjeit, sőt megkockáztatom, hogy a Blöff az egyik kedvenc filmem. Ezért azonnal érdekelni kezdett, mit tud kihozni ebből a legendából. Kíváncsiságommal nem voltam egyedül, Applequeen barátom is lelkesnek bizonyult, így kijárt a moziélmény.
Ezúttal sem csalódtam. A látványvilág teljesen rendben volt, a szereplők érdekesek és érthetőek voltak és a párbeszédek ütöttek, ahogy kell. Ha valakinek bejön a rendező egyedi stílusa, akkor igazán elégedett lehet ezzel a filmmel. Én nagyon kedvelem, így még többet is szerettem volna belőle. Csakhogy ez egy fantasy kalandtörténet és ez a része a dolognak az, ami nem ütött akkorát. Ettől függetlenül élvezetes kalandfilm, tetszett és csak ajánlani tudom.

Ó, anyám
"Emilyt (Amy Schumer) kirúgja a pasija, ő meg azt hiszi, hogy összedőlt a világ. Pedig a világ csak ezután dől össze: ugyanis a pár éppen egzotikus vakációra indult volna, és a magára maradt csaj jobb híján rábeszéli szuperóvatos anyukáját (Goldie Hawn), hogy ő utazzon el vele Dél-Amerikába.
Ennyire különböző két nő még nem volt egy családban. Nem bírják elviselni egymást, és ezt meg sem próbálják letagadni. A botrányos utazás azonban csak a kezdet: mert még el is rabolják őket. Ha ki akarnak jutni a dzsungelből, anya és lánya kénytelen összefogni... de ahhoz hihetetlen és elképesztően dilis kalandokat kell kiállniuk."
Nem én választottam ezt a filmet, hanem anyukám. Ő kedveli Goldie Hawn filmjeit, én pedig úgy gondoltam egy könnyed esti mozizásnak, főleg anyukámmal, azért megfelel. Mindketten hatalmasat tévedtünk.
Ez a film minden, amit ostoba amerikai vígjátékokban gyűlölök. Értelmetlen, hülyének nézi a nézőt, gusztustalan és cseppet sem vicces. Egy valós, komoly problémát bagatellizál el, miközben nem csak a realitásoktól távolodik el, hanem a jó ízléstől is. A filmnek mindössze az első 10 perce nézhető, a többin fogtam a fejemet és szörnyülködtem. Szenvedés volt ez a film és felháborító, hogy a készítők ezt képesek voltak vászonra vinni és megdöbbentő, hogy ehhez még egy híres színésznőt is találtak.
Senki! Ismétlem, senki se nézze meg! Sokáig tartott míg kihevertem és ezt senkinek sem kívánom...

A galaxis őrzői vol. 2.
"Miközben szól a Király Válogatáskazi #2, a Marvel produkciójában készült A galaxis őrzői vol. 2.-ben folytatódnak a csapat kalandjai, melyek a kozmosz távolabbi szegleteibe vezetik őket. Az őrzőknek sokat kell tenniük azért, hogy összetartsák újdonsült családjukat, miközben kiderítenek egyet s mást Peter Quill igazi szüleiről is."
Az első rész nagyon tetszett, így nem volt kérdés, hogy a folytatást is megnézem. Alkalmat találni rá azonban nem volt egyszerű, így mire eljutottunk San Diegóval a moziig, Applequeen és Nel barátaim másról sem áradoztak csak arról, hogy kicsi Groot milyen cuki.
Ó, de még mennyire, hogy cuki! Ez a film zseniális. Zseniálisan vicces és zseniálisan nem veszi komolyan még magát sem, mégis tökéletesen működik. Ilyen szép paródiát ritkán látni, főleg úgy, hogy nem csak görbe tükröt mutat az akciófilmeknek, hanem még túl is lép rajtuk és minden önirónia ellenére kerek egész történetté válik. Plusz tele van cuki figurákkal, akiktől oda és vissza vagyok. San Diegó nem is tagadta, hogy valahányszor Groot feltűnt, az én arcomat nézte a vászon helyett, hogy lássa, mennyire csillog a szemem az elragadtatástól.
Ez tehát egy remek film, csak ajánlani tudom.

Éjjeli féreg
"Az amerikai álom elérhetetlen távolságba került Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) generációja számára. A munkanélküliség, nagyratörő célok és az elkeseredett próbálkozás olyan útra sodorja a férfit, ami a mélybe vezet. Minden éjjel, míg a város az igazak álmát alussza, véres sztorikra éhes mini stábok, gyors kocsikkal, kamerákkal és harsogó rendőrségi rádiókkal felszerelve portyáznak a terpeszkedő Los Angeles szennyes utcáin. A rendőrséget megelőzve egyik tetthelyről a másikra rajzanak és a felvételeket a televízióknak eladva váltják dollárra a vért. Lou megmámorosodik a nagy pénzzel kecsegtető lehetőségtől és gátlástalanul gázol át mindenen és mindenkin a sötétben."
Régóta szerettem volna megnézni ezt a filmet, mert csupa jót hallottam róla. Hangulatom azonban nem igazán volt hozzá egészen mostanáig.
Ez a film valóban jó. Remek téma, elgondolkodtató jelenetek, rendkívül tenyérbemászó főhős és  egy olyan valósi mégis távoli világ, ami cseppet megborzongatja az embert. Jake Gyllenhaal pedig egyszerűen zseniális. Eddig is tudtam, hogy remek színész, de most aztán örökre bebizonyította.
A film hangulata komor, a látvány nem kifejezetten véres, mégis felkavaró, a lezárás pedig még felkavaróbb. Rám nagy hatással volt és függetlenül attól, hogy nem lettem boldog tőle, egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem.
Bátran ajánlom azoknak, akik egy elgondolkodtató filmre vágynak.

Értékelés:
A galaxis őrzői vol. 2.                        ->    10
Kincsem                                              ->    9
Éjjeli féreg                                          ->    9
Arthur király - A kard legendája        ->    8
Ó, anyám                                            ->    1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése