2014. március 8., szombat

Ha megtudnád, hogy szeretlek, meg kellene öljelek

Nem vagyok James Bond rajongó, nem érdekelnek különösebben a kémek, viszont a Totally Spies! (Hazánkban: Született kémek) című rajzfilmsorozatot nagyon szerettem. Ez a könyv pedig inkább az utóbbira hasonlít.
A borító tökéletes (meghagyták az eredetit, bár időközben az USA-ban újranyomták új, mutatós borítóval) és a cím is elég figyelemfelkeltő.
254 oldal, gyorsan végig lehet lapozni, főleg mert egy könnyed olvasmány mindenféle tekintetben.
Fülszöveg:
"Cammie Morgan a Kivételes Ifjú Hölgyek Gallagher Akadémiájának diákja. Tipikus lányiskola ez, amennyiben szokványosnak tekinthető, hogy a tanulók harci művészeteket, valamint a kémiai hadviselés legújabb módjait sajátítják el, és CIA–kódok feltörésével szerezhetnek plusz krediteket. Cammie Morgan kémnek tanul. Tizennégy nyelven beszél folyékonyan, és hétféleképpen képes puszta kézzel megölni valakit, de minden tudománya csődöt mond, amikor találkozik egy hétköznapi fiúval, aki őt ugyanolyan hétköznapinak hiszi, mint bármelyik másik lányt… 
„Megfigyelési jelentés”
A munkatársak egy sor felderítési akciót hajtottak végre, amelyek során a következő megfigyeléseket végezték:
A célszemély: Josh Adamson Abrams, lakhelye 601 North Bellis Roseville, Virginia.
A célszemély online aktivitásának átvizsgálása kimutatta, hogy rendszeresen e-mailezik Dillon Jones-szal, nickneve D’Man (ugyancsak a North Bellis Streeten) – leggyakrabban „tök baró” videojátékokkal, „ciki” filmekkel, „az én hülye” apámmal és iskolai feladatokkal kapcsolatban.
Foglalkozása: másodikos a Roseville Gimnáziumban, ami a Harcos Kalózok otthona (de nyilvánvalóan nem harcolnak túl jól, hisz a további kutatások kimutatták, hogy a győzelem-vereség arányuk 0-3).
Átlaga: 3,75. A célszemélynek, úgy tűnik, nehézségei akadnak a számolással és a famegmunkálással. (Ez kizárja a NSA kódtörő és a Szexi asztalos című otthon-átalakító tv-showban befutható karriert. NEM zárja ki azonban annak lehetőségét, hogy dögösen néz ki szerszámövben.)
Úgy tűnik, a célszemély kiváló angolból, földrajzból és állampolgári ismeretekből."
Egyértelműen tinikönyv, ez viszont nem ront a varázsán.
Könyves körökben létezik egy kifejezés: "nagyon tini", aminek jelentése: bugyuta, csöpögős, fárasztó könyv, amivel az ember szenved, mert hormonoktól megkergült rém ostoba és hisztis szereplők nyavalyognak és kerülgetik egymást. Ezer meg egy ilyen kötet található a könyvesboltok polcain. Nos, ez a könyv NEM ilyen. Ez a szórakoztató és aranyos fajtából való.
Oké, persze tinikről szól és a szerelem központi helyet kap, viszont semmi esetre sem csöpög és van még mellette más dolog is bőven. A szereplők pedig mind kedvelhető karakterek.
Lássuk a könyv belső aktáját, ami szigorúan bizalmas:
Bentlakásos iskola, különleges órák, különleges tanárok, különleges diákok és ígéretes jövő a titkosszolgálatnál. Nem erről álmodik minden lány? Majdnem, mert a suli önmagában nem elég, kell hozzá egy szuper menő anyuka, néhány nagyon jó barát, egy fiú és sok-sok küldetés.
A történet főhőse, Cammie a Kaméleon, akinek a láthatatlanság a specialitása, és aki egy randit titkos küldetésnek tekint beépülési és megfigyelési feladatokkal. Ez elsőre cseppet sem tűnik átlagosnak, mégis adóvevők, poloskák és robbanó töltetek ide vagy oda, bármelyik lány magára ismerhet a szerelőkben, mert minden Gallagher lány elsősorban LÁNY. Az átlag kamaszlányok, kémeszközök nélkül ugyan, de hasonló módon derítik fel a célszemélyt, akarom mondani, a dögös fiút.
Nagyon tetszett, hogy a kémnövendékek megmaradtak szerethető, emberi karaktereknek és a könyv nem volt túlzsúfolva túlzó és hihetetlen kütyük tömegével. Néhány igen hasznos holmi persze időről időre feltűnt, mint a párapapír - amit szabadalmaztatni kellene lehetőleg csokoládés ízben -, de ugyanúgy használtak egyszerű tárgyakat is, mint a tépőzár. A kémesdi így hihető volt és jól simult a történetbe.
Cammie szerethető főhős, aki picit a hétköznapi láthatatlan lányokra hasonlít és akinek kifejezetten humoros gondolatai vannak. Lehet neki drukkolni.
A könyv nyelvezete laza, bár akad benne több idegen nyelvű (francia, spanyol stb.) mondat vagy kifejezés, és kifejezetten szórakoztató. A megfigyelések jelentései, amiből a fülszövegben is olvasható egy részlet, kifejezetten szórakoztatók.
Josh teljesen átlag, kedves srác és ez így van rendjén. Cammie barátai viszont már összetettebb esetek. Egyéniségek mind, nekem a legjobban mégis Macey tetszett. Öröm volt olvasni, ahogy csiszolódott a jelleme.
Ami az akciót illeti, a végét leszámítva ez is pont olyan könnyed és aranyos, mint a könyv többi része. Rejtőzködés, követés és picike verekedés, pont annyi amennyi elvárt a leendő kémektől. Az pedig, hogy Cammie apjával és Mr. Solomon megjegyzéseivel az írónő érzékeltette, hogy a kémek élete nem csak sikeres küldetésekből áll és akad bőven veszély és nehézség ebben a szakmában, piros pontot érdemel. Ettől függetlenül persze szívesen beiratkoznék én is egy kémsuliba, természetesen, hogy aszfaltzsonglőr legyen belőlem. 
Összességében tehát egy jól összerakott, könnyed és szórakoztató olvasmány. 
Ajánlom mindenkinek, aki egyetlen percig is fontolgatta, milyen lehet kémnek állni, illetve minden hölgynek, aki a bejegyzés elején említett rajzfilmsorozatot kedvelte. 

Kiegészítés:
Legnagyobb sajnálatomra mindig azok a könyvsorozatok tetszenek meg, amik kiadása megakad. Csalódottan kell közölnöm, hogy bár az írónő, Ally Carter hat kötetet írt ehhez a remek kémtörténethez, Magyarországon csupán az első két része érhető el. A második kötet: Görbüljek meg, ha igazat mondok 2011-ben jelent meg és azóta tervben sincs a folytatás. 
Kelly Kiadó több jó sorozatot félbehagyott már (pl: Tündérkrónikák) a folytatásra így nem sok esély van. Talán egy másik kiadó felkarolja és átveszi, ez azonban sajnos csak ritkán esik meg.
Ettől függetlenül el akarom olvasni a második részt.
Extra: Bizalmas információ szivárgott ki, amit a lehallgatás és megfigyelés kockázatát vállalva meg is osztok. A Gallagher Akadémia felvételi rendszerét meghekkelték, így a jelentkezés nyilvánossá vált. Aki elég elszántnak érzi magát, töltse ki gyorsan ITT, mielőtt a titkosszolgálat felfedezi a hibát. Ó, és ha kérdezik, nem tőlem tudjátok. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése