2014. február 24., hétfő

Egy könyvmoly naplójából III.

Ingyen ölelés
Történt velem mostanában néhány dolog, ami talán olvasóim számára is érdekes lehet. Ezek természetesen többé vagy kevésbé kapcsolódnak a könyvek iránti szeretetemhez, így itt a helyük ebben a személyesebb jellegű rovatban.

Egyrészt túléltem egy újabb vizsgaidőszak, ki is pihentem sok-sok regényolvasással és most próbálok belerázódni a következő félévbe és rájönni, mikor fogom elolvasni a felhalmozott könyveket.
Mert könyvet azt gyűjtögetek rendületlenül. Ma is leadtam egy rendelést. Igaz, ez már december óta esedékes volt. A kívánságlista rovatom legutóbbi részében említettem, hogy kaptam karácsonyra könyvutalványt, eddig tartott míg eldöntöttem, mire költöm. A választott két könyv pedig: Az Archívum (írtam róla szintén a kívánságlista rovatban) és az Árnyalatnyi remény. Utóbbi nem került bele a rovatba, bár nem tudom, miért, hiszen nagyon is érdekel. Ráadásul hallottam egy pletykát, hogy az írója, Ruta Sepetys jön Budapestre a Könyvfesztiválra, nem is kellett több érv mellette.
Szóval akad néhány saját könyv a polcomon, ehhez kapcsolódik egy kis anekdota családom életéből.
Anyukám rendszeresen "lopkodja" a könyveimet. Nem figyelek és már le is csap pont arra a könyvre, amit én szerettem volna olvasni. Jelen esetben ez A citromtorta különös szomorúságára. No, de akad bőven könyv a várólistámon, nem maradok olvasnivaló nélkül. Sőt, gyakran én adom a kezébe ezt vagy azt, mert tudom, hogy tetszene neki. Így járt A soha határa, ami viszont csak többé-kevésbé nyerte el a tetszését. Véleménye a következő volt: "Nem rossz könyv, csak túl sok volt benne a szex." Ezen jót nevettem, mert bár akadt benne részletes ágyjelent, nem kimondottan szaftos kötet. Van ennél sokkal cifrább a könyvpiacon, csak mivel ez az irány cseppet sem érdekel, nem talált még ilyesmit a polcomon. Nos, nem is fog...

A könyvgyűjtögetés másik módja a kölcsönkérés. Ribizlytől kértem el három könyvet és extra bónuszként még ajándékokat is kaptam hozzá. Itt ragadom meg a lehetőséget, hogy eldicsekedjek, milyen aranyos dolgokat kaptam mostanában.
Ribizlytől a baloldali képen látható képeslapot (megkésett diplomaosztós lap egyesen Kínából) és a piros karkötőt. Utóbbit azért mert a ló évében születtem, 2014 szintén a ló éve és állítólag ha egész évben viselsz valami pirosat, akkor szerencséd lesz. Rám fér egy kis Felix Felicis és imádom a karkötőket. A másik barna karkötőt, amin egy ezüst tollacska csüng még szülinapomra kaptam F. barátomtól. Régebben komplett karkötőgyűjtemény volt a csuklómon, csak azóta elszakadtak, így nagyon jól jött az utánpótlás.
szerencsekönyvjelző
Maradva a keleti vonalon, a jobboldali képen látható szépséget szintén Kínából kaptam. Van ugyanis egy kínai csoporttársam, aki letudva a vizsgákat hazautazott és mikor visszatért a következő félévre mindenkinek hozott egy aranyos könyvjelzőt. Ő is a kínai újévre hivatkozott és mint szerencsehozó talizmánt adta át ezt a fém szépséget. 
Könyvjelzőből egy könyvmolynak sosem elég, így nagyon örültem neki. Csupán egy baj van, féltem. Kizárólag olyan könyvbe merem csak tenni, amit otthon olvasok, nehogy a táskámban, a buszon vagy vonaton véletlenül elhagyjam.
A meglepetéseknek pedig itt még nincs vége, mert Pucca barátom is hozott nekem egy kis apróságot. Ő Angliában töltött egy hetet és megígérte, hoz nekem szuvenírt. Bár nem a megbeszélt ifjabb herceget csomagolta el nekem, így is nagyon boldoggá tett a cicás szövegkiemelőkkel. 
Állítólag úgy nézek ki, mint egy macska, néha úgy is viselkedem, úgyhogy a cirmos dolgok nálam mindig befutók.

Van még két szerzeményem, ám ezek más módon kerültek hozzám.
plakát az ajtómon
Az egyik egy moziplakát (pontosabban két egyforma), amit pár napja sikerült csennem. Egy nargli módján egyszerűen elemeltem. Mentségemre szóljon, hogy volt belőle elég, csak a reklám célját szolgálta és megbecsült helyre került. 
Az egyik a szobám ajtaját díszíti felváltva a Csontváros posztert, míg a másik a koliszoba egyik falára került. Nem bírtam neki ellenállni, annyira szép.
Azóta láttam is a filmet és cseppet sem okozott csalódást. Olyan jó ránézni és felidézni a történetet. Egy jó ideig még az ajtómon lesz, az biztos.
A másik szerzeményem ennél jóval egyszerűbb és természetesebb módon került hozzám. Történt ugyanis, hogy drága mobiltelefonom 10 év hűséges szolgálat után bedobta a törülközőt. Kénytelen voltam újat venni, egy új telefonhoz pedig új telefontok is illik. Főleg mivel az új mérete nem egyezik a régiével és kissé kinőtte az amúgy is megviselt kék zoknit, amiben az elődjét tartottam.
Szóval nekiláttam telefontokokat nézegetni és sokkoltak a bolti árviszonyok. Szépek, szépek, de nem annyira, hogy több ezret fizessek értük, mikor a telefonberuházással megcsappant a zsebpénzem. Így kötöttem ki a Meskán, ahol remek kézzel készült holmikat árulnak. Eddig csupán gyönyörködtem bennük, ám most kipróbáltam, mint vásárló és teljesen elégedett vagyok.
A mellékelt képen is látható cukorfalat baglyos telefontokot választottam. Pihe-puha, kézzel készült, amit mindig nagyra becsülök, egyedi és barátságos áron megkaptam. A baglyok közel állnak a szívemhez és ezzel nagy valószínűséggel a könyvmolyok többsége így van.
Ha valakinek kedve támadt hasonló kézműves csodákhoz, csak bátran. Olyan sok tehetséges ember van az országban, a munkájuk megérdemli a figyelmet.

Még egy dolog miatt kezdtem bele most a rovatírásba és ez a hétvégi programom.
Gondolom olvasóimnak feltűnt a Voldemortos nyitókép és talán az elejtett Harry Potter utalások is szemet szúrtak vagy épp azért, mert értették őket, vagy mert nem tudták hova tenni ezeket a szavakat. (Súgok: Felix Felicis = Szerencselé, nargli = kérdezd Lunát) Ezek oka igen egyszerű: szombaton Harry Potter mozimaratont tartottunk Queen B.-vel.
"Nem, Diggory. A vámpírok nem csillognak.
50 pont a Hugrabugtól."
Igen, ez pontosan azt jelenti, hogy egyhuzamban, egymás után végignéztük az összes Harry Potter filmet. Bizony, mind a nyolcat. Bizony, nem tartottunk szünetet. Bizony, sokáig tartott.
Már régóta terveztem ezt a maratont, csak nem sikerült megszervezni. Múltkor elejtettem Queen B.-nek, mire ő: "Oké, csináljuk! Szombaton ráérsz?" Így történt, hogy megterveztük, 8 x 2 óra, az 16 vagyis kezdjük reggel és bevásároltunk nassolni valókból (kakaó, csokipuding, ropi, chips, Milka csoki, Nestea). A dolog a következőképpen zajlott:
Reggel nyolckor kimásztunk az ágyból és fél 9-kor elkezdtük nézni a Bölcsek kövét. Aztán a titkok kamráját és így tovább. A filmek között kb. öt percnyi szünetet tartottunk, hogy kimehessünk a mosdóba és kicsit kinyissuk az ablakot. Na, meg a Tűz serlege előtt megrendeltük a pizzát. Szóval még az ebéd is házhoz jött, ki sem kellett dugnunk az orrunkat az utcára.
Közben megvitattunk egy-egy jelentet, szereplőt és éjjel már csak nevetni tudtunk. Éjjel, mert a filmek között akad olyan, ami több mint 2 óra hosszú és az utolsó résznek hajnali fél 4-kor lett vége.
Leírva elég durván hangzik 19 órányi filmnézés, ám cseppet sem untuk meg, nem kaptunk Harry Potter mérgezést, sőt kifejezetten élveztük minden percét. Queen B. még a könyvek újraolvasásához is kedvet kapott tőle.
Összességében tehát remekül sikerült ez a könyvmaraton, bár másnap a gondolataim elég kuszán varázslatosak voltak, de megérte. Élmény volt és csak ajánlani tudom minden Harry Potter rajongónak, ha van rá ideje és akad hozzá jó társasága. Ez a maraton közösségi élmény, társaságban érdemes végigcsinálni.
Mi annyira belejöttünk, hogy felvetettük, máskor is teszünk hasonlót. Kár, hogy nincs még egy ilyen hosszú mozifilmsorozat, amit szeretünk is. Én mondjuk indítványoztam egy Gyűrűk Ura és Hobbit filmek maratont, csak arra még várni kell, hiszen a harmadik Hobbit film még nem került a mozikba.
Végszónak csak annyit, hogy Piton a kedvenc karakterem. Így egyben látszik jól, hogy végigcsinált 7 és fél filmet ugyanazzal a pókerarccal, miközben eszméletlen humorról tett tanúbizonyságot, majd a 8. filmben cirka öt perc alatt érzelmek egész sorát mutatta be és mindenki szívét meghasogatta kicsit. Imádom!

2 megjegyzés:

  1. A Harry Potter könyvek ill. filmsorozat már fent van a képzeletbeli listánkon? :D Irigylésre méltó napotok lehetett. :) Az új szerzeményekhez meg jó olvasást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre hosszabb ez a lista. :D Bár hogy a Harry Potter felkerült rá, cseppet sem meglepő. Köszi! Egy ideig még a polcomon fognak pihenni, mert most mást kell olvasnom (nyakamon a könyvtári határidő és egy recenziós könyv is), de előbb-utóbb sort kerítek rájuk. :)

      Törlés