2013. július 25., csütörtök

Könyves álompasik párbaja

"Ha kapnék egy dollárt valahányszor
több érzelmet érzek egy kitalált karakter iránt,
mint a való élet emberei iránt,
ki tudnám fizetni a pszichiátriai segítséget,
amire kétségkívül szükségem van"
Ez most egy kifejezetten csajos bejegyzés lesz. 
Könyves blogokon szinte állandó jelleggel vannak párbajok, ahol a könyvszereplők mérik össze erejüket különböző szempontok szerint. Én legalábbis elég sűrűn futok bele a "Szavazz X-re!" felhívásokba. Bevallom, nem nagyon érdekelnek, maximum csak akkor, ha az X egy számomra nagyon kedves könyvhőst takar.
Most viszont egy érdekes párbaj zajlik a hazai könyvbologok táján, méghozzá az álompasik párviadala. 
Nőből vagyok, sok a szabadidőm és a melegben megzápult az agyam (ennyi mentség talán elég lesz), így kivételesen figyelemmel is kísérem az alakulását, legalábbis többé-kevésbé. Eddig mindösszesen ötször voksoltam, vagyis én inkább a mozgó változó vagyok a szavazatok között. Mégis úgy érzem, komolyabban is állást foglalhatnék a kérdésben, ezért írom ezt a csajos bejegyzést. Nos, lássuk a kínálatot és személyes véleményemet a szóban forgó úriemberekről. Csak a saját nézőpontomat, ízlésemet képviselem, ami nem vita tárgya. (Mielőtt meglincselne egy lelkes rajongó, amiért leszólom imádata tárgyát.) Nem kell velem egyetérteni. 

Olvasók szavazatai és jelölései alapján 16 könyves férfiszereplő jutott be a párbajra, akik több fordulóban mérik össze erejüket a hölgyolvasók kegyeiért. Csupán annyi kikötés volt a jelöltekről, hogy 2013-as megjelenésű könyvekben szerepeljenek.
Íme a felhozatal:
- Jace (A végzet ereklyéi)
- Cortez (Szent Johanna Gimi)
- Travis (Gyönyörű Sorscsapás)
- Folt (Csitt, csitt)
- Will (Pokoli szerkezetek)
- Barrons (Tündérkrónikák)
- Gideon (Időtlen szerelem)
- Magnus (A végzet ereklyéi / Pokoli szerkezetek)
- Ryodan (Tündérkrónikák / Dani O’Malley krónikák)
- Carlos (Perfect Chemistry)
- Étienne (Anna és a francia csók)
- Lucas (Easy-Egyszeregy)
- Christian Grey (Árnyalat)
- Daemon (Lux)
- Jem (Pokoli szerkezetek)
- Ash (Vastündérek)
Nem olvastam még mindegyik úrról, ám a számomra ismeretlenek könyves fellelhetőségéről igen, ami adott némi támpontot. 
A párbaj, ahogy már írtam, több fordulós. Jelenleg a nyolc párbajos forduló győztesei csapnak össze, hogy bejuthassanak a legjobb 4-be. 
A felsorolt 16 a következő nyolcas bontásban küzdött meg egymással:

Jericho Z. Barrons
Barrons vs. Christian Grey
Ez volt az első mérkőzés és a párviadal, ami fellelkesített a szavazásra. 
Tündérkrónikák sorozatot olvastam és nagyon szeretem, Barrons pedig igazi férfi csupa nagybetűvel. Reggelire eszik olyan alakokat, mint ellenfele, sőt a fél mezőnyt könnyedén kiüthetné a ringből csupán azzal, hogy megjelenik és betölti a teret. Nem kérdés hát, hogy rá szavaztam.
No, de ha ennyire egyértelműnek találom Barrons fölényét, miért aggódtam miatta? Mert Christian túlságosan ismert. Szinte a csapból is a könyvei folynak, amiket mondjuk én elvből sem vennék soha  a kezembe, míg Barrons és a krónikák kevésbé ismertek. Épp ezért nem hagyhattam, hogy egy pornóponyva elcseszett főhőse (mert az alapján, amit eddig hallottam róla, egy lelkileg defektes alak) a sok reklám miatt legyőzzön egy vérbeli ragadozót. Szerencsére nem csak én gondolkodtam így, Barrons fölényesen leverte Mr. Szürke Nyakkendőt.
A poén pedig ebben a párbajban az volt, hogy mindkét úr az öltönyös megjelenés híve. De hogy egy üzletembernek, vagy a tündérek rémének áll-e jobban az Armani, azt mindenki döntse el maga. Én természetesen Barronsra voksolok, mint mindig.

Folt vs. Jem
Mindkettőjükről olvastam, így itt joggal szavazhattam volna tapasztalataim alapján. Csakhogy egyik srác sem tett rám annyira komoly benyomást, hogy meg is tegyem.
Kissé elfogult vagyok árnyvadászok terén, mivel Cassandra Clare könyveit (eddig megjelent mindkét sorozatát) szeretem olvasni. Jem azonban, hiába kedvelem, nekem nem egy álompasi. Érdekes karakter, de nem róla fogok rózsaszín ábrándokat szövögetni.
Folt pedig nem győzött meg, mint férfi főhős. Ahhoz túlságosan keveset tett le eddig az asztalra. 
No, de ha mindenképp választanom kellene, legyen Jem, mert a zenészeket többre értékelem, mint a szerencsejátékosokat. A szavazók többsége szintén hasonló állásponton volt, mivel ők is az árnyvadászt juttatták tovább a bukott angyal helyett.

Jace vs. Cortez
Ismét egy árnyvadász küzdelme és ismét csak az egyik párbajozóhoz volt eddig szerencsém.
Cortezről nem sokat tudok, csak annyit, hogy ő a Szent Johanna Gimi szívtiprója és a tavalyi párbajt ő nyerte meg. (Ezért én mondjuk nem választanám újra, adjunk esélyt másoknak is.)
Jace pedig, nos ő Jace, akit a Végzet ereklyéi sorozat első három kötetében imádtam. Szeretem a stílusát és a szarkasztikus megjegyzéseit, amit viszont a Bukott angyalok városa hozott (hiszti és hiszti) és amit a vége ígért a továbbiakra, megnyirbálta cseppet vonzalmamat iránta. A dumája azonban még mindig zseniális és továbbra is megfognám a mangóját, szóval nálam a szöszi a nyerő.
A papírséma azonban érvényesült ebben a küzdelemben és Cortez elorozta a győzelmet. Erre csak egy magyarázatom lehet, Jace már megint önmarcangol és otthon hagyta a szeráfpengéit. Kapd össze magad angyalkán, mert így nem leszünk jóban!

Will
Will vs. Ash
Még egy árnyvadász jutott be a 16 álompasi közé, méghozzá Will Herondale. Ellenfele pedig egy tündérherceg lett Ash személyében.
Elfogultságom ide vagy oda, jelenleg Will a kedvenc árnyvadászom a szerelmi zűrjei ellenére is. Ha Jace szarkazmusát szeretem, akkor Will gunyoros, karcos, sötét humorát egyenesen imádom. Annyira jól áll neki a züllött, hanyag alak stílusa. Ráadásul kosztümös könyvben szerepel és a Viktoriánus kor valljuk csak be, minden lány szívét megdobogtatja.
Ash engem teljesen hidegen hagy, mivel a csinos külsején kívül nincs rajta semmi érdekes. Papírsrác, akit a könyv befejezése után már el is lehet felejteni.
Nem meglepő hát, hogy a voksomat Will nyerte el és győzött is a csibészes mosolyával és kócos tincseivel. 

Magnus
Lucas vs. Magnus
Lucast nem ismerem, így nem tudok nyilatkozni róla.
Cassandra Clare karakterei pedig ezek szerint elárasztották a pátbajt és világuralomra törnek. 
Bevallom, nem igazán értem, Magnus mit keres itt. Ő nem kifejezetten álompasi alkat, hiába, Alec szavaival élve: "neki a pirítós mindkét oldala vajas". Félreértés ne essék, kedvelem Magnust, cseppet sem zavarnak szerelmi beállítottságai, csak a többi jelölt között nekem kakukktojásnak tűnik.
Magnus kiváló mellékszereplő, érdekes, humoros figura és persze a megjelenése sem utolsó, mégsem álompasi. Ha valaki Clare könyveket olvas, nem hiszem, hogy pont róla fog ábrándozni, arra ott vannak a férfi főszereplők, vagy a kifejezetten férfias egyéb szereplők (pl: Valentine). Én legalábbis így látom, ezért nem is szavaztam ebben a párbajban.
Magnusnak azonban van bőven rajongója, aki bizonyára átkot szórna rám nézeteim miatt és aki továbbjuttatta őt a következő fordulóba kiejtve a kevésbé ismert Lucast.

Gideon
Gideon vs. Étienne
Ezt valószínűleg meg sem kellene magyaráznom olvasóimnak, de ha már csajos bejegyzés, megragadom az alkalmat, hogy áradozzam kicsit Gideonról.
Étienne-hez eddig még nem volt szerencsém és bár sok szépet és jót hallottam róla, még ha olvastam volna róla, akkor sem hiszem, hogy labdába rúghatna nálam Gideon mellett.
Hogy mire fel ez a dicshimnusz? Ha valakit nem győzne meg Jannis bája, aki a filmváltozatban ad testet Gideonnak, annak írok egy gyors listát, miért jó pasi kedvenc időutazóm.
Külsőségeket hagyjuk, lássuk a szép szemén kívüli vonzó tulajdonságait. Okos, művelt időutazó, aki bármelyik korban kiismeri magát. Jó a zenei ízlése (pl: Linkin Parkot hallgat) és szeret olvasni is. Egészséges egoval rendelkezik és a szarkasztikus humorból is bőven akad benne. Ha pedig ez nem lenne elég, orvostanhallgatóként garantáltan bevágódik minden lány szüleinél. Kell ennél több magyarázat?
Szóval ment a voksom Gideonra, aki természetesen fölényesen verte francia ellenfelét. 

Travis vs Carlos
Ebben a párbajban nem tudok állást foglalni, mivel egyik felet sem ismerem.
Carlost maximum a bátyja, Alex alapján tudnám jellemezni, ám ez így nem lenne igazságos, így inkább tartózkodom. 
A korábbi párbajozók mellett azonban elmondhatom, nem hiszem, hogy sok esélyük lenne nálam.
A rajongók Travist juttatták tovább.

Ryodan vs. Daemon
Itt is tartózkodó állásponton maradtam, bár Ryodant többé-kevésbé ismerem a Tündérkrónikákból. Ő Barrons egyik barátja és bár volt, mikor megcsapkodtam volna, mert a negyedik kötet vége az ő sara, szimpatikus karakter.
Daemonhoz nem volt még szerencsém, de legyen bármi vagy bárki, Ryodan simán megenné reggelire.
A rajongók azonban nem így gondolták, Ryodan kiesett.

A párbaj itt természetesen nem ért véget, jött a következő forduló, ami jelenleg aktuális a következő felállásban:

Barrons vs Jem 
Ment a voksom Barronsra, ám Jemet túlságosan sokan pátyolgatják, így félek, ki fog esni kedvenc tündérriasztóm.

Cortez vs. Will
Egyértelműen Will pártján vagyok, ám mivel Cortez a Jace rajongók ellen könnyedén állta a sarat, nem sok jót jósolok kedvenc árnyvadászomnak.

Magnus vs. Gideon
Még szép, hogy Gideon! Ha Magnus nyer, szomorú leszek. 

Travis vs. Deamon
Nekem teljesen mindegy.

Most jöhet a kérdés: Miért nem vártam meg a végeredményt, mielőtt megírtam ezt az összefoglalót?
A válasz egyszerű, igaz, néha szórakoztató szavazgatni, néha azonban lehangoló is, főleg ha kiesik a kedvencünk. Szóval bár nyomok egy-egy voksot Willre és Gideonra is, már nem nagyon érdekel a végeredmény. (Sanda gyanúm szerit Cortez fog nyerni csak mert ő a legismertebb a jelöltek közül.)
Épp ezért megtettem a magam kis eszmefuttatását ebben a bejegyzésben és kiírtam magamból véleményemet. Szíve joga eldönteni mindenkinek, ki is a legjobb könyves álompasi 2013-ban.
Az én dobogós listám a következő:
1. Barrons
2. Gideon
3. Will
Ám, ha választanom kellene, melyik úriembert postáztatnám magamnak, Gideon lenne a szerencsés. 

2 megjegyzés: