2013. április 22., hétfő

XX. Könyvfesztivál

Csütörtöktől vasárnapig rendezték meg a XX. Nemzetközi Könyvfesztivált Budapesten a Millenárison. Tavaly is voltam és idén sem hagytam ki. Szeretnék belőle hosszan tartó hagyományt, mivel az olyan könyvmolyoknak, mint amilyen én vagyok, ez egy igazi ünnep, maga a könyves Kánaán.
Diákoknak és nyugdíjasoknak ezúttal is ingyenes volt, míg mindenki másnak 500 ft., amit viszont le lehetett vásárolni szép könyvekre.
Szóval ezt a bejegyzést élménybeszámolónak szánom a fesztiválon töltött két napról, hogy megosszam örömömet és esetleg másoknak is kedvet teremtsek  a következő könyvfesztiválhoz.

Fesztiváljelentés Szombat:
Darth Vader is szeret olvasni...
Szombaton vetettem bele magam a fesztiválozásba és erre a napra kísérőm is akadt Kristen személyében. 
Délutánra mentünk, mivel akkor volt egy dedikálás, amit nem akartam kihagyni. Így pont a legnagyobb nyüzsibe csöppentünk bele, mivel ezen a napon voltak a legtöbben.
Először feltérképeztük, melyik stand merre van, majd betámadtam a Moly és az Ad Astra Kiadó közös kuckóját. Itt gyorsan szereztem egy "moly vagyok" matricát, hogy a többi molyocska megismerjen, vettem egy rettentő aranyos molylepkés kitűzőt és zsákmányoltam mindkettőnknek csudaszép könyvjelzőket, mert belőlük sosem elég.
Immáron felcímkézve és részemről az árnyvadászokat hirdetve (rúnás pólómat vettem fel) folytattuk a nézelődést. A matrica pedig nagyon jó ötlet volt, ugyanis lépten-nyomon molyokba botlottam, akik kedvesen rám mosolyogtak, vagy köszöntek, amint meglátták a kitűzőt és a címkét. Hihetetlen érzés ilyen nagy tömegben nem idegennek, kívülállónak lenni, hanem tartozni valahová, egy kedves, könyves közösséghez, mert a molyok összetartanak.
Dedikált Kaméleon és molylepkés kitűző
A bámészkodás után letáboroztunk kicsit az Ulpius-ház standjánál, mivel Réti László dedikált, akitől nemrég szereztem egy kis olvasnivalót. A hátsó borítón lévő kép segített felismerni, mégis cseppet megszeppentem mentem oda hozzá, mivel eddig még nem volt időm elolvasni a könyvet.
Ahhoz képest, hogy férfi és rendőr, nagyon szép kézírása van és piros pont neki, amiért még dátumozta is.
Ezután vigyorogva ölelgettem kicsit a könyvet és totálisan felpörögtem. Kristen a tanúm, elég dilis tudok lenni ennyi könyv között.
Bóklásztunk tovább, mikor belebotlottunk Darth Vaderbe, Obi-Wan Kenobiba és még két másik Star Wars szereplőbe. (Nézzétek el nekem, hogy nem tudom őket is megnevezni, nem vagyok Star Wars bennfentes.) Volt fénykardjuk is meg minden és örömmel álltak meg fényképezkedni az olyan elvetemült alakokkal, mint amilyenek mi is voltunk. Miután mindegyikőjükkel készült közös kép, tovább nézelődtünk.
Begyűjtöttünk sok szórólapot, még egy könyvjelzőt az egyik gyerekkönyves kiadótól és a Librinél feliratkoztunk a hírlevélre ingyen könyves kuponért cserébe. (Én mondjuk már fel voltam iratkozva, de a csajszi szerint, az ismétlés sosem árt.) Aztán elmajszoltunk egy adag finom fagyit a napsütésben gyepen ücsörögve.
A teljes zsákmány
No, természetesen a könyvvásárlás sem maradhatott ki a programból. Kristen zsákmányolt egy Eleven testeket, én pedig A fekete prizmát, mert Brent Weeks könyvei ütnek. A Könyvmolyképző Kiadó standjánál, ahol állandóan nagy volt a nyüzsi nagyon kedves eladóhölgyek voltak. Nagy nehezen, ám készségesen ásták elő nekem puha kötésben a kiszemelt darabot.
A délután hátralévő részét főleg a fűben ücsörögve, előbb természetesen könyvekről, majd minden másról diskurálva töltöttük élvezve a napsütést és a sok könyvimádót körülöttünk.
Mindig mosolygok, ha könyvet bújó alakokat látok, itt pedig szinte mindenki olvasott vagy boldogan simogatta, ölelgette új szerzeményeit.
A Star Wars csapaton kívül pedig akadt még néhány indiánnak öltözött alak és néhány steampunk ruhákban sétálgató egyén látnivalónak. Előbbiek még énekeltek is a kicsiknek.
Nagyon jól éreztük magunkat és vidáman távoztunk a friss könyves zsákmánnyal.

Fesztiváljelentés Vasárnap:
Mivel vasárnapra is találtam dedikáltatható könyvet, nem volt kérdés, hogy repetázok. Ekkor azonban szólóban vágtam neki, ezúttal a Molyt hirdetve a pólómon.
Első utam így stílusosan a molyos standhoz vezetett, ahol mindig kedves, mosolygós arcokat talál a könyvbarát. Kicsit cseverésztem, miután felszerelkeztem egy újabb molyos matricával (előző napi kissé megviselt volt) és immár minden felületen hirdettem az oldalt (molypóló, molykitűző, molymatrica + a könyves fülbevaló sem maradt el.) Aztán bóklásztam kicsit a standoknál, míg nem kezdődött a dedikálás. Simogattam sok szép könyvet, ám vásárolni nem akartam. No, nem mintha nem találtam volna kedvemre valót (fél fesztivált felvásároltam volna, ha lett volna miből...) csak a szombati zsákmány elvitte a keretet.
Dedikált Jeromos, a barátom
Aztán elzarándokoltam a Libri standjához, ahol Csányi Vilmos etológus dedikált. Van két könyvem tőle, ám csak az egyiket vittem aláíratni, a vékonyabbat, mivel csak ő fért bele a bőröndömbe. (Pár éve megvolt az etológia tankönyve is, ám azon már túladtam lezárva a pálya iránti orientációmat. Az érdeklődés azért megmaradt.)
Igazán kedves volt, mindenkit leültetett maga mellé és jókívánsággal búcsúzott. Nagyon boldog voltam és azt a könyvet is vigyorogva ölelgettem.
A további bámészkodás pedig kísértésbe vitt.
Famulus standjánál (idegen nyelvű könyvesbolt) leárazott (500/db) angol nyelvű regények közül lehetett mazsolázni. Lelkesen túrtam át a dobozokat, hogy valami kincsre bukkanjak, mivel nem volt kedvem üres kézzel hazamenni és már régóta szerettem volna saját angol nyelvű könyvet. (Eddig mindig kölcsönkönyveket olvastam.)
Végül találtam is kedvemre valót, a The Hungry Ghosts-t, mert megtetszett a fülszöveg, szép a borító és nem tűnt a legkönnyebbnek a nyelvezete. Boldogan ölelgettem szerzeményemet, miközben zsákmányoltam egy újabb könyvjelzőt a Geopen standjától, illetve Izraelt hirdető kitűzőt és hűtőmágnest, hiszen a fesztivál nemzetközi.
Zsákmány
Aztán csakúgy, mint szombaton letelepedtem a zöld gyepre egy kis napfürdőzés és olvasás céljából. Csak, hogy ne legyen elég könyv a táskámba, még A mamutvadászokat is cipelgettem magammal, mivel jelenleg ez az egyik könyv, amit olvasok.
Bámészkodva azonban kiszúrtam egy másik molyt, aki szintén a szerzeményeiben gyönyörködött, így becsatlakoztam hozzá molyismerkedős, könyves eszmecserére. A délutánom további része így társaságban telt. Tényleg nagyon jó a molyközösség, mindenki kedves és közvetlen.
Szóval ezt a napot is élményekkel és könyvvel gazdagabban, boldog vigyorgások közepette zártam. Nagyon örülök, hogy elmentem és ha tehetem, megyek jövőre is.

Minden olvasni szeretőnek, legyen fiú, vagy lány, fiatal, vagy idős, csak ajánlani tudom ezt a nagyszerű eseményt. Higgyétek el, élmény!

Ráadás zsákmány
Ma pedig sikeresen beváltottam a Libri standjánál kapott kupont.
Négy könyv közül lehetett választani és miután egyezettem Kristennel (nem akartunk ugyanolyat venni, mivel majd cserélünk) a Puszták mellett döntöttem. Remélem, jó választás lesz.
A színe kicsit élénk, de nagyon aranyos, kis méretű kötet, mint egy zsebkönyv. Utazáshoz ideális.
A képen ismét jól látszik a molylepkés kitűzőm, mert nem bírok betelni vele, annyira cuki, illetve bal kezem, amin még most is ott virítanak a fesztiválos karszalagok. Meg is csodálták ma néhányan az egyetemen. Pucca jót nevetett rajta és parti karszalagnak titulálta, mire én rávágtam: "Persze, hogy az! Könyves buli volt!" Ha kibírják a gyűrődést, a hétvégéig fennhagyom, hadd zavarodjon össze a jegyszedő bácsi a pénteki koncerten. Muhahaha!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése