2012. október 7., vasárnap

Mozgóképek

Új, filmes rovatom első bejegyzése.
A Mozgóképek rovat minden hónap elején fog jelentkezni, amiben az előző 30 nap filmes élményeit fogom néhány szóval összegezni. Természetesen az igazán jó filmeket, amik hosszabb kifejtést érdemelnek, külön bejegyzésben fogom tárgyalni.
Kezdetnek hat filmet hoztam, bele is vágok, szépen sorban.

Túlélés a farkasokkal
"1942-ben járunk. Misha, a fiatal zsidó lány orosz anyjával, Gerusával és német apjával, Reuvennel egy kis házban rejtőzik el a németek elől valahol a belga Ardennekben. Nyugalmuk nem tart sokáig: a nácik elfogják Misha szüleit, a lány pedig egy német családhoz kerül, melynek könyörtelen feje állatként kezeli őt. Később valamivel jobbra fordul a sorsa, mikor befogadja őt az öreg Ernest és annak kissé zilált felesége. A barátságos öregembertől egy iránytűt is kap, valamint azt a hírt, hogy a szülei egy munkatáborban vannak valahol keleten. Mikor az öreg párt letartóztatják Misha rejtegetése miatt, a lány az erdőbe menekül, és kelet felé veszi az irányt, hogy megtalálja családját."
II. világháború idején játszódó dráma gyönyörű képi világgal, ütős mondanivalóval és csodálatos farkasokkal. Kedvelem a drámákat, imádom a farkasokat, így minden adva volt hogy szeressem ezt a filmet. Valami nekem mégis hiányzott. A mondanivaló megvolt, Mathilde Goffart játékára nem lehet panasz, nekem mégis sántított. Kicsit több háborút vártam, kicsit hihetőbb köntöst (és kicsit többet a helyes ukrán katonából). 
A film Misha Defonseca Túlélni farkasok közt című könyve alapján készült. 
Erős lelkű, háborús drámakedvelőknek ajánlom.

A hercegnő menyasszonya 
"A nagyapa olyan esti mesét mond unokájának, amely nemzedékek óta száll szájról szájra a családjukban. S a mese lassan megelevenedik: a szép hercegnő, Boglárka kezére pályázó gonosz Humperdinck herceg emberrablástól, gyilkosságtól, sőt háborútól sem riad vissza, ha ez az egyetlen módja, hogy elnyerje a kiszemelt kisasszony kezét. Ám egy kicsiny, de annál lelkesebb kompánia útnak indul a leányzó szívszerelmének vezetésével, hogy kiszabadítsa."
 1987-es, klasszikusnak számító mesés fantasy. Egyszer régen már láttam. Akkor a fantasy elemekre figyeltem, most viszont a humorra. Eszméletlen, mennyi hülyeséget összehordanak benne. Gondolkodásmentes kikapcsolódásnak ideális.
Kedves kis mese, így gyerekeknek és a régi fantasyk felnőtt kedvelőinek ajánlom. No, meg Peter Falk (ismertebb nevén Columbo) rajongóinak, mivel itt a narrátor nagypapa szerepére cserélte ballonkabátját. 

Elveszett
"Az Elveszett (Gone) című hátborzongató thrillerben Jill Parrish (Amanda Seyfried) hazaér az éjszakai műszakból, és felfedezi, hogy testvérét, Mollyt (Emily Wickersham) elrabolták. Jillt egy évvel korábban szintén elrabolták, de ő akkor megmenekült. Most meg van győződve róla, hogy ugyanaz a sorozatgyilkos tért vissza, és ragadta el Mollyt. A rendőrség őrültnek tartja a lányt, és nem akarnak segíteni neki. Jill attól fél, hogy Molly meghal, mire lemegy a Nap, ezért belevág egyedül, hogy egy idegborzoló hajtóvadászattal felkutassa a gyilkost, leleplezze a titkait és megmentse a testvérét."
Hátborzongató thriller? Álmodik a nyomor...
Ez a film pocsék. Semmi izgalom, semmi csavar, semmi mondanivaló és semmi értelem. Untam, untam és untam, míg a végén dühöngeni nem kezdtem, hogy miért vesztegettem el rá drága szabadidőmet. Tucatjával lehet százszor izgalmasabb thrillereket találni, szóval aki jó thrillerre vágyik, inkább keressen mást.

Zűrös kölykök
"Ez a nap is úgy indul a nyugat-londoni Trife (Aml Ameen), Jay (Adam Deacon) és Moony (Femi Oyeniran) számára a suliban, mint a többi: bunyó az osztályteremben, szex a pályán, drogozás az udvaron. De amikor egy társai által megalázott diáklány öngyilkosságot követ el, és az iskolában tanítási szünetet rendelnek el, a fiatalok élete örökre megváltozik."
 Baseballütővel odacsapó, tinis, drogos, megdöbbentő film. 
Az állam folyton a padlón kötött ki, ahogy a 14-15 éves gyerekek (Mert ennyi idősen bizony még mindenki gyerek függetlenül attól, mennyire játssza a vagányt.) terrorizálták egymást, pusztították magukat és másztak bele szinte mindenbe, ami illegális. Nagyon remélem, hogy nem reális jövőkép az, amit a  film mutat. Mert, ha  a mai gyerekek szexuális kalandokban, heroin grammokban és lopott holmikban mérik az életet és a szüleiket ez egy kicsit sem hatja meg, akkor a világ elég szánalmas képet mutat.
Néha úgy helyre tettem volna a szereplőket és nyakon vágtam volna  a szülőket. 
Pl: Anyuka délután zajt hall kislánya szobájából (egy puffanást és egy kiáltást), akinél épp ott tartózkodik a fiúja. Mire a drága szülő mit tesz? Bekopog és ennyit mond: "Használjatok óvszert, gyerekek!" (Amúgy nem az ágyban akcióztak, hanem a srác falhoz kente barátnőjét, amiért megcsalta...)
Szóval nem csoda, ha senkivel sem tudtam azonosulni, még az öngyilkos lánnyal sem. Csak forgott a gyomrom és szörnyülködtem. Két dologra jó a film: elrettentő példának és bizonyítéknak, milyen jó sorom volt, hogy nekem megadatott a gyerekkor.
Megnézni csak saját felelősségre ajánlom.

Emma titkai
"Emma egyedül él egy tanyán, ahol szeretettel nevelgeti malacait, míg a maga sajátos, szelíd módján le nem vágja őket. Az autókereskedő Max megtudja, hogy rákja van és már nincs sok hátra az életéből. Hirtelen elhatározással ellopja egyetlen barátja pénzét és megszökik. Menekülés közben autójával kirepül a kanyarból és Emma tanyájának udvarán landol. Emma és Max egyre közelebb kerülnek egymáshoz."
Német romantikus dráma nyakon öntve egy nagy adag furcsa humorral. Elég őrültek a szereplők, elég furcsák a helyzetek és elég benne a melankolikus elem. Valahogy mégsem jön át igazán egyik sem . Nem vígjáték, hiszen komoly problémái vannak a szereplőknek. Nem dráma, mert egy disznópásztorlány és egy autókereskedő románca nem adja meg hozzá a kellő komolyságot. Nem annyira rossz, de vannak ennél sokkal jobb filmek is. Totálisan középkategóriás minden tekintetben.
Azoknak ajánlom, akik német filmet szeretnének nézni.

Az őrzők legendája
"Soren, az ifjú bagoly az apja meséin nőtt fel. Ezek a mesék a nagy fa, a Ga-Húl őrzőiről szólnak, azokról a bátor, mitikus szárnyasokról, akik az egyszerű bagolynépet védik a gonosz Tisztáktól. Miközben Soren szeretne az ősök nyomába lépni, a testvére, Tukk kigúnyolja ezért. Egyik nap a két bagolycsemetét elrabolja a lázadó bagolycsapat. Sorennek néhány társával együtt sikerül megszöknie. A barátaival együtt elindulnak megkeresni a nagy fát és az őrzőket. Az egyetlen reményük, hogy segítségükkel legyőzhetik az ellenséget."
Aranyos, animációs mese. A karakterek zabálnivalón aranyosak, a szöveg  eredeti és vicces, a történet kalandos, szóval tipikus mese.
Szeretem a meséket, így élveztem a baglyok csatáját, izgultam velük és jót nevettem a vicceken. Persze nem kell semmi eget rengetőre számítani, hiszen a már lerágott mesetémát, a jó és a rossz küzdelmét dolgozták fel egy új köntösben. Mégis a kivitelezés és az extrán aranyos baglyok megérnek másfél órát.
Mesekedvelőknek meleg szívvel ajánlom.

Értékelés
Bár nem szeretem a pontozásokat, hiszen hogyan is lehetne egy élőszereplős drámát és egy animált mesét összehasonlítani, úgy érzem, a rovat megkövetel valami hasonlót. Éppen ezért a fent említett filmeket most pontozni is fogom 1-től 10-ig, egymáshoz viszonyítva, saját vélemény alapján. (Értelemszerűen a 10-es éri a legtöbbet.)

Túlélés a farkasokkal       ->           9,5
Az őrzők legendája         ->            9
Zűrös kölykök                ->            7
A herceg menyasszonya  ->            6
Emma titkai                    ->            4
Elveszett                         ->           3 

Nos, valahogy így képzeltem el a filmes rovatot. Hozzászólást szívesen fogadok. (Tetszett? Nem tetszett? Túl sok? Túl kevés? Egyéb ötlet?) 
A következő bejegyzés ebben a rovatban november elején várható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése