2012. október 30., kedd

Könyves kívánságlista III.

Ismét véget ér a hónap, így esedékes a könyvrovat. Ezúttal a kívánságlistám van terítéken, illetve a bejegyzés második részét egy kis kreativitásnak szentelem, ami kapcsolódik a betűk világához.
Jöjjenek hát az októberi kívánságaim szépen sorban, balról jobbra haladva:


Joss Stirling - Lélektársak (Sky)
Elektronikus postaládámba érkező levelek kb. 40%-a hírlevél, ami a különböző könyváruhazákhoz, vagy kiadókhoz kapcsolódik. Innen értesülök az akciókról és a friss megjelenésekről. Erre a könyvre a Bookline hírlevelében figyeltem fel. Megtetszett a borító, rákerestem és érdekesnek tűnt a fülszöveg is. Kívánságlistámra azért került rá, mert bár ismét egy új sorozat kezdő kötete és a besorolásnál 14-es korhatárt kapott, piszkálja a fantáziámat. Megvárom, míg a molyocskák értékelik, aztán döntök további sorsa felől.

Karen Thompson Walker - Csodák kora
Egy ideje szemezek vele, pontosabban a megjelenése óta. Vonzó, mert egyedi történetet dolgoz fel, nincs folytatása és a borítója olyan hangulatot sugall, ami nagyon tetszik. Szemeztem vele boltban is, belelapozva, megsimogatva, csak nem volt épp egy lyukas garasom sem, így csupán messziről csodálhattam. Aztán Molyon olvastam néhány jó véleményt róla, hát elhatároztam, hogy elolvasom. A kérdés már csak a mikor és a hogyan. 

Benyák Zoltán - Ars Fatalis
Ez a kötet egy játék miatt került fel a polcra, aztán ott maradt. Benyák Zoltán ugyanis kíváncsivá tett. Korábban, szintén egy játék miatt, már feltettem egy másik könyvét is erre a listára (Könyves kívánságlista). Azóta olvastam a könyveiről néhány kifejezetten pozitív véleményt, illetve rám tört a "magyar szerző tollából akarok olvasni" szindróma. Majd valamikor utánajárok a műveinek... 

Jean M. Auel - A mamutvadászok
Föld Gyermekei sorozat harmadik kötete. Első kettő megvan, olvastam, szerettem, írtam is róluk bejegyzéseket. A lovak völgyét csupán nemrég fejeztem be, ám ahogy abban a bejegyzésben is írtam, elbizonytalanodtam a folytatást illetően. Elolvasnám ezt a könyvet, bár kicsit tartok tőle, hogy csalódni fogok, jól mutatna a polcomon a többi mellett (Olyan szép ez a kék borító!), ám a kiadó elszállt az árakkal. Nem tudom, mi járhatott az Ulpius-ház fejében, mikor elkezdte ezt az igényes, népszerű és jó sorozatot halogatni és megvonta tőle a reklámot. (A ponyva vackokkal viszont kiplakátolta fél Budapestet...) Azt meg főleg nem értem, miért emelte meg az árát a duplájára. Még 4000 ért is húztam a számat rendesen (ki is vártam a leárazást), mikor pedig a 6000-es összeget megláttam, felkacagtam. Ennyi pénzért vagy öt másik könyvet is szerezhetek, ha ügyes vagyok. Egyre valószínűbb, hogy lemondok róla.

Kelley Armstrong - The Reckoning (A leszámolás)
Sötét erő trilógia befejező kötete, amit a Könyvmolyképző Kiadó még erre az évre ígért. Persze, azóta eltolták a megjelenés dátumát, így nem is tudom, mikor fogom a polcomon tudni. Mindenképpen beszerzendő, hiszen az első két rész megvan és szeretem, ha teljes a sorozat, illetve furdal már a kíváncsiság, hogyan végződik a szereplők sorsa. 

Ez az öt könyv keltette fel érdeklődésemet ebben a hónapban. Észrevételt (ajánlást vagy lebeszélést) szívesen fogadok róluk. :)

Egy kis kreativitás:
Szeretem a kreatív dolgokat, elszöszölök egy rajzzal, ékszerrel, képeslappal és mindig nyitott vagyok az új ötletekre. Legutóbb pedig egy nagyszerű dologra bukkantam, amivel kifejezhetem könyvmániámat.
Készítettem két pár könyves fülbevalót, mert könyvekből sosem elég.
A mellékelt képeken látszik, milyen tüneményesre sikerültek. Lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de rém egyszerűen elkészíthetők. Sőt, szinte minden hozzávaló megtalálható otthon is. (Oké, el kellett szaladnom ragasztóért, mert az épp kifogyott...)
Hozzávalók: 2 vékony és hajlékony kartonpapír (2,5 cm X 4, 5 cm-re vágva), 16 papírlapocska (2,2 cm X 3,8 cm), tű és cérna, csomagolópapír (borítónak), ragasztó és fülbevalókampó
Elkészítése sem bonyolult, csak némi türelmet és kézügyességet igényel, mivel az apró részletekre kell figyelni.
A kartonlapocskát a felétől 2-2 mm-re meg kell karcolni (Én ezt körző hegyével tettem.), hogy félbehajtva kiadja a könyv gerincét.
A papírlapokat (értelemszerűen 8 lap) méretre vágva kézzel kicsit meghajlítjuk és a kartonra helyezzük lehetőleg középre.
Ezután ejtünk rajtuk 3 lyukat a "könyvgerinc" mentén. (Erre a műveletre rajzszöget ajánlok.) A lyukakon tűvel átfűzzük a cérnát és már meg is kaptuk a könyvecskét. 
Közben kicsit össze lehet lapítani, hogy jobban beálljanak a lapok.
A borítást méretre vágott csomagolópapírral oldottam meg. A csomagolólapocska közepére helyezzük a könyvecskét, ceruzával körberajzoljuk, majd levágva a sarkokat kis füleket alakítunk ki. Figyelni kell, hogy a fülek szimmetrikusak legyenek és nem szabad elfeledkezni a gerincéről. (összesen 6 rombusz alakú fül)
Érdemes előre meghajtogatni a füleket illetve a gerincet  hogy a ragasztásnál könnyebben simuljanak oda, ahova kell.
A ragasztáshoz ragasztórudat ajánlok, mivel nem folyik, így nem hullámosodik fel tőle a papír és könnyen kezelhető. Előbb a ceruzával megrajzolt részt kenjük be ragasztóval, majd a könyvecskét pontosan helyezzük rá kisimítva. Aztán a felső és alsó füleket ragasztózzuk és hajtsuk rá a kartonra. Vigyázzunk, hogy a lapok kimaradjanak a műveletből.
Végül a két oldalsó fület is ragasszuk rá teljessé téve a kötést.
Kicsit lapítsuk a könyvecskét becsukva, hogy a ragasztó meg tudjon kötni és a csomagolás a helyén maradjon.
Az utolsó lépés a kampó ráhelyezése. Ehhez ismét szükség van tűre és cérnára. Kicsi cérnahurkot kell kialakítani a könyv tején az összefűzéshez erősítve. A hurok csomóját húzzuk a könyvecske belsejébe, hogy viselés közben ne lógjon ki. Végül a fülbevalókampót (Amit pár-száz forintért bármelyik kreatív boltban lehet kapni.) akasszuk rá a hurokra és már kész is a csinos, könyves fülbevaló.
Mivel papírból van, könnyű viselni (Esős időben éppen ezért nem ajánlott.) és még a hosszú hajszálak mellett is kényelmes. 
A könyv bár apró, valódi, lapozható, így akár kis üzenetet is lehet bele írni. Az enyémek egyelőre üresek, de lehet, hogy ez még változni fog. Szeretném aprócska emlékkönyvként használni őket. 

1 megjegyzés:

  1. Kínában lehetett csináltatni ugyan ilyen mini kis fényképalbumot kulcstartónak. Majdnem elcsábultam, csak drágálltam kicsit...

    VálaszTörlés