2017. május 16., kedd

Dél-Csehország

Mivel tavaly is írtam egyhetes nyaralásomról (Neszebár) és kifejezetten élveztem, hogy a bejegyzések megírása közben minden élményt át kellett gondolnom, megtartom ezt a szokásomat. Igaz, Csavargások rovatom is erre épül, ám ott kisebb élményeket, rövid kiruccanásokat fogok egy-egy csokorba, így nem szeretném leterhelni az elmúlt hét iránti lelkesedésemmel.
Szóval a korábbi szempontot követve létrehoztam egy Dél-Csehország címkét, amely alatt összefoglalhatom tematikusan lebontva, merre jártam és mit tapasztaltam. Remélem, olvasóim érdekesnek találják majd és ki tudja, talán valaki kedvet kap egy kis csehországi barangoláshoz.

Rozmberk nad Vltavou
Miért pont Dél-Csehország?
A rövid válasz a következő: San Diego miatt.
A hosszú pedig így néz ki: Már az első találkozásunkkor mesélt nekem egy gyönyörű városról Csehországban. Furcsa neve volt, így nem is tudtam egyből megegyezni, többször rá kellett kérdeznem. Az elmondottak alapján rettentően érdekelt, mivel szeretem a régi városokat, a macskaköves kis utcákat, a kedves kis házakat és persze a várakat is. San Diego meg is ígérte, hogy egyszer elvisz oda és ezt az ígéretét most be is tartotta.

Pontosan merre?
Az úti célunk Cesky Krumlov volt, ám bejártuk Dél-Csehország nagy részét, így a következő bejegyzésekben több városról és helyszínről is esik majd szó.

Hogyan és mikor?
Az időpontot viszonylag hamar lefixáltuk, ránk fért már egy hét nyugi távol a zűrös munkahelyeinktől. A helyszín is adva volt, mivel San Diego már négyszer megfordult a városban, így volt bejáratott hely, egy kedves kis családi panzió. A miként sem volt kérdés, autóval, hogy ne legyünk helyhez és helyi tömegközlekedési viszonyokhoz kötve. Reggel fél 10-kor indultunk és délután fél 5-re már elfoglaltuk szállásunkat. Út közben pedig még egy kis kitérő várnéző is belefért.

Hasznos dolgok:
Számomra utazáskor pár fontos dolog van csupán, a többi pótolható útközben is. Az első a helyi valuta, ami jelen esetben cseh korona volt és amiből cseppet keveset váltottam, ám szerencsére San Diego meg sokat, így kényelmesen elvoltunk a bankkártyás fizetést egyébként nem mindenhol preferáló országban.
emlékek
A második az útikönyv. Szeretek útikönyvvel utazni és nem csak azért mert könyvmoly vagyok, hanem mert szeretem a kényelmét, hogy bármikor előkaphatom a táskámból, a benne lévő térkép mindig hasznos és emléknek is jó.
A mellékelt képen is látható könyvet választottam Kocsis Péter tollából. Kicsit sokalltam benne a reklámot és hogy mindig valamilyen gasztronómiai dolognál kötött ki, de a célnak megfelelt. A főbb látványosságokat megismertette és van a hátulján egy remek térkép.
Még egy dolog fontos számomra, a zene. Fél napnyi kocsikázáshoz pedig rengeteg zene kellett...

Ennyit a technikai részletekről, bele is vágok az élménybeszámolóba. Ezúttal a kis kitérőnkről fogok írni, illetve a megérkezésről. Cesky Krumlov szépségéről majd csak a következő, előre láthatóan több bejegyzésben fogok számot adni. Közben persze a többi meglátogatott városról is írok majd és külön bejegyzést szánok a gasztronómiának és az apró érdekességeknek.

Rozmberk nad Vltavou
Rozmberk vára
A legtöbb meglátogatott helyszín a Moldva partján helyezkedett el, amit cseh nyelven Vltava névvel illetnek. Sok település ezért megkapta a nad Vltavou utónevet, ami annyit tesz: a Moldva mellett. Az egyszerűsítés kedvéért ezért rövidítéseket fogok majd használni.
Rozmberk volt az első város, ahol megálltunk, nem számítva egy osztrák benzinkutat (az út Ausztrián át vezetett). Ahogy a mellékelt képeken is látszik, cseppet borult időben pillantottuk meg a hely ékét, a 13. századi alapítású várat.
Azonnal el is indultunk felfedezni, ám amint felkaptattunk a dombon, eleredt az eső. Épp cseh nyelvű vezetés indult odabent (a várak kizárólag idegenvezetővel tekinthetők meg) így fontolóra vettük, hogy maradunk míg kitisztul az idő, ám végül mégis inkább folytattuk utunkat a cél felé.
Sok időt tehát nem töltöttünk itt, ám ez arra elég volt, hogy megállapítsam, Csehország nekem való. A kanyargós erdei utak, a szintén kanyargós folyó, a fel-feltűnő várak és az aranyos kisvárosok rögtön belopták magukat a szívembe. Imádtam csak nézni is, még az esőcseppekkel ostromolt autó ablakából is. Rozmberk mellett volt ugyanis talán a legszebb a táj.

Szállás
a szobánk
Szerencsére mire Cesky Krumlov-ba értünk, az eső elállt, így kapkodás nélkül tudtuk elfoglalni szállásunkat.
Ahogy korábban írtam, a hely (Panzio Gerta) bejáratott volt, nem is okozott csalódást. Mivel panzióról volt szó, igazán családias légkörbe csöppentünk és a tulajdonos hölgy rendkívül kedvesen fogadott minket. Ez a szívélyesség pedig végig megmaradt.
Egyébként a cseh mellett németül beszélt, így mikor konstatálta, hogy értem mit mond és még mondtam pár szót németül is, elkönyvelte, hogy velem kell kommunikálni és többnyire hozzám beszélt. San Diego angol nyelvű mondatait egyszerűen elengedte a füle mellett.
A tetőtéri szobánk kellemesen tágas volt gyönyörű kilátással a városra és megfelelően puha matraccal. Sok időt ugyan nem töltöttünk itt, mivel minden nap estig csatangoltunk, de mindig jó volt ide visszatérni és ledőlni kicsit pihenni.
Megérkezésünk után szinte rögtön nyakunkba is vettük a várost, de erről majd a következő bejegyzésben.

a kilátás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése