2017. január 5., csütörtök

Könyvvásárlás kálváriája

Ez most egy mérgelődő bejegyzés lesz. 
A békés könyvmolyt kevés dolog tudja kihozni a béketűréséből: 
1. ha megrongálják a könyvét 
2. ha nem hagyják olvasni
3. ha a könyvei és közé állnak
Nos, engem most az utolsó pont késztet arra, hogy fújjak, mint egy dühös macska, méghozzá a könyvesboltokra. Igen, kedves olvasóm, jól látsz, a könyvesboltok azok, amelyek közém és a jó könyvek közé állnak. Eléggé abszurd a helyzet...
A kálvária november első hetében kezdődött, amikor is két olyan szerző új regényét harangozták be, akiket kedvelek. Sőt, megkockáztatom, hogy Carlos Ruiz Zafón az egyik kedvenc íróm. Nem is kellett több, rögtön előjegyeztem rájuk a Librinél. 
Hogy miért pont ott? Mert van ajándékkártyám, amit náluk lehet beváltani, az egyik boltjuk útba esik minden nap, előrendelve olcsóbb és gondoltam, (én gyanútlan) gyorsabb is. Hiszen így megjelenés után rögtön megkapom, ám nem így történt...
Eljött a megjelenés dátuma és az előrendelt könyveim még mindig "feldolgozás alatt" státuszban csücsültek a webfelületen. Majd konstatáltam, hogy míg más boltokban már kaphatók, addig a Libri honlapjáról nyomtalanul eltűntek. Molyon mások is jártak így, ami kicsit megnyugtatott, hiszen ennyi emberrel csak nem szúrnak ki...
Tehát nem aggódtam, mert sokakkal ellentétben nem ajándékba szántam a könyveket, legfeljebb csak saját magam meglepésére. A molyos hírekből pedig megtudtam, hogy az ügy hátterében a nagy rivális könyvesbolt, Alexandra áll, aki kicsit szabotálta az ellenfelét. A biztonság kedvéért azért írtam egy levelet a Librinek, akik gyors válaszban megnyugtattak, hogy csak késik a beszállítás, de amint megérkezik hozzájuk, már vehetem is át.
A karácsony ezért új könyvek nélkül telt (így legalább volt időm a meglévőkre), ám eljött a január és még mindig nem kaptam friss hírt az előrendelt könyveimről. Majd egy napon, mikor újabb könyveket kezdtem nézegetni a honlapon (mert azért ajándékutalványokat hozott az angyalka), megdöbbenve vettem észre, hogy az előrendelésemet törölték. Ez pedig azt jelenti, hogy: 1. nem lesz könyvem és 2. hogy még a fáradtságot sem vették, hogy ezt közöljék is velem.
Felpaprikázva rögtön átváltottam az Alexandra honlapjára, mert ott ugyebár már november vége óta elérhetőek... Plusz, angyalka hozzájuk is hozott ajándékutalványt, így nem haboztam beváltani. Pontosabban csak váltottam volna, mert a rendszer nem engedte a bolti átvételt, ami átmenetileg szünetel...
Ritkán rendfelek házhoz könyvet, mert:
1. dolgozom, ergo nem vagyok otthon
2. csak több könyv vásárlása esetén éri meg a postaköltség
3. könnyedén útba tudom ejteni a boltokat és így rendben van az ajándékkártyás fizetés
Jelen esetben azonban a november óta vágyott könyvet még mindig nem kaparintottam meg, mert a két nagy könyváruház többre tartja a rivalizálást, mint a vásárlóit, mert a vásárlókat nem tájékoztatják a problémákról és mert kényük és kedvük szerint változtatnak a szállítási feltételeken.
Néha minden, amire szükséged van,
az a pozitív hozzáállás...
és egy kés.
Most tehát itt állok morcosan, kiábrándulva a könyvesboltokból és bár többféle ajándékkártya is pihen az asztalomon, még mindig nincs könyvem.
No, és hogy miért nem rohanok a boltba, ha egyszer útba esik és veszem meg a polcról? Mert nem éri meg. A könyvek sajnos luxuscikknek minősülnek, így egy hörcsög könyvmoly, akinek időnként muszáj vásárolnia, nem engedheti meg magának, hogy kedvezmény nélkül vásároljon. Ráadásul rettentő zabos vagyok, hogy a jól bevált módszerem, a megrendelem és pár nap múlva elmegyek érte, nem alkalmazható.
Megsértve érzem magam ezzel a sok szabotálással, ami el is vette a kedvemet attól, hogy betegyem a lábamat az említett könyvesboltokba.
Azt hiszem, ideje lenne tudatos könyvmollyá válnom és hagynom a nagy boltokat a fenébe, hiszen az egyetlen nagy előnyük, a kényelmi szempont is odalett. Ha tehetem, innentől közvetlenül a kiadóktól rendelek, mert bennük még nem csalódtam, és erre buzdítom olvasóimat is.
Ezzel a bejegyzéssel csak ki akartam írni magamból a haragot és hangot adni csalódottságomnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése