2015. február 9., hétfő

Egy könyvmoly regényes élete

Ennél a könyvnél a cím volt az, ami azonnal megfogott. Egy könyvmoly mindig szívesen olvas könyvszerető emberekről.
A borító aranyos, különösen a címen hintázó kislány tetszik. Mindössze 240 oldal, tehát nem vastag. Magnólia Kiadótól ez az első könyv, ami a kezembe került és bár találtam benne néhány elgépelést, összességében jó munkát végeztek.
Fülszöveg:
"A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át."
Nem igazán tudom, pontosan mire számítottam, mikor elkezdtem olvasni, az azonban biztos, hogy nem azt kaptam. Ez a könyv olyan, mint a borítója. Aranyos, kedves, kicsit kék és kicsit könyves, de semmi extra.
A történet valóban egy regényes életet mesél el, mert A. J.-vel aztán minden megesik, ami egy regényszereplővel előfordulhat. Akad benne dráma, szeretet, humor, szerelem, barátság, titkok, vagyis minden, ami regénynek fűszere lehet. Az pedig, hogy a főhős könyvesbolt tulajdonos csak ráadás. Talán pont ennél a ráadásnál lehet megragadni, mi hiányzott nekem ebből a könyvből.
A szereplők mind szeretnek olvasni, ki ilyet, ki olyat. Gyakran emlegetnek könyvcímeket, amik közül jó néhányat ismertem, de akadt köztük számomra ismeretlen is. Többször tesznek könyves megjegyzéseket és a cselekmény nagy része egy könyvesboltban játszódik. Szóval a nyomtatott betűk fontos szerepet töltenek be, mégsem éreztem, hogy ez egy könyvmolylelket simogató könyv lenne. Hiába olvasnak sokat a szereplők, a könyvek iránti szeretet érzése mégsem jött át. Tudtam, hogy könyvmolyok, de nem éreztem az igazi könyvmoly hangulatot. Azt a lelkes csillogást, amitől az olvasó úgy érzi, a lapoknak lelke van. Ezért egy kicsit csalódtam.
Mielőtt azonban úgy tűnne, hogy nem tetszett ez a kötet, meg kell jegyeznem, hogy nincs vele baj, csupán kevesebb, mint amire számítottam.
A történetnek van íve, szépen halad a maga útján a már említett regénybeli mozzanatokkal kikövezett úton. A cselekmény több évet mesél el röviden, kissé olyan mintha az élet főbb mozzanatait akarná megragadni. A szereplők hitelesek, van akit meg lehet kedvelni, mint A. J. és van, akit nem igazán. Emberiek, de belőlük is hiányzott valami plusz. Valami, amitől a szívemhez nőttek volna, így nagyon sajnáltam, hogy a legszimpatikusabb karakter (A. J.) sem váltott ki belőlem érzelmet, még a könyv legvégén sem.
A humor finoman van jelen egy csipetnyi szarkazmus képében és gördülékenyebbé teszi a sorokat. Stílusát nézve olvasmányos, de számomra kissé egyszerű volt. Több leírást szerettem volna és mintha a könyv felén túl megcsappantak volna a szebb sorok. A kötet első felén ugyanis akadt néhány tetszetős mondat, amiket később kifejezetten hiányoltam.
Tekintve, hogy a főbb szereplők könyvek eladásával foglalkoznak, nem maradhatott ki a történetből a könyvkereskedés üzleti világa. Ez, bár első ránézésre jónak tűnik egy könyvmoly számára, rám inkább rideg valóságként hatott. Az üzletben nincs helye a szívnek, én pedig csak szívvel tudok a nyomtatott betűkre nézni...
A fejezetek előtt A. J. könyvajánlói olvashatók. Kell egy kis idő, mire az olvasó megszokja őket és a helyére kerül, mi is a céljuk. Bár eléggé gyorsan rá lehet jönni, ahogy a végkifejletre is. A könyv nem szolgál nagy meglepetésekkel, engem legalábbis csupán egyszer sikerült meglepnie, de talán nem is a célja. Ez egyszerűen csak egy kedves történet kedves emberekről, a kiszámíthatóság nem ront a báján.
Összességében tehát egy szokványos regény egy könyvkereskedővel a főszerepben. Tetszett, de nem hagyott bennem mély nyomot és nem teljesítette előzetes elvárásaimat. 
Ha valaki a könyvimádat légkörét keresi, keresse tovább, azonban ha valaki csak egy könnyed történetre vágyik olvasni szerető szereplőkről, akkor jó helyen jár. Könyvmolyoknak azért érdemes tenni vele egy próbát.

Zárszónak kedvenc idézetem a könyvből:
"Annak ellenére, hogy A.J. imádja a könyveket, és saját könyvesboltja van, nem különösebben rajong az írókért. Rendetlen, egoista, ostoba és általában kiállhatatlan embereknek tartja őket. Messziről kerüli azokat, akiknek a könyve tetszett neki, mert attól tart, hogy a találkozó után a könyvekből is kiábrándulna."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése