2014. november 20., csütörtök

A pokol is elnyeli

Ezt a könyvet Kristentől kaptam kölcsön. Úgy éreztem, illene tovább ismerkednem Vavyan Fable írónővel, így rábíztam magam egy szakértőre. 
Habár ez a kötet egy sorozat előzménykönyve, úgy kaptam meg, hogy kerek egész a történet, nem szükséges a folyatást is ismerni. Ez pedig igaznak is bizonyult.
Ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám rá: retró. Nagyon retró a borítója a két 80-as évek divatját képviselő hölggyel és a tartalom is hasonlóan hatott. Olvasás közben komoly nosztalgiát éreztem, de erről majd később.
300 oldal és a fejezetek többsége kifejezetten rövid, így gyorsan végig lehet lapozni.
Fülszöveg:
"Patrick Wyne, az akciócsoport fáradt vezetője éppen aludni készül, amikor váratlan látogatója érkezik: Joy Smith. A lányról csak annyit lehet tudni, hogy nem az, akinek kiadja magát, viszont remekül rajzol, s ha kell, verekedni is tud. Ennek aztán nagy hasznát veszi, mert rövidesen többen is üldözni kezdik. A titokzatos lány a kommandósok segítségét kéri egy már-már hihetetlen ügyben: meggyilkolt barátjáért akar bosszút állni, akit egy embertelen orvosi kísérletnek vetettek alá, és valami emberrablásról is mesél. Joy gyönyörű nő, Wyne viszont esendő férfi. Kötélnek áll tehát, és vele tartanak a társai is. A sötét história hajmeresztő kalandokban folytatódik, s számos meglepetést tartogat. Amikor már-már úgy tűnik, vége a hosszú „szafárinak”, nem késlekedik a fordulat: hosszú üldözés veszi kezdetét."
Minden elvárásomat az egyetlen korábban olvasott Fable könyvre (Kedves, mint egy kéjgyilkos) alapoztam, így talán túlságosan nagy mércét állítottam ennek a könyvnek.
Ez ugyanis egyértelműen egy krimi akcióval fűszerezve és inkább a nyomozáson van a hangsúly, mint a humoron. Épp ezért a legnagyobb gondom az volt, hogy nem találtam elég viccesnek. Azt reméltem, jókat kuncogok majd rajta, mint az írónő másik könyvén, és ez sajnos elmaradt.
A cselekmény egyszerű, vannak a jó fiúk és a rossz fiúk. Előbbiek megpróbálják elkapni az utóbbiakat, miközben egyre több disznóság derül ki róluk, ráadásnak pedig meg kell menteni egy lányt. Szóval nem valami ördöngös sztori, de nem is ez volt a cél. 
Talán inkább akciókönyv, mint krimi, hiszen minden második fejezetben akad egy kis verekedés filmszerűen koreografált leírásokkal és a sok szereplő (két kezemen sem tudom megszámolni, annyian vannak) miatt akad bőven kaland.
Olvasás közben igazán nosztalgikus hangulat telepedett rám és nem csak azért mert itt a bizonyíték egy videokazetta volt (Igen, én ahhoz a generációhoz tartozom, aki videokazettákat gyűjtött és magnón hallgatott zenét.), hanem mert emlékezettet valamire. Egy hangulatra, egy emlékre, hogy milyen volt gyerekként 80-as és 90-es évek akciófilmjeit nézni a tévében. Arra az időszakra, mikor lenyűgözött egy olyan verekedés látványa, ahol szinte egyértelműen kivehető volt, hogy csak imitálják a dolgot és nagy csattanásokat használtak aláfestő zenének.
Egy részem tehát elmerült ebben a hangulatban és az "egy tökös lány megzaboláz egy egész csapat férfit" szituációban, míg a másik, idősebbik felem csalódottan sóhajtozott. Utóbbi ugyanis nem kapott elég humort az ízlésének, nem kötötték le a verekedések és a kivitelezés sem nyerte meg. 
Vártam Fable gunyoros stílusát, de csak néhány jó helyre illesztett mondatot találtam és nagyon sok nagy monológot. Zavart, hogy mindenki olyan könnyedén belelendült a hosszú szónoklatra arról, mit gondolt vagy tett. Kicsit szájbarágósnak éreztem. A szerelmi szál pedig pont hidegen hagyott. Mivel már az első tíz oldalon tudtam, hogy Joy és Wyne így vagy úgy össze fognak jönni, cseppet sem érdekeltek az udvarlási köreik. A kapcsolatuk papírséma szerint alakult és hiányzott belőle a szikra.
A cselekmény pörög egyik akció követi a másikat és mindig újabb és újabb problémákkal kell szembenézniük a szereplőknek, mégsem éreztem a fordulatok súlyát. Nem volt meglepetés, mert tudtam, hogy míg az utolsó oldalra nem érek, nem fognak megoldódni az ügyek.
Összességében azt kell mondanom, nem rossz könyv, de nem az én világom. Nekem ez a csihi-puhi nyomozódsi önmagában kevés.
Azoknak ajánlom, akik kifejezetten akciós könyvre vágynak, illetve mindenkinek, aki egy kis retró hangulatot szeretne.

Kiegészítés:
Ahogy a bejegyzés elején említettem, ez a könyv a Halkirálynő sorozat előzménye. A sorozat jelenleg 10 kötetből áll (nem tudom, az írónő tervez-e még több részt) és ezek a könyvek már kicsit vaskosabbak.
Nem tervezem a sorozat elolvasását, inkább más témájú könyvvel próbálkoznék tovább az írónő tollából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése