2013. október 29., kedd

Csábítás

Hirtelen felindulásból vettem ki a könyvtárból. Megláttam az Egmont kiadó jelzését, ránéztem a borítóra nyugtázva, hogy démonokról szól a könyv és már csaptam is a hónom alá el sem olvasva a fülszöveget. Épp ezért nem voltak magas elvárásaim.
A borító tipikus ebben a paranormális-erotikusnak címkézett kategóriában. Valahogy mégis azt mondom, egész mutatós, talán a színválasztás miatt vagy csak mert szerepel rajta a sorozat címe a kötetszámmal és a démonkórház szimbóluma is.
A külsőre így nem lehet panaszom, ám a 440 oldalnyi belső világra már annál inkább. Sokkal többet kellett volna foglalkozni ezzel a könyvvel, mivel hemzseg a furcsán felépített mondatoktól, az elszaporodott névelőktől és más elgépelésektől. Ami azonban a legjobban kiakasztott az a szereplők neveinek felcserélése volt, mivel ez nézőpontom szerint óriási hibának számít. 
Ennyit a technikai megjegyzésekről, jöjjön a fülszöveg:
"Tayla, a fiatal őrző élete nem áll másból, mint gyilkolásból. A lány feladata, hogy az emberekre támadó démonoktól megtisztítsa New Yorkot, lehetőleg nyom és nagyobb zűr nélkül. Csakhogy Tayla az utóbbi időben nincs jól: furcsa emlékezetkieséses időszakai vannak, és egy vadászat alkalmával lebénul a jobb oldala. A harcban meghal a társa és legjobb barátnője, Tayla pedig egy különös helyre kerül: egy kórházba, amelynek fekete falait mágikus írásjelek borítják. Kezelőorvosa, a jóképű Eidolon az első pillanattól kezdve Tayla különös, erotikus álmainak főszereplőjévé válik, miközben a démon férfinak sem közömbös a lány.
Eidolon fajtája a nők szexuális kihasználásának él, mégis Tayla kedvéért hajlandó lenne alávetnie magát a véres és mindkét fél számára életveszélyes párválasztási szertartásnak – még akkor is, ha minden észérv ennek ellentmond…
Vajon Tayla választ kap-e a múlt kérdéseire? Akarja-e, hogy válaszokat kapjon a férfitól? És mi lesz, ha a jövője olyan fordulatokat tartogat, amelyeket a legvadabb álmaiban sem gondolt volna?"
Egyszerre tipikus és egyedi ez a könyv. Egyrészt ott a szokásos románc nagy egymásra találással és ruhaszaggató ágyjelenetekkel, másrészt mindezt egy démonkórházban változatos lényekkel és képességekkel körülvéve.
Az alapötlet zseniális. Kórház démonoknak, én ilyet még nem láttam, olvastam, szagoltam, gondoltam. A könyv végén olvasható üzenet a szerzőtől meg is magyarázza, honnan jött az ötlet. Larissa Ione fogta és összegyúrta kedvenc sorozatait, - a Buffy-t a Vészhelyzettel - és már meg is született a Daemonica sorozat. Remek keresztezés, ami egyedivé teszi a már-már elcsépelt románcot.
A fantasy rész is szépen van felépítve, változatos és sokrétű a démonok világa, ami kezdetben talán cseppet zavaros a sok ismeretlen kifejezéstől, de hamar belejön az olvasó. Tetszett, hogy a démonok között akadt jó, rossz és a határmezsgyén táncoló. A vadászok ellenben meglehetősen egysíkúak lettek és egy cseppet talán túlságosan negatívak. Én legalábbis olvasás közben teljes mértékben a démonok pártján horgonyoztam le. 
Tayla egy fura karakter még furcsább étkezési szokásokkal. ( Ki a fene bír pillecukron és narancson élni? Ez még nekem is hajmeresztő.) Nem lett a szívem csücske, néha értettem, néha nem, néha kedvem lett volna falhoz csapkodni. Nem szeretem, mikor egy nő erősnek és határozottnak van beállítva, valójában azonban lelkileg labilis és totálisan döntésképtelen. Oké, értem én, hogy sok problémája van, de egy vagány, harcos nő, akkor is összekaparja magát és a sarkára áll, ahelyett hogy úgy ingadozzon, ahogy a szél fúj a pokol-likból. (A pokol-lik amúgy a kedvenc szavam a könyvből. Annyira viccesen hangzik, pedig csak egy mezei portál.) 
Eidolon egy fokkal pozitívabb főszereplő. A könyv elején kedveltem, aztán az agyát ellepte a vágy köde és kissé összeomlott a jelleme. 
A vadászokat egységesen nem kedveltem, míg a démonok közül kifejezetten szerettem a testvértriót. Persze Eidolon nélkül is megállták a helyüket. Shade szórakoztató volt, míg Lidérc az abszolút kedvencemmé vált. 
A hangulatot érezhetően sötétnek szánta az írónő, ám ez nem mindig jött össze. Valahogy mégsem bántam, hogy nem annyira szurkosan fekete a harc és az erőszak. 
A történet fő szála izgalmas, bár eléggé kiszámítható. Engem legalábbis nem tudott meglepni egyik nagy csavar sem, pedig próbálkozott erősen. A figyelmet viszont kétségkívül fenntartja.
Ami a felnőtt tartalom szaftosabb részét illeti, nos, a borító és az incubusok ténye miatt nem illik panaszkodni. Tudtam, hogy lesz benne néhány ágyjelenet, így már előre számítottam az esetleges túlzott elnyújtásukra. Ez szerencsére nem történt meg. Akad benne erotikus rész bőven, de nem minden második oldalon, ahogy más hasonló típusú könyvekben. Ha jól számoltam 4-5 alkalommal estek egymásnak a szereplők, ami száz oldalanként egy ágyjelenetet jelent és ez nem rossz arány, hagy időt bőven másra is. Ezek a jelentek pedig nem hosszú oldalakat jelentenek, hanem csak néhányat, bár a leírásukat (itt a szóhasználatot értem) nem találtam kifejezetten igényesnek. 
A történet vége lezár, legalábbis ami a főhősöket illeti, így önmagában is kerekké teszi a könyvet folytatások nélkül is. Ezt pedig nagyra értékelem az ilyen típusú köteteknél.
Összességében nem estem hasra tőle, nem lett kedvencem, viszont nem is találtam annyira rossznak. A remek alapötlet és a démonvilág miatt nem bánom, hogy elolvastam.
Azoknak ajánlom, akik szeretik a paranormális-erotikus címkével ellátott köteteket, akik szívesen olvasnának démonokról, vagy akik kedvelik a kórházas sorozatokat. 

Kiegészítés:
A Csábítás egy újabb sorozat, Daemonica kezdő kötete. 
Információim szerint összesen 5 kötetet számlál és ahogy néztem, mindegyik rész megállja önmagában is a helyét, mivel más-más főszereplőkre koncentrál és más-más konfliktushelyzet áll a középpontjában. A második rész, Elszabadult vágyak már olvasható magyarul. A további részek (Passion Unleashed, Ecstasy Unveiled, Sin Undone) megjelenése pedig a jövő zenéje. Eddig az Egmont Kiadó nem hagyott félbe sorozatot.
Mivel a második részt is láttam könyvtárban és abban Shade kapja a főszerepet, adok neki egy esélyt. Különben sem szeretem egyetlen kötet alapján megítélni a sorozatokat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése