2013. augusztus 11., vasárnap

30 napos Egmont Dark

Nem vagyok úgymond könyvkiadófüggő, vagyis egyik kiadóhoz sem ragaszkodom feltétel nélkül. Természetesen vannak szimpatikusabbak és kevésbé szimpatikusabbak. Ezt számomra általában az olvasókkal való kapcsolattartás vagy a megjelent könyvek típusa, műfaja, stílusa határozza meg. No, meg persze a kiadott könyvek igényessége, és itt nem csak a borítóra gondolok, hanem a szöveg tördelésére és gondozására is. Utóbbi nekem fontos szempont egy könyv értékelésénél. Épp ezért, miért ne lehetne értékelni a könyvkiadókat?
Ilyen megfontolásból (no meg mert szeretek kérdésekre válaszolni) vágtam bele Molyon egy újabb kihívásba, ami az Egmont Kiadó Dark sorozatához kapcsolódik.
A kihívásért Vicky3 molyt illeti a köszönet!
A feladat nagyon egyszerű, 30 kérdésre kell válaszolni az Egmont Dark könyvekkel kapcsolatban. Lássuk:

1. Az első Egmont Dark könyv, amit olvastál
A legelső Dark könyvem az Angyalvér  volt Nalini Sigh tollából. Épp elég sok jót hallottam, mind a kiadóról, mind  az Angyali vadász sorozatról, hogy felkeltse az érdeklődésemet. Azóta pedig kifejezetten megkedveltem az egmontosok munkáit.

2. Kedvenc könyv (olyan, ami egyik sorozatnak sem tagja)
Mivel eddig egyetlen olyan Dark könyvet olvastam, ami önálló kötet volt, így nincs más választásom, mint megnevezni Brenna Yovanoff Az elcserélt című könyvét. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy a szívemnek legkedvesebb könyvek szintjét nem üti meg.

3. Kedvenc Egmont Dark íród
Egyáltalán nincs kedvenc íróm (természetesen van, akit jobban szeretek, ám köztük nem tudnék rangsort felállítani, annyira különböző okokból rajongok értük), tehát kedvenc darkos íróm sincs. No, de hogy ne bújjak ki a válaszadás alól, megjegyzem, az eddig olvasottak közül nekem Nalini Sigh stílusa tetszett a legjobban.

4. Kedvenc sorozatod
Nightshade trilógia Andrea Cremertől.

5. Könyv, amin sírtál
Érzéketlen dög vagyok, nehéz engem megríkatni. Eddig egyik Dark könyvnek sem sikerült.

6. Könyv, amin hangosan nevettél
Az eddig olvasott könyveknek némelyikében voltak kifejezetten humoros jelenetek, ám legfeljebb kuncogást váltottak ki belőlem. Egyedül a Wolfsbane - A keresők volt az, amitől hangos vihogásba kezdtem, viszont nem a sziporkázó humora miatt, hanem mert ez a trilógia leggyengébb darabja és annyira fárasztott, hogy kínomban már csak nevetni tudtam.

7. Kedvenc Egmont Dark női karakter
Legyen Elena Deveraux, ám szigorúan csak az Angyalvérben nyújtott teljesítménye miatt. Ott vagány, kemény csaj volt, aki nem habozott önelégült férfiak arcába vágni véleményét. Sajnos a folytatásban már nem hozta ezt a színvonalat.

8. Kedvenc Egmont Dark férfi karakter
Egyértelműen Renier Laroche (Nightshade). Nagyon kedveltem a srácot.

9. Legjobb Egmont Dark páros (szerelem)
Hm, fogós kérdés. Valójában egyik pártól sem ájultam el, vagyis mindig volt valami, amitől elhúztam a számat. De ha választani kell, legyen Elena és Raphael párosa még mindig szigorúan az Angyali vadász sorozat első kötetéből. Ott kifejezetten aranyosak és szórakoztatóak voltak, aztán a folytatásban mindegyikből kéjsóvár hősszerelmes lett, amitől megkopott a varázsuk.

10. Legjobb Egmont Dark barátság
Az elcseréltből Mackie és Roswell, mert Roswell igazi barátként mindig Mackie mellett állt egyetlen kérdés nélkül. Ezt pedig becsülöm benne.

11. Legjobb világ
Ismét a Nightshade trilógiát tudom felhozni, mivel ott szépen ki van dolgozva minden, változatos lényekkel és titkokkal egyetemben. Plusz szeretem a színes világokat és itt akad bőven mágia, hogy minden színpompásan tündököljön.

12. Kedvenc idézet
Szeretem az idézeteket, és ha megtetszik egy-egy sor, mindig kiírom magamnak, ám az eddig elolvasott könyvekben egyet sem találtam. (Lehet kicsit válogatós vagyok, ha idézetekről van szó. Na, jó, mindenben válogatós vagyok...)

13. Legidegesítőbb Egmont Dark karakter
Calla Tor (Nightshade), mert az őrületbe kergetett a szerelmi háromszögével és mert a végén gyakorlatilag megúszta a döntést. 

14. Legjobb Egmont Dark gonosz
Fájdalom, de azt kell mondanom az eddigi gonoszok szánalmasak voltak. Egyik logikátlan, másik határozatlan, a harmadik meg szimplán hülye volt. Talán Ellery Willux (Julianna Baggott - Tiszták) az egyetlen valamirevaló főgonosz, mert egy ízig-vérig számító görény és a kegyetlensége még egy disztópiához mérten is nagy méreteket öltött.

15. Könyv, aminek a filmváltozatát a legszívesebben megnéznéd
Az Angyali vadászt szívesen megnézném széles vásznon. Angyalos filmekből úgysem készült még sok, pedig igazán jól mutatnának a mozikban.

16. Könyv, ami a legkevésbé tetszett
Dörzsölt gonosz főhős ide vagy oda, a Tiszták cseppet sem nyűgözött le. Nehezen gyűrtem le, nem az én világom.

17. Hány Egmont Dark könyvet olvastál eddig a pillanatig?
Hetet.

18. Hány Egmont Dark könyved van eddig a pillanatig?
Egy sincs, mivel mindegyiket a könyvtárból kölcsönöztem ki. Szeretem a könyvtárakat!

19. Könyv, ami még nem jelent meg magyarul, de örülnél, ha Egmont Dark lenne
Az ilyen döntésekben teljes mértékben megbízom a kiadó munkatársaiban. Tudják ők jól, mire van igényük az olvasóknak, ebben biztos vagyok. 

20. Egmont Dark könyv, aminek szívesen lennél a főszereplője
Mivel egyik főszereplő sorsa sem teljesen boldog és könnyű, inkább nem bújnék a bőrükbe.

21. Egmont Dark szereplő, akire a leginkább hasonlítasz
Tate (Az elcserélt) mert én is jobban szeretem a saját kezembe venni a sorsomat és nem igazán törődöm vele, ki mit gondol erről. 

22. Kedvenc Egmont Dark-os természetfeletti lény
Ha azt mondom lidércek (Nightshade) nagyon elvetemült, gonosz nőszemélynek tűnök? Tetszettek, mert nem szokványosak és élénk írói fantáziára vallanak, no meg van egy kis dementor beütésük. (Dementorokat is kedvelem, bár nem csókolóznék velük...)

23. Ekönyvben, vagy könyv formátumba olvasod szívesebben az Egmont Dark könyveket?
Ragaszkodom a hagyományos könyvekhez, amiket meg lehet fogni, lapozni, szagolni és érezni, amiket úgy kell a táskába gyömöszölni és amiket csinos kis tornyokba lehet rendezni a polcon. Szóval Egmont könyveket is csak papír formátumban vagyok hajlandó olvasni.

24. Melyik Egmont Dark könyvet olvastad a legtöbbször?
A korábban említett hétből egyiket sem olvastam újra, mert oly kevés az idő és oly sok a jó könyv. 

25. Egmont Dark könyv, amit még nem olvastál, de nagyon szeretnél
Bármelyik eddig megjelent és még nem olvasott könyvbe szívesen belekezdenék. Nincs köztük kiemelt, majd amelyikbe belefutok, rám kacsint és elbűvöl, azt elolvasom.

26. Mi a véleményed Egmont Dark játékairól?
Sajnos, eddig még nem volt lehetőségem kipróbálni őket. Valahogy mindig lecsúsztam róluk, pedig szeretek játszani. Majd talán egyszer.

27. Egmont Dark könyv, amit a legtöbbször ajánlottál az ismerőseidnek
Nem sokan olyan bátrak ismerőseim közül, hogy könyvekről merjenek faggatni, mivel akkor hosszú kiselőadást tartok és nem lehet lelőni. Magamtól viszont nem kezdek random kampányba. Szóval élőszóban még nem ajánlottam Dark könyveket, csak itt, a blogomon, a könyvértékeléseim végén.

"A könyv egyedülálló hordozható varázslat"
28. Egmont Dark könyv, aminek az elolvasásához kapcsolódik valami konkrét történeted
Az elcserélt olvasásához tudok egy kis történetet. Pont akkor kezdtem el olvasni, mikor megígértem Applequeen barátomnak, hogy elkísérem és támaszt nyújtok élete első tetováltatása során. Mindig lapul a táskámban egy könyv és épp ez a Dark kötet volt velem, mikor átléptem egy tetoválószalon küszöbét. Aztán, mivel a művész helyhiányra hivatkozva nem engedte, hogy barátom kezét szorongatva végignézzem a munkáját, kénytelen voltam az előtérben várakozni. Szóval felcsaptam Az elcseréltet és addig bújtam, míg barátomra fel nem varrtak egy tetkót. Emlékezetes olvasás volt. 

29. Egmont Dark könyv, amit legszívesebben minden emberrel elolvastatnál
Különbözőek és sokfélék vagyunk, ami így van jól. Épp ezért csupán egyetlen olyan könyv van, amit szerintem mindenkinek olvasnia kellene legyen férfi, nő, idős, fiatal, katolikus, muzulmán vagy ateista, éljen bárhol a világon és ez A kis herceg. Minden más könyvvel úgy vagyok, ha valakinek szüksége van rá, az úgyis megtalálja előbb vagy utóbb.

30. Milyen hatással volt a Egmont Dark az életedre, és mit jelent számodra?
Még több csodát hozott az életembe a sok izgalmas történet által. Szerintem a kiadó nagyon szép munkát végez, mindegyik könyvük igényes és szép, öröm kézbe venni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése