2020. július 7., kedd

Papír hercegnő

Ezt a könyvet nagyon benéztem. 
Könnyed, romantikus, nyári olvasmányra vágytam, ami kellemesen kikapcsol, míg pár nap alatt befalom. Ilyen könyvet pedig általában ifjúsági kategóriában szoktam találni. Átfutottam hát ennek a meglepően népszerű könyvnek a fülszövegét, és arra jutottam, hogy egy újragondolt Hamupipőke történet pont ideális lesz. Még a borítóra nyomott korona is megerősítette ezt a tévképzetemet. Régen vert át könyv ennyire...
A borító egyébként mutatós, terjedelemre pedig nem tűnik soknak 360 oldalával.
Fülszöveg:
"Egy ​lányról, aki sztriptízbárból és benzinkútról kerül fényűző villába és menő gimibe jut, miközben igyekszik hű lenni önmagához.Ella Harper nagy túlélő, született optimista. Egész életében városról városra költözött szeleburdi anyjával, küzdött a megélhetéséért, és végig hitt benne, hogy egy napon majd kimászik a gödörből. De az édesanyja halála után végképp egyedül marad.Egészen addig, amíg meg nem jelenik Callum Royal, aki kihúzza Ellát a szegénységből, és elcipeli a luxuspalotájába az öt fia mellé, akik viszont utálkozva fogadják. Mindegyik Royal fiú karizmatikus személyiség, de egyik sem olyan magával ragadó, mint Reed Royal: a srác, aki eltökélte, hogy visszaküldi Ellát a nyomorba, ahonnan jött.Reed nem tart igényt Ellára. Azt mondja, nem tartozik közéjük.Talán igaza van.Gazdagság. Fényűzés. Megtévesztés. Ella új és ismeretlen világba csöppen, és ha a Royal palotában is életben akar maradni, kénytelen lesz felállítani a saját szabályait.Ella percek alatt eljut a szegény árva sorstól az amerikai álomig… De tényleg könnyebb az utóbbiban élni?"
Nos, kedves olvasóm, te is Hamupipőke történetre gondolsz a fülszöveg alapján, vagy csak én vagyok ennyire ostoba, esetleg naiv?  Illetve, ha már itt tartunk, csak én gondolom úgy, hogy egy ifjúsági regényben az erotikus tartalom cenzúrázott és mértékletes, már ha egyáltalán akad ilyen a történetben? Csak mert ez az egyértelműen ifjúsági regény - szereplőinek többsége gimnazitsa - bizony egy soft pornó. Igen, ezt benéztem.
Félreértés ne essék, nem az erotikus történeteket szidom, bár olyan távol állnak tőlem, mint ide a Szaturnusz, hanem azt a megtévesztést, amivel itt szembesültem, és rettentően sajnálom, hogy az ifjúsági kategória már nem azt jelenti, amit megszoktam.
Röviden, ez nem az én könyvem volt, és hosszabban is kifejtem, miért, ám ez egyrészt kissé spoileres lesz, másrészt meg összefügg a fent említett erotikus tartalmakkal, így mindenki csak a saját felelősségére olvasson tovább.
A történet meglehetősen megszokottan indul, csóró lány bekerül a gazdagok közé, hála a nem várt örökségnek. Gazdagok persze nem csak gazdagok, hanem szépek is, és persze hogy a főhősnő körül sok csinos fiú legyeskedik, de természetesen neki épp az kell, aki csúnyán néz rá. Ezzel nem is volt különösebb problémám, bár meglehetősen klisésnek találtam. Sőt, lehetett volna szórakoztató néhány remek párbeszéddel, kis kalandokkal és némi jellemfejlődéssel. Csakhogy ez egy ifjúsági köntösbe bújtatott soft pornó, amibe a hormonoktól túlfűtött kamaszokon kívül semmi sem fér bele. Ráadásul még ez is rosszul van tálalva. Nézzük csak azokat a szarvashibákat, és előre is bocsánat a kissé paprikás nyelvezetért, de cseppet bosszús vagyok, amiért megtévesztett ez a könyv.
Első és legnagyobb probléma, a főhős. Ella karaktere borzalmas, és nem azért, mert szegény csaj ostoba vagy idegesítő lenne, hanem mert olyan következetlenül van megírva, hogy csoda, ha szét nem esnek tőle a lapok. A könyv elején ő a vagány lány, aki 15 éves kora óta sztriptíztáncos, aki mindent látott, mert az utcán nőtt fel, aki fel sem veszi, ha valaki ribancnak nevezi, és aki úgy vág vissza, hogy vetkőzik, másokat vetkőztet, és gyakorlatilag eljátsza a könnyűvérű nőt. Aztán jön a fordulat, a könyv felénél kiderül, hogy ez a lány bizony szűz. Sőt, olyan átratlan, mint a ma született bárány, és jaj, nem tudja, hogyan kell kielégíteni egy férfit. Ciki. Mármint nem az, hogy nem tudja, hanem hogy akkor eddig mégis mi a fenéért tudta, hogyan varázsolja le valakiről a gatyát? Persze megvan ennek az oka, így el lehetett játszani a szokásos köröket, amit a kiéhezett tinik egymással művelnek, gondolom, hogy teljenek a lapok. Ó, igen, jól érzed kedves rutinos olvasóm, a csaj a kötet végén is szűz marad, hiszen akkor nem lehetne folytatás...
Következetlen főhősnő után jöhet a kettes számú probléma, indokolatlan erotika. Az egy dolog, hogy Ella és a kiszemelt srác kerülgetik egymást, mint bagzó macskák tavasszal, de hogy itt mindenkinek nem hogy a kufircoláson jár az esze, hanem ott dönti hanyatt a másikat, ahol épp van, az csöppet már sok. Péládul egy vitorlás fedélzetén hancúrozik apuka a nőjével, miközben ott lézengenek körülöttük a gyerekek, akik aztán szintén elvonulnak kicsit játszadozni egymással. Görög drámában nincs ilyen nyílt orgia, ráadásul mindez egy ifjúsági regényben...
Hármas számú probléma a klisékre pakolt klisék. Az erotikus tartalmak mellett, amelyek egyébként meglehetősen részletesen le vannak írva, nem sok hely maradt a cselekménynek, de ezt is sikerült telepakolni klisékkel. Klisések a szereplők az agresszív macsóktól a buta libákon át a görény srácig, aki megpróbálja kihasználni a helyzetet. Klisés a történet a gonosz özvegy, a problémás család és a hirtelen minden gond megoldódik formuláktól a nem túlságosan meglepő menekülésig. A főhősök hormonoktól túlfűtött kapcsolatát meg inkább hagyjuk. Minden második erotikus könyvben ez a felállás a domináns seggfej, aki belül vajszívű, és a tudatlan lány, aki majd megszelidíti förtelmes párosításával.
Spoilerek vége!
Ez tehát egy klisékkel teletüzdelt erotikus könyv épp olyan közhelyes és ellentmondásos szereplőkkel, ahogy a zsánerben lenni szokott. Csak míg az erotikus könyvek nem akarnak többnek látszani ennél, addig ez a történet megpróbál másnak tűnni, és ez az, ami igazán felhúzott. Megpróbálta elhitetni, hogy itt többről van szó, hogy van történet, van igazi konfliktushelyzet (Nem, az hogy Ella akar-e szexelni vagy sem, nem minősül konfliktushelyzetnek.) a szegény lány gazdagok világába való belecsöppenésével. Ráadásul ha kevesebbet enyelegnek, vonaglanak és másznak egymásra a szereplők, tényleg lehetett volna némi mondanivalót belecsempészni, péládul a pénz nem boldogít örökzöld igazságát, ám ez nem történt meg.
Még egy utolsó döfés a könybe, nem voltam elégedett a fordítással. Példul éjszaka "megcsillant a napfény" és ha a fordító nem ismer egy sportot, illik utánanézni.
Összességében tehát ez egy förtelmes, klisés, erotikus regény kamasz főszereplőkkel. Valószínűleg nem éreztem volna ennyire rossznak, ha erre a zsánerre számítok, ám nem így lett, megtévesztett, ezért pedig úgy kezelem, ahogy kézbe vettem, ifjúsági regényként, aminek rettentő.
Ha valaki erotikus regényt akar olvasni tinédzserekről, hajrá, ha viszont valaki újragondolt Hamupipőke történetre vágyik, messzire kerülje el ezt a könyvet.

Kiegészítés:
Fontos információ, hogy ezt a könyvet egy szerzőpáros követte el Erin Watt álneve alatt. Nem lennék meglepve, ha az egyik hölgy (Jen Frederick vagy Elle Kennedy) írta volna az első 150 oldalt, aztán a következő 150-et pedig a másik. Ez ugyanis negmagyarázná a főhősnő pálfordulását sztriptíztáncosnőből szende lánykába.
Természetesen ez is egy sorozat, A Royal család első része, ami összesen 5 kötetre rúg. Hogy mi a fenét fog még Ella további négy köteten át csinálni, mire elveszíti a szüzességét, nem tudom, de magyarul már a 4. kötetig olvasható. Ha valaki eljut addig, mesélje el, mert én biztos, hogy nem fogom elolvasni a folytatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése