2020. március 5., csütörtök

A Dalai Láma macskája

Nagyon sokáig szemeztem ezzel a könyvvel. Nagyon szeretem a cicákat, így minden érdekel, ami róluk szól, ám a macskás könyvek nem mindig váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ráadásul elég nehéz volt levadászni ezt a könyvet, mert nem minden könyvesboltban árulják. Végül mégis meggyőzött a borítón szereplő cica gyönyörű tekintete és sikerült beszereznem, amit egyáltalán nem bántam meg.
Nagyon tetszik a borító, de ez egy macskaszerető szempontjából nem meglepő. 252 lapjával nem egy vastag olvasmány, épp ideális méret utazáshoz.
Fülszöveg:
"Egy ​éhező és sajnálatra méltó kiscicát kimenekítenek Újdelhi sikátoraiból és egy olyan életben lesz része, amilyenről nem is álmodhatott. Egy gyönyörű, a hófödte Himalájára néző szentélyben, a dalai láma macskájaként kezd új életet.
Ez a melegszívű, bohókás de bölcs, soknevű cica bepillantást enged a dharamsalai élet zárt világába. Kis kémként tudósít Őszentsége bizalmas találkozóiról a hollywoodi hírességekkel, filantrópusokkal, önsegítő könyvek szerzőivel, és ezen keresztül megtudhatjuk, hogyan lelhetünk boldogságra ebben a rohanó, anyagias világban."
Mikor elkezdtem a könyvet, aggódtam kicsit a macska narrációja miatt. Ez ugyanis az a tényező, amin a macskás könyvek elbukhatnak. Néhány fejezet után azonban örömmel nyugtáztam, hogy ez a veszély itt nem áll fent.
A soknevű macska csak egy kis fűszer ehhez a könyvhöz és cica mivolta abból áll, hogy mindig az események középpontjában van, ahogy azt egy szőrmóktól mi emberek megszokhattuk. A könyv tehát okkal használja egy macska nézőpontját és cseppet sem akar ezen a vonalon túlságosan messzire menni. Persze akadnak gondolatok, amelyek a macskalétet fényezik az emberekkel szemben, ám elég csekély mértékben és csupán a szórakoztatás kedvéért.
A kötet lényegi eleme így egyáltalán nem a macska, bár ezt a főhős cicahölgy valószínűleg kikérné magának, hanem a buddhizmus. A szerző ezt kívánja bemutatni a laikus nyugati olvasóknak és ehhez a macska nézőpontja egy kiváló eszköz. A főhős ugyanis, hiába született Indiában, meglehetősen laikus a buddhizmussal kapcsolatban, ám a Dalai Láma ölében dorombolva nem maradhat sokáig az. Egyre többet és többet tud meg a vallásról és annak filozófiájáról, amit nem restell megosztani az olvasóval.
"A buddhizmus célja nem az, hogy megtérítse az embereket. Hanem az, hogy olyan eszközöket adjon nekik, amelyekkel nagyobb boldogságot érhetnek el. Hogy boldogabb katolikusok, boldogabb ateisták, boldogabb buddhisták legyenek."
A narráció tehát kifejezetten leleményes. Az olvasó fejezetről fejezetre újabb és újabb vendégek macskaszemen át történő megfigyelésével megismerkedik egy-egy újabb buddhista gondolattal a boldogság és megvilágosodás érdekében. Ráadásul ezek a gondolatok hétköznapi problémákba ágyazva jönnek, egy-egy hétköznapi témát járnak körül, így minden olvasó könnyedén azonosulni tud velük. A könyv így cseppet sem szájbarágós, sőt, távol áll tőle.
"A legtöbb macska és ember nevében szólva, azt hiszem pontosan fogalmazok, ha azt mondom, hogy a változás az, amit leginkább mással szeretnénk, hogy megtörténjen, és nem velünk."
Nekem nagyon tetszett, hogy szépen adagolva egyre többet és többet tudtam meg a buddhizmusról. Főleg, hogy nyáron a rengeteg Buddha szobor között, épp erre a tudásra vágytam. Persze ahhoz ez a könyv nem elég, hogy valaki elmélyedjen a tanokban, ám kezdetnek, kedvcsinálónak tökéletes.
Ami a hitelességet illeti, a Dalai Lámának valóban van macskája vagy legalábbis él macska a környezetében és tényleg rengeteg látogatója is akad és sokat utazik, de ez egy regény, így nem kell készpénznek venni. Ez azonban nem von le semmit a kötet értékéből.
Összességében nekem tetszett ez a könyv és a sok pozitív buddhista üzenet, ami benne van. A macska pedig egy kedves narrációt adott neki, amitől még gördülékenyebb volt az olvasás. Tudom ajánlani mindenkinek, aki bepillantana a buddhizmus világába, aki egy kis kedvcsinálóra vágyik belőle és persze mindenkinek, aki szereti a cicákat.

Kiegészítés:
A könyvnek van folytatása. A második kötet, A dorombolás művészete szintén elérhető magyarul. A harmadik kötet, The Power of Meow azonban nem jelent még meg hazánkban és eléggé kétségesnek tartom, hogy a jövőben meg fog. Pedig, ha a folytatás is ennyi kedves gondolatot tartalmaz, ez igazán sajnálatos volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése