2018. június 6., szerda

Mozgóképek LXIX

Az elmúlt hónapban több időt tudtam filmekre fordítani. Összesen 10 filmet néztem meg és a felét ráadásul moziban.

Vérző olaj
"Az 1900-as évek elején minden az olajról szól az amerikai határvidéken. Amikor Daniel Plainview hírét veszi, hogy van egy kisváros nyugaton, amely szinte fürdik az olajban, felkerekedik és a fiával együtt útnak indul Kaliforniába. Számítását siker koronázza, megcsinálja a szerencséjét, gazdag emberré válik. Ám a kitermelt olaj mennyiségével egyenes arányban növekszik a konfliktusok száma. Az olajbányászat velejárója a korrupció, a csalás, a pénz, a gazdagság ígérete elvakítja az embereket, veszélybe kerülnek a hagyományos értékek"
Nel barátom ajánlotta ezt a filmet és az elnyert díjak száma és az online értékelések is ráerősítettek erre. Épp ezért okozott elég nagy csalódást.
Ez a film rettentően lassú. Rettentően sarkított és tényleg rettentően lassú. Nel szerint, ez Amerika a bemutatott időszakban, számomra azonban nem. Nem, mert ez csak egy szelete, csak egy része és én bizony az árnyaltabb dolgokat jobban kedvelem. A zene nem segít a néző figyelmének fenntartásán, sőt, kifejezetten zavaró. Az egyetlen dolog, ami menti ezt a filmet a mélységes unalomtól, az a karakterek. A színészek remek munkát végeztek és a film érezhetően a főhős személyiségére fókuszál, csak hát az meg megint csupán egy szelet a nagy tortából.
Szóval ez egy személyközpontú, nyomasztó és nagyon hosszú dráma. Engem nem fogott meg, sőt, alig vártam, hogy vége legyen, mert majdnem elaludtam rajta. Kizárólag vállalkozó szelleműeknek ajánlom.

Hétköznapi vámpírok
"A film három lakótárs, Viago, Deacon  és Vladislav életébe enged bepillantást. Ezek a pár száz éves vámpírok már sok mindenről lemondtak, de a modern társadalom újabb és újabb nehézségek elé állítja őket."
Ezt a filmet Nel és San Diego is ajánlotta nekem. Tudják jól, hogy szeretem a fantasy műfaját és a humort sem vetem meg. Nem is okoztak vele csalódást.
Ez a film kétségtelenül elmebeteg és nagyon alacsony költségvetésből készült, ami látszik is a képkockákon. Mégis minden morbid eleme ellenére kedves humorral játszik. Lényegében egy vámpírfilm paródia és annak kiváló. A felvetett modern élethelyzetek problémái egészen jogosak és ez a dokumentumfilm jelleg, ahogy a cselekményt megkomponálták, remekül passzol hozzá. Helyenként kicsit sok volt, de összességében jól szórakoztam.
Tudom ajánlani azoknak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak és nem vetik meg a paródiákat. Vámpírkedvelők előnyben.

Sztálin halála
"1953 márciusában a nagy vezér meghalt, és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért."
Egy újabb "paródia". Az idézőjel pedig szükséges, mert csak az ég tudja, mennyi is ebben a nevetségesen abszurd filmben a valóság, hiszen az is pont ennyire groteszk és őrült lehetett.
San Diegóval moziban láttuk és cseppet sem csalódtunk benne.
A készítők remekül kombinálták a valóság abszurditását a dramaturgiai elemekkel. A színészek zseniálisan hozták a hataloméhes, ám óvatos karaktereket és a szovjet diktatúra minden picike elemét maximálisan kihasználták. A néző nevet rajta, remekül szórakozik, ám ha belegondol, hogy egy ilyen diktatórikus közegben a magas fokú paranoia nem is olyan elszállt ötlet, kicsit keserű lesz a mosolya.
Tehát remek fim, csak ajánlani tudom, akár érdeklődik az ember a történelem ezen csücske iránt, akár nem, mert mindenképpen szórakoztató.

Doctor Strange
"A világhírű idegsebész, Dr. Stephen Strange élete tragikus fordulatot vesz egy szörnyű autóbaleset következtében. Miután a kezeit attól kezdve használni képtelen orvosnak a hagyományos gyógymódok nem használnak, valószínűtlen helyen talál segítséget - egy titokzatos himalájai enklávé, a Kamar-Taj az utolsó reménye. Strange hamarosan rádöbben, ez a hely nem pusztán a gyógyításé, hanem a hadviselésé is: láthatatlan, sötét erőket kell visszaverniük, melyek világunk elpusztítására törekszenek. A doktor rövidesen válaszút elé kerül: visszatér régi, vagyonnal és népszerűséggel járó életéhez, vagy hátat fordít múltjának és újonnan szerzett mágikus képességeit latba vetve a világ szolgálatába áll a valaha volt legerősebb mágusként."
 Volt egy kis lemaradásom ezzel a Marvel filmmel. A helyzet ugyanis az, hogy bármilyen meglepő, én nem csípem Benedict Cumberbatch-t. Szóval voltak fenntartásaim a filmmel és azt kell mondanom, nem is kedveltette meg velem jobban.
A főhős egy egoista seggfej, aki nem mutat karakterfejlődést (mert még a film végén is egy egoista seggfej, csak talán a nézők többsége közel két óra alatt megkedvelte picit, mert mégis megmenti a világot), így nem igazán tudtam együttérezni vele. No, de ez nem is kellett, mert egy szuperhős film pusztán szórakoztatni akar, ezt pedig maradéktalanul meg is teszi. Tehát bár nem kedvelem a főhőst, élveztem a filmet. Nem mondom, hogy hibátlan, de a maga műfajában megállja a helyét. Ráadásul nagyon jól tettem, hogy a következő Bosszúállók film előtt behoztam a lemaradásomat.
Ha tehát valaki még nem látta, de egyébként kedveli a Marvel filmeket, ne tartson tőle, mert a szokott színvonalat hozza.

Bosszúállók - Végtelen háború
"A Marvel mozis univerzumának egészét felölelő, tíz év eseményeinek tetőpontját jelentő Bosszúállók: Végtelen háborúban minden idők legnagyobb és leghalálosabb leszámolására kerül sor. A Bosszúállóknak és szövetségeseiknek mindent kockára kell tenniük, hogy megfékezzék a nagy erejű Thanost, aki egy szemvillanás alatt elpusztíthatja a világot."
Nagyon vártam ezt a filmet és így volt vele Applequeen barátom is. Nem volt hát kérdés, hogy megnézzük, hiszen összeereszteni egy csapat szuperhőst mindig jó ötlet és mindig szórakoztató. Nem lett ez ezúttal sem másképp.
Már megint egy remek szuperhősfilm! A párbeszédek nagyon szórakoztatóak, a több szálon futó cselekménytől nem tűnik egy nagy bunyónak a film, hanem szépen eloszlik a csihi-puhi és végig fenntartja a néző figyelmét. Oké, néhány karakter nem túl okos, de ez kell a drámai hatás miatt és mondtam már, hogy nagyon jók a párbeszédek? Végignevettük az egész filmet.
Szóval csak ajánlani tudom, de elsősorban azoknak, akik a korábbi Marvel filmeket is látták, mert egy kis háttértudás a szereplőkről elengedhetetlen. Ó, és aki a film lezárása miatt aggódna, csak ennyit mondhatok: Nyugi, a Marvel egy nagy vállalat, aki a nézőkből él és nem hülye!

7 vérfagyasztó nap
"Egy vakmerő terroristatámadás a modernkori történelem legmerészebb, legizgalmasabb túszszabadító akciójához vezetett. Négy végsőkig elszánt támadó (köztük Rosamund Pike és Daniel Brühl) 1976 nyarán eltérített egy turistákat szállító repülőgépet, és Uganda diktátorától kért menedéket. A túszok ezzel belekeveredtek egy világpolitikai szerencsejátékba, miközben a rájuk vagy ellenük licitálók számára nem az ő megmentésük volt a legfontosabb szempont."
Nyertem két jegyet a film premier előtti vetítésére és nem volt kérdés, hogy Nel barátomat viszem magammal, aki Daniel Brühl legnagyobb magyarországi rajongója.
A film igaz történetet dolgoz fel és ennél diplomatikusabb már nem is lehetne. A magyar cím kicsit túloz, mert ez nem akciófilm, hanem egy dráma. A film azonban elhallgat egy fontos valós momentumot: néhány túsz meghalt a mentőakció során. Szóval nem hibátlan alkotás, ám a táncos jelenetek összevágásával remek lett a cselekmény dinamikája. Igyekezett minden nézőpontot, ha nem is ugyanannyi hangsúllyal, de bemutatni és Daniel Brühl még terroristának is cuki. Azt tudnám rá mondani, hogy korrekt alkotás és sajnos nagyon is aktuális.
Azoknak ajánlom, akik szeretik a politikai értelemben kicsit elmélkedős filmeket és kellő kritikával kezelik az igaz történeten alapuló alkotásokat. A film nem foglal állást a felmerülő kérdésekben, csak bemutatja azokat, így aki nyitott a többféle aspektusra, értékelni fogja.

Hang nélkül
"Világunkat látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el, melyek a legkisebb zajra is azonnal lecsapnak prédájukra, kíméletlen, halálos erővel.
Egy leleményes családnak sikerült életben maradnia teljes csendben, úgy, hogy elnyomnak minden lehetséges zajt, ami a mindennapi életükkel jár. Egyik gyermekük már odaveszett a borzalomban, így a szülők és a két megmaradt gyermek a gyásztól sújtva küszködnek a túlélésért... és megpróbálnak minden lehetséges módon felkészülni egy újabb gyermek születésére..."
Ha horrorfilmről van szó, Nel az én emberem. Bármikor eljön velem félelem nélkül, így nagyon vártuk ezt a különlegesnek ígérkező filmet.
Az alapötlet jó, ám a kivitelezés több sebből vérzik. A film remek hangulatot teremt és van néhány kreatív ötlete, ám összességében számomra kiszámítható és nevetséges volt. Nelnek tetszett és meg is kaptam tőle, hogy ne keressek logikát egy horrorban, de én akkor is elvárok minimális szintű logikai kidolgozottságot. Nem hiányoltam a szörnyek háttértörténetét, de elvártam volna, hogy ne a bolygó kihalása után jusson eszébe valakinek Heuréka! felkiáltással, hogy feltekeri a hangerőt és elköltözik egy hangszigetelt szobába.... Engem ezért nem győzött meg, a film végére már grimaszoltam és a szememet forgattam.  Kísérőmnek azonban tetszett.
Azoknak tudom ajánlani, akik ki tudják kapcsolni a logikai gondolkodást egy film erejére. Ha azonban valaki nem ilyen típus, nyugodtan kihagyhatja.

A legsötétebb óra
"Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért.
A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét."
San Diego nagyon kíváncsi volt erre a filmre, míg én mérsékelten. A történelmi filmekkel nagyon kritikus szoktam lenni és most is az voltam.
Mielőtt bármit írok róla, le kell szögeznem, hogy Gary Oldman zseniális alakítást nyújtott. Remek volt Churchill szerepében. Épp ezért bármit is írok innentől, nem az ő hibája.
Ez a film annyira tipikus. Tipikusan drámai akar lenni, de nem igazán jön össze neki. Az összes néző ismeri a sztorit, így néhány monológ nem elég, hogy felcsigázzon valakit, mikor ismeri a történet végkimenetelét. (Ahhoz nagy munka kell, lásd Dunkirk.) Illetve beleesett a történelmi filmek tipikus csapdájába: rettentően giccses lett. Az elfogultságot meg inkább hagyjuk, mert szinte világít a filmről. Én ezért nem igazán tudtam értékelni - a főszereplő színész játékén kívül - azonban ha valaki kedveli a tipikus és cukros történelmi filmeket, akkor azért tehet vele egy próbát.

Memento
"Leonard Shelby (Guy Pearce) életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megölte és megerőszakolta feleségét és bosszút állni haláláért. Leonard azonban egy furcsa, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Amnéziás és a frissen szerzett élményekre is képtelen emlékezni. Egyetlen dologban biztos csupán: bosszút akar állni. Betegsége azonban különösen megnehezíti ezt. Polaroid képekkel dokumentálja minden lépését, névjegykártyák, dokumentumok, tetoválások segítségével próbálja összerakosgatni élete és a brutális gyilkosság darabkáit. A szálak egyre bonyolódnak, mindenki gyanússá válik, talán még maga Leonard is. A nagy kérdés pedig még mindig nyitva áll: ki a gyilkos?"
Viszonylag régi, 2000-es film és benne van a kultuszfilmek halmazában. Szóval ideje volt már pótolnom.
Értem, hogy miért volt olyan nagy szám, mikor feltűnt a vásznon, értem, hogy miért szeretik olyan sokan. Tetszett is, mert ötletes, kreatív és  csavaros volt. Minden apró részletre figyeltek a készítők, pedig nem állt túl sok anyagi forrás a rendelkezésükre. Azonban nem nyűgözött le úgy, mint ahogy kellene. Ennek pedig egy oka van: későn láttam. Előbb láttam azokat a filmeket, amelyek ezután a film után készültek felhasználva egy-egy elemeit, mint magát a kiindulópontot. Így pedig az újdonság varázsa elkerült, sőt, számítottam is egy-egy momentumra, vagyis nem okozott meglepetést. Ettől függően nem bánom, hogy megnéztem, mert valóban kreatív és jó film. Szóval, ha valaki még nem látta volna, pótolja csak.

Szörnyek és szerelmek
"Víziszörnyek és ogrék, királyok és királynék, mágusok és kurtizánok gyűlnek össze Matteo Garrone sajátos hangulatú fantasy-horrorjában, amelyben a tündérmesék legsötétebb oldalát ismerhetjük meg olyan látványvilággal és szereplőgárdával, amit bármelyik hollywoodi produkció is megirigyelhetne. A szürreális fantáziabirodalomban játszódó, bizarr karakterekkel és drámai fordulatokkal teli cselekmény a 17. századi történetíró, Giambattista Basile Pentameron című „mesekönyvének” három történetét szövi egybe, amelyeket között az emberi gyarlóság és a bűnös szenvedélyek adják a kapcsolódási pontot."
Ez sem mai film, 2015-ös, azonban a hazai mozikban csupán most mutatták be. Nel nyert is két jegyet a magyarországi premier előtti vetítésre.
Kétségtelenül különc film, ám épp ettől remek a hangulata. A látványvilág hamar megnyeri a nézőt és a színészek is remek formát hoznak. Mindhárom történet igazi mese, a mese klasszikus értelmében, vagyis nem kisgyerekeknek való. Mindegyikben van valami groteszk, valami emberi és valami gyarló. A karakterek így hitelesek és a konfliktushelyzet ettől kerül közel az emberhez minden fantasztikus elem ellenére is. Közben pedig rendkívül szórakoztató (sokat kacagtunk) és időnként kényelmetlen (egy-egy jelenetnél félig eltakartam a szememet, annyira zavarba hozott), amitől igazi élményt nyújt.
Nekem nagyon tetszett, ám tudom, hogy szélsőségesen rétegfilm. Épp ezért csak azoknak ajánlom, akik kedvelik a klasszikus értelemben vett meséket és a kissé bizarr dolgokat.

Értékelés:
Bosszúállók: Végtelen háború                 ->   10
Szörnyek és szerelmek                            ->    9
Sztálin halála                                           ->    9
Memento                                                 ->    8
Hétköznapi vámpírok                              ->    8
Doctor Strange                                        ->    7
7 vérfagyasztó nap                                  ->    6
A legsötétebb óra                                    ->    5
Hang nélkül                                            ->    4
Vérző olaj                                               ->    3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése