2015. szeptember 14., hétfő

Mozgóképek XXXVI.

Kicsit megkésve jelentkezik filmes rovatom, a hónap eleje ugyanis kissé kaotikus volt számomra. A könyves rovatban említett műszaki gondok mellett egyéb megoldásra váró problémák miatt. No, de ami késik, nem biztos, hogy múlik is alapon, lássuk azokat a filmeket.
Az elmúlt hónapban három filmre jutotta időmből és a technikai kellékekből, illetve egyszer voltam moziban (Az Eichmann Show), ám erről írtam külön bejegyzést.

Az ifjúság végrendelete
"Vera Brittain pacifista író klasszikussá vált háborús memoárja alapján készült. Az Oxfordi Egyetemen tanuló diáklány az első világháború miatt megszakítja tanulmányait, hogy önkéntes ápolónőként szolgálhasson. A filmben Kit Harington alakítja Vera szerelmét."
Könyvadaptációról van szó, de sajnos magyar kiadó még nem csapott le rá, pedig nagyon szívesen olvasnám.
Mindig nagy érdeklődéssel fogadom az első világháborút bemutató filmeket, különösen most, hiszen száz éve dúlt a nagy háború. Szóval nem volt kétség, hogy megnézem, pláne Kit Harington főszereplésével.
Ez a film egy erőteljes dráma szép látványvilággal és zenével. A feszültség végig ott van és percről percre csak fokozódik a háború évei alatt. Remek film. Nagyon tetszett, mivel memoár alapanyaggal borzongatóan valósághű. Megmutatja a háború minden hatását a kezdeti lelkesedéstől a veszteség őrjítő mélységéig. Realista, odacsap a néző lelkének, mégsem rántja depresszióba. Vera története tele van fájdalommal, a háború minden borzalmával, mégis pozitív üzenetet ad. Csak ajánlani tudom. Ha valaki első világháborús filmre vágyik, mindenképpen nézze meg.

Bízz a szerelemben
"Bill Borgens veterán regényíró (Greg Kinnear), akit három éve hagyott el a felesége, Erica (Jennifer Connelly) egy másik férfi miatt, nem tudja abbahagyni a nő utáni epekedést. Még szomszéd szeretője, Tricia (Kristen Bell) is próbálja randizásra bíztatni, de Bill figyelmét senki sem tudja felkelteni. Mindeközben vadul önállósodó kollégista lánya, Samantha (Lily Collins) első regényét publikálja és első szerelmével (Logan Lerman) találkozgat újra; tinédzser fia, Rusty (Nat Wolff) pedig igyekszik megtalálni önmagát fantasy íróként és a problémákkal küszködő álomlány pasijaként. Ezek a problémák összehozzák a triót és Borgensék megtudják, hogyan lesz valaminek a vége egy új dolog kezdete."
A címválasztás csapnivaló. Hiába tűnik klisésnek, meglepően egyedi alkotás. Egyrészt persze tipikus, mert tényleg a szerelem áll a középpontjában, de szerencsére nem merül ki ennyiben. Hiába különös ez a család, ahol mindenki író (híres vagy zugíró egyre megy) a problémáik nagyon is általánosak. Tetszett, hogy családi keretet kapott a romantikus vígjáték töltelék és hogy nem estek túlzásba. A humor visszafogott és a drámát sem erőltették feleslegesen. Nem akar többnek látszani, mint ami, egy emberi kapcsolatok bonyolultságát bogozgató alkotás.
Ajánlom mindenkinek, aki romantikus köntösbe bújtatott kikapcsolódásra vágyik. Szórakoztató és még mond is valamit.

A lázadó
"Tris (Woodley) szövetségeseket és válaszokat keres a futurisztikus Chicago romjai között. Négyessel (James) együtt menekülniük kell a műveltek csoportjának hataloméhes vezetője, Jeanine (Winslet) elől. Az idővel versenyt futva Trisnek rá kell jönnie, hogy családja milyen titok miatt áldozta fel életét és miért próbálja meg a műveltek vezére megállítani őket mindenáron. Múltbeli választásai kísértik, de megtenne mindent azért, hogy megvédje szeretteit. Trisnek Négyessel az oldalán lehetetlen feladatok sorával kell szembeszállnia, hogy feltárja a múlt igazságát."
Egy másik könyvadaptáció, méghozzá egy trilógia második kötetének megfilmesítése. Az első részt (A beavatott) moziban volt szerencsém látni és már akkor eldöntöttem, érdekel a folytatás.
Nos, talán mert otthon kényelmében néztem és nem széles vászon előtt, ez most annyira nem fogott meg. Félreértés ne essék, jól szórakoztam rajta, de semmi több. Tipikus akciófilm sok kalanddal, romantikus szállal és beleszuszakolt drámával. Tris szenvedése kicsit idegesített. Nincs semmi baj azzal, ha valakinek bűntudata van és gyászol, sőt elvárt ha nem pszichopata az illető, de egy háborúban senki se nyafogjon ennyit. A háború definíciójában benne van a sok halott. A tinifilmek (és könyvek) klisés "már nem vagyok szűz, mehetek öngyilkos akcióra" kötelező fordulatától szintén csak a szememet forgattam. Ami pedig a film végét illeti, vegyesek az érzéseim. Egyrészt a titkos üzenet mutatja, mennyire ostoba ebben a világban mindenki. Mármint komolyan nem jutott még eszébe senkinek, hogy megnézze, mi van a kerítésen túl? Ennyi birkát egy rakáson... Másrészt pedig végre valami a világról. Nagyon szépen elhúzták a mézes madzagot a harmadik részre, így biztosan meg fogom nézni azt is.
Összességében tehát szórakoztató film, de ne várjon senki tőle túl sokat, ahhoz a háttérvilága kevés. Azoknak ajánlom, akik az első részt szerették, valószínűleg ez is tetszeni fog nekik.

Értékelés:
Az ifjúság végrendelete        ->   10
Bízz a szerelemben               ->   9
A lázadó                               ->    8

Zárszónak egy kis muzsika:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése