2014. január 26., vasárnap

Halhatatlan

Ha emlékeim nem csalnak, erről a könyvről a megjelenése idején hallottam, vagyis pontosabban olvastam. Érdekesnek tűnt, mégis picit tartottam tőle, hogy nem nekem való. Ennek ellenére most tettem vele egy próbát és egyáltalán nem bántam meg.
Agave Kiadó munkája, csinos kemény kötést adtak neki és ilyen különleges borítót. Nem tudom, miért, de mostanában vonzódom a fehér borítójú könyvekhez...
466 oldal, igaz a végén akad egy kis reklám is, vagyis nem vékony darab, viszont kellően lebilincselő. 
Nem tudom, milyen műfaj illene rá, valahogy egyikbe sem illik igazán. Romantikus? Csak, ha a szerelem egy keserű és sűrű méreg. Fantasy? Inkább misztikusnak mondanám. Történelmi? Csak a körítés. Erotikus? Nem kimondottan. A legmegfelelőbb jelző rá talán az, hogy sötét. Erről a könyvről valóban igazat szóltak az ajánlások, a szerelem sötét oldalát mutatja meg.
Ennyi bevezető kedvcsináló elég is, jöhet a fülszöveg:
"Az igazi szerelem az örökkévalóságig tart. A halhatatlanságnak viszont ára van.
Dr. Luke Findley egy újabb unalmas éjszakára számít, mikor elkezdi szokásos éjszakai műszakját St. Andrew kisvárosának kórházában. Azonban amint találkozik Lanore McIlvrae-vel a sürgősségi osztályon - aki sérülései ellenére egy gyilkosság gyanúsítottja -, azonnal megváltozik az élete. Pár órával később már a kanadai határ felé tart vele, tudva, hogy ezentúl soha semmi sem lesz olyan, mint régen.
Lanny McIlvrae senkire nem hasonlít, akit Luke valaha ismert. A nő története a szerelemről és az árulásról szól. Szerelemről és árulásról, amire nincs hatással az idő, ami örökkévaló, kivéve, ha Lanny démonai végre nyugalmat találnának. A kétszáz év alatt, amit a Földön töltött, úgy tűnik, mind a dekadencia, mind pedig az erőszak megkísértette, de ő végig hű maradt élete nagy szerelméhez. Egészen mostanáig."
A fülszöveg bár egy romantikus krimit ígér, ez cseppet se tévesszen meg senkit.
A cselekmény két szálon fut. Egyrészt a jelenben, ahol Lanny és Luke beszélgetnek, illetve együtt menekülnek. Másrészt a múltban, kétszáz évvel korábban, ahogy Lanny múltja megelevenedik Luke és az olvasó előtt. Ez az ugrálás cseppet sem zavaró, sőt, néha kifejezetten megnyugtató. A múlt ugyanis meglehetősen sötét. A könyv lényege tehát az 1800-as években játszódik, ahogy egy nem túlságosan szerencsés, viszontagságokkal és szenvedéssel kikövezett életutat követ nyomon. 
Alma Katsu stílusa könnyed és gördülékeny még akkor is, mikor válogatott szenvedéseket vet papírra. A legnagyobb erénye mégsem ebben rejlik, hanem a karakterek kidolgozottságában. Ez a könyv erőteljesen építkezik a szereplőkre.
Lanny személyisége érezhetően megváltozott a hosszú évek alatt. Van azonban valami, ami sosem változik, szereti Jonathant. Ez első olvasatra rettentően romantikusnak tűnik, mégsem az. Lanny szerelme ugyanis minden kínjának forrása, élete rossz és még rosszabb fordulatainak kiváltó oka. Igaz, csodálatra méltó szíve hűsége és ragaszkodása, mégis néha nem értettem, miért nem képes elengedni. Lanny ugyanis végig tisztában volt érzelmei viszonzatlanságával, így csak saját magát áltatta.
Jonathan kissé olyan, mint Hófehérke almája. Kívülről szép és tökéletes, belülről viszont már korán sem az. Valahogy mégis meg tudtam érteni. Láttam a kicsapongásai okát és a tényt, hogy egy ilyen férfi képtelen a változásra. Ahhoz ugyanis egy emberöltő kevés, amit a könyv végén jellemfejlődése be is bizonyít. Azt azonban végig becsültem benne, hogy sosem akart senkinek szándékosan ártani, ismerte a hibáit és megpróbálta a legjobbat kihozni abból, amit az élet osztott neki. Minden hibája ellenére ő volt számomra a legszimpatikusabb.
Lanny ugyanis időnként önámító, naiv és ostoba volt, amivel gyakorlatilag magát keverte bajba újra és újra. A kitartása és ereje pedig sajnos csak a szerelmében rejtőzött.
Még egy karakterről kell szólnom, aki nem más, mint Adair. Az ő személyisége is remekül van felépítve, bár kétségkívül pszichopata, amit többször be is bizonyít. Negatív főhősnek azonban ideális és a magyar vonatkozása miatt külön piros pontot érdemel. 
A karakterek személyisége tehát remekül kidolgozott, ami kell is az egyéni drámák és sorsok kibontakozásához. Ez a könyv ugyanis egy drámafolyam izgalmas fordulatokkal fűszerezve. Ehhez pedig egy sötét és néhol nyomasztó vagy lehangoló hangulat illik, amit az olvasó meg is kap.
Az írónő néhány véres részlettől megkíméli ugyan az olvasókat, mégis meglehetősen naturalisztikus, ha fizikai erőszakról vagy lelki megpróbáltatásokról van szó. Épp ezért nem adnám fiatal olvasók kezébe, ahhoz túl sok szenvedés van benne. Valamint ott az erotika is, ami mértékkel ugyan, de akad a könyvben érthető okokból kifolyólag.
A misztikus szál inkább fűszer, bár a könyv fő csavarjai és konfliktushelyzete hozzá kötődik. Mégis megmarad a háttérben, már amennyire a halhatatlanság háttérbe szorítható. Emiatt pedig nem éreztem kimondottan fantasynak vagy a földtől nagyon elrugaszkodottnak. A mágia ugyanis ésszerű határokat kap és csupán egy picike hit kell, hogy belesimuljon a valóságos eseményekbe.
A történelmi vonal szintén meghúzódik, ahogy a történet keretét adja. A 19. század mentalitása azonban még így is elég teret kap és az írónő figyelt a kor minden részletére a ruháktól a közlekedési viszonyokig. 
Összességében egy izgalmas könyv érdekes karakterekkel és mérgező szerelemmel. Tetszett.
Szívesen ajánlom mindazoknak, akik kíváncsiak a szerelem másik oldalára, akik tápláltak már reménytelen, mégis mély érzelmeket, és akik belevetnék magukat kicsit a sötétségbe emberi démonok után. Azok azonban, akik megmaradnának a szerelem rózsaszín oldalán, keressenek romantikus olvasmányt, mert ez nem az.

Kedvenc idézetem:
"Bárcsak elalhatnék, és minden megszűnne. De a rossz emlékeket nem lehet kitörölni. Mert nem megtenni nehéz a szörnyűségeket… hanem együtt élni velük."
Kiegészítés:
Bár a könyv vége lezár, a történet és Lanny megpróbáltatásai még nem érnek véget. Az írónő ugyanis trilógiát tervezett és valósított is meg.
A második kötet, Megtorlás címmel már elérhető magyarul. Az első kötet befejezése alapján könnyű kikövetkeztetni, miről is lesz ebben szó. A harmadik rész pedig, The Descent idén jelent meg az USA-ban, magyar megjelenésre tehát picit még várni kell.
Az írónő azonban nem állt meg ennyinél és készített három novellát a trilógia kiegészítéseként:
The Marriage Price, ami Evangeline gondolataiba és érzéseibe enged bepillantást.
The Devil's Scribe, ami Lanny hosszú életének egy rövid epizódját mutatja be, a találkozást Edgar Allan Poe-val 1846-ban.
A harmadik novella, The Witch Sisters pedig egy átkötő történet a második és a harmadik kötet között és Adair szintén hosszú életének egy fejezetét írja le.
A novellák magyar megjelenését nem tartom valószínűnek, úgyhogy kénytelen leszek beérni a trilógia köteteivel, amit mindenképpen szeretnék elolvasni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése