2013. november 3., vasárnap

A Párválasztó

Ez a könyv meglehetősen friss, szinte ropogós, amiről eddig csupa szépet és jót hallottam.
A borító meseszép, tetszik a színvilág, passzol a cselekményhez és a tiara a címen csak ráadás. 360 oldal, így vastagságra kényelmesnek tűnik, aztán ahogy halad az olvasó, rájön, cseppet sem az. Rövid, túl rövid, ahogy minden jó könyv.
Mikor belekezdtem valami könnyed, romantikus kikapcsolódásra vágytam és semmi extrára. Ezt pedig meg is kaptam, sőt jóval többet is. Remekül szórakoztam és teljesen beszippantott.
Fülszöveg:
"Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna."
Ez a könyv aranyos, romantikus, humoros, klasszikus meséket idéző, mégis modern. Remek egyveleg.
Nem nézek tévét, de tényleg, egyáltalán nem, mert minden ostoba műsor fáraszt és időpocsékolásnak érzem. Sosem kötöttek le ezek a kiválasztós műsorok, legyen szó tehetségkutatóról vagy párkeresőről. Sőt, a szimpla divattippeket adó átalakítós dolgok sem. Teljességgel hidegen hagynak vagy épp a hideg futkos tőlük a hátamon. Itt viszont kifejezetten tetszett ez a szelektálás, a sürgés-forgás és minden nyilvánosság, ami vele járt. Ezt pedig az írónőnek köszönhetem. 
Kiera Cass könnyedén fűzi a mondatokat, nem esik túlzásba sem a ruhákkal, sem az ételekkel, élvezhetően tálal mindent, még egy tévés interjút is. Ráadásul mindig csempész bele egy csipet őszinte érzelmet és ezt mindig nagyra értékelem.
America szerethető főhős. Érthetőek a motivációi és gondolatai még akkor is, mikor az olvasó nem ért vele teljesen egyet. Ő is nagyon jól van összegyúrva a tündérmesék jólelkű főhősnőiből és a vagány lányokból. Persze nem tökéletes, ám ettől élő, igazi lány. Kedveltem.
Maxon pedig pont olyan, mint egy igazi herceg. Nem vetkőzik ki magából női társaságban, hanem megtartja stílusát, amit belé neveltek. Ehhez pedig egy remek egyéniség társul gyors felfogóképességgel. Hiába riasztják meg a könnycseppek, tűnik karót nyeltnek, szerintem teljességgel átlátja a dolgokat, talán jobban, mint bárki más. Ráadásul végre egy igazi uralkodó, aki tényleg dolgozik és nem rest használni a tekintélyét. Nagyszerű férfifőhős, én neki drukkolok.
A romantikus szál azonban nem ilyen egyszerű, hiszen ott van még Aspen. Nincs is a fiúval semmi baj (na, jó talán a túlzott büszkesége egy picurka akadály lehet) érthető és szerethető ő is, mégsem tudtam igazán megkedvelni. Úgy érzem, nem ő illik igazán Americához, a társadalmi különbségeken kívül is vannak olyan dolgok, amikben nem biztos, hogy megtalálják a közös nézőpontot. 
A szereplőkre, America családját és vetélytársait is beleértve, tehát nem lehet panaszom. 
A cselekmény izgalmasan alakul, folyamatos kisebb fordulatokkal tűzdelve. Mindig történik valami, amin az olvasó izgulhat vagy egy jót kuncoghat. 
Ahogy már írtam, a tévéműsor jelleg szépen van tálalva, mégsem csak erről szól a könyv. Ha csak szimpla női versengésről lenne szó, nem tetszett volna ennyire. Van ugyanis egy egész más része is, a mondanivaló és az igazi izgalom, ezt pedig a felépített világ adja.
Jövőbeli országban játszódik, ahogy a kasztok határoznak meg mindent, így remek lehetőség nyílik a társadalmi feszültségek bogozgatására, ami több helyen is megnyilvánul. Ugyanakkor ott vannak a lázadók, akik egy másik konfliktushelyzetet képviselnek, az ország külső fenyegetését. A kettő pedig összekapcsolódik a történelemkönyvek hiányában. Ezek a mozzanatok ugyan csak kisebb-nagyobb utalások szintjén állnak, mégis bőven látok bennük potenciált. Nagyon remélem, hogy az írónő a további kötetekben részletesen kifejti őket.
Az aranyosan romantikus szálat és az annak háttért adó szórakoztató felhajtást, tehát átjárja egy csipet mondanivaló is, ettől lesz igazán jó kis könyv A Párválasztó.
Nekem nagyon tetszett és bátran ajánlom minden lánynak.

Kiegészítés:
Nem túlságosan meglepő módon, ez a könyv egy trilógia nyitó része. Ezt azonban cseppet sem bánom, mert amilyen tempóban halad a női rivalizálás, sok-sok idő lesz még a világ kibontakozásához és a mondanivalók kifejtéséhez. No, meg a romantikus szál alakulgatásához.
A második kötet, Az Elit hamarosan megjelenik magyarul, a Gabo Kiadó legalábbis novemberre ígérte. A harmadik és egyben befejező részen (The One) pedig most dolgozik az írónő, aminek elkészülését 2014-re tervezi.
Akinek pedig nem lenne elég ez a három könyv, az elolvashatja Cass rövid novelláját is. The Prince előzménytörténetnek számít, Maxon életébe enged bepillantást még a 35 lány kiválasztása előttről. Ez a novella azonban csak e-bookban jelent meg, így a magyar megjelenése nem valószínű.
Mindenképpen végigolvasom a trilógiát, ha tehetném, már kapnék is a következő kötet után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése