2013. január 1., kedd

2012 könyves értékelése

"Jobban szeretem a könyveket, mint az embereket."
Nem szoktam fogadalmakat tenni az új évre, nem szoktam átgondolni, mit tettem jól vagy rosszul az elmúlt esztendőben, mivel sosem éreztem szükségét. Amit meg akarok tenni, azt úgyis megteszem mindenféle ígéret nélkül is. Az elmúlt 365 nap eseményei pedig átgondolás nélkül is ott lapulnak az emlékeim között és amit meg kellett belőlük tanulnom, azt már megtanultam akkor. 
Most mégis éves összefoglalást írok, ám kizárólag 2012-es olvasmányaimból.
A könyvek dobogós helyet foglalnak el a szívemben. Szeretem őket, mert igazi barátok. Mindig ott vannak, ha szükségem van rájuk, megnyugtatnak, ha a való világ hullámai összecsapnak a fejem fölött és mindig jó tanácsokkal látnak el. Szeretem őket.
Épp ezért akarom áttekinteni, mennyi új könyvbarátra tettem szert az elmúlt évben, mennyi élményt éltem át a lapokon és mennyi titok rejlett a nyomtatott szavakban. 
Sorra veszem néhány szempont szerint, a legfontosabbakat kiemelve, hogy milyen könyvek kerültek mostanában a kezembe.

Először egy kis statisztika:
59 könyvet olvastam
20292 oldalt (+ kb. ennyi tankönyvlapot)
18 kiadótól a következő bontás szerint:
Könyvmolyképző          22
Fumax, Ulpius-ház         5
Agave, Vad Virágok      4
Kelly , Egmont               3
Ciceró, Európa              2
Főnix, Pongrác, Móra, Nyitott Könyvműhely, Kalandor, Kairosz, eMentor Media Hungary, Trivium, Victoria            1
ebből 5 képregény, a többi regény

Lehet, hogy így számszerűsítve kicsit soknak tűnik, ám én olvasás közben nem éreztem annak. 
"Az élet rövid, olvass gyorsan"
Az elolvasott 59 könyv összegző értékelése:
Melyik volt a leghosszabb?
Brent Weeks - Túl az árnyakon, ami 688 oldalnyi kemény akció, izgalom és meglepetés volt sok-sok fantasy elemmel fűszerezve.

2012-es olvasmányaim /1
Melyik volt a legrövidebb?
Lakatos István - Lencsilány, csupán 58 oldalnyi keserédes művészet.

Melyik tetszett a legjobban?
Idén két új kedvenc könyvet avattam, az egyik az első pontban már emlegetett Túl az árnyakon, míg a másik Gayle Forman - Ha maradnék című könyve. Ha választanom kell, az utóbbit mondanám 2012 legjobb könyvének. 

Melyik tetszett a legkevésbé?
Brian Scott Marshall - Lélekvesztő, mert annyira unalmas és jellegtelen volt, hogy még egy kis dühöt sem váltott ki belőlem, ellentétben a többi citromdíjra esélyes alkotással. 

Melyik olvasása tartott a leghosszabb ideig?
Romain Gary - Lady L. hiába aprócska könyv, nekem hosszú ideig tartott, mire átrágtam magam rajta. Pontosan 2011 október 23-tól 2012 május 31-ig.

2012-es olvasmányaim /2
Melyik olvasása tartott a legrövidebb ideig?
Kara - Démonnapló 1 olyan vékonyka képregény, hogy reggel elvittem magammal az egyetemre és mire véget értek az óráim, már az utolsó lapnál jártam. 

Melyiket szeretném a legkorábban újraolvasni?
Sok könyvet szeretnék újraolvasni, ám oly kevés a szabadidő és olyan sok az új könyv, hogy erre nem mindig van lehetőségem. 2012-es olvasmányaim közül, talán Kerstin Gier - Rubinvörös című könyvét mondanám. Jó lenne még egyszer átlapozni, mielőtt megnézem a filmadaptációját. 

Hány könyv volt könyvtári?
29 könyvet vettem ki a könyvtárból. Szeretem a könyvtárakat. 

2012-es olvasmányaim /3
Melyik volt kölcsönkapott könyv?
A korábban már említett Lady L.-t Pucca barátom adta kölcsön. A szintén megemlített Lélekvesztőt Mr. A. kölcsönözte nekem, bár valójában az egyik barátjáé volt. (Csúnya dolog kölcsönkapott könyvet továbbadni, kivéve, ha a tulajdonos jóváhagyja.) A Rubinvörös folytatását, Zafírkéket pedig Kristennek köszönhettem. 

Milyen könyveket adtam kölcsön az idén?
F. barátomnak Az éhezők viadalát, Szobatársnak Coelho könyvemet (Veronika meg akar halni), Pucca-nak A Barlangi Medve népét, igaz ezt még 2011-ben adtam oda neki, de csak most szolgáltatta vissza. Megbízható embereknek szívesen adok kölcsön. A fő és végtagvesztés terhe természetesen áll, ha kárt tesznek a kicsikéimben. ^^

Melyik könyv volt a legvidámabb?
Imre Viktória Anna - Kísértés Rt. talán ezen a könyvön nevettem a legtöbbet. Határozottan szórakoztató.

2012-es olvasmányaim /4
Melyik könyv volt a legszomorúbb?
Alkyoni Papadaki - A Hold színe volt a legszomorúbb a legelkeseredettebb és a legmegrendítőbb. Mégis nagyon tetszett.

Melyik volt a legizgalmasabb?
Brent Weeks - Az árnyékvilág peremén volt a legpörgősebb, főleg hogy kellemesen meglepett a fordulatos szálakkal és a sok akcióval.  

Melyik volt a legromantikusabb?
Sarah Addison Allen - A csodálatos Waverley-kert és nem csupán az aranyos szerelmi szál miatt, hanem a minden lapját átható kellemesen romantikus hangulatért is.

2012-es olvasmányaim /5
Hány könyvet vettem?
Az elolvasott 59 kötetből csupán 20 kötetre adtam ki pénz, amik a polcaimat díszítik. Igaz ebből 5 vagy 6 könyvet még 2011-ben vásároltam meg, csak 2012 elején kerültek olvasásra. 

Hány könyvet kaptam ajándékba?
3 kötet jött ingyen innen-onnan, amiknek nagyon örültem.

Hány könyvet olvastam magyar szerzőtől?
4 kötetet olvastam hazai szerzők tollából. 

Nos, kifogytam a további szempontokból. Azért így is látszik, hogy 2012 olvasásban termékeny év volt és szeretném ezt tartani az új évben is. Ha több év távlatában nézem, akkor erre minden esély megvan, hiszen a 2011-es olvasmányaim számát pontosan 30 könyvvel növeltem meg. 
2012-es olvasmányaim /6
Az elmúlt év minden olvasmánya megtekinthető a mellékelt képeken és értékelésük is elolvasható az archív bejegyzéseim között, vagy szerzők szerint szűrve, kinek hogyan tetszik.
Fogadalmat nem teszek, csak jelzem, hogy továbbra is írni fogom könyves véleményeimet legújabb olvasmányaimról. Remélem, az erre tévedő, hozzám hasonló könyvfalók érdekesnek és talán hasznosnak találják majd, mikor új olvasnivalót keresnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése