2016. szeptember 1., csütörtök

A zátony

Apró, meglepő tény rólam: néztem a Gossip Girlt. Mielőtt azonban mindenki sokkot kapna, leszögezem, hogy az első évad igen is jó, az utolsó pedig egy merénylet a néző ellen, de azt inkább hagyjuk... 
Szóval, ismertem Blake Lively-t és kicsit kíváncsi is voltam, mit tud kihozni egy komolyabb szerepből, na meg hogy mit lehet még kezdeni egy cápával.
Az előzetes alapján látványosnak tűnt, így mikor Nel felvetette, menjünk moziba, beajánlottam ezt a filmet. Szerintem moziba ugyanis elsősorban a látványért érdemes elmenni.
Ismertető önkényesen megvágva:
"Csak a végtelen óceán és egy szörfdeszka... a film hőse (Blake Lively) imád magányosan siklani a hullámokon. Ám ezúttal hamar rá kell jönnie, hogy nincs teljesen egyedül: egy gyilkos cápa eredt a nyomába."
Elcsépeltnek hangzik, nem igaz? Szegény kicsi szörfös lány (aki férfi nézők örömére még csinos is bikiniben) gyanútanul élvezi a vizet, de jön egy nagy, csúnya cápa és hamm...
Nos, nem egészen és épp ezért írom ezt a bejegyzést. 
Úgy vettem észre, hogy többen lehúzták ezt a filmet az említett bikinis csaj miatt, illetve mert "megint egy gagyi cápás film" vagy csak úgy gondolták, tudják milyen, nem adhat újat. Ez a hozzáállás pedig bosszant. Bosszant, mert a világ tele van futószalagon gyártott akciófilmek tömkelegével és az emberek mégis nézik és védik őket újra és újra. Persze mindez ízlés dolga, de akkor sem kellene a többi műfaj szárnypróbálgatásaitól elzárkózni, főleg ha az akció vackoknak mindent megbocsátanak.
Szereplőgárda:
félelmetes cápa, bikinis csaj, cuki sirály
Tehát ez nem egy akciófilm, még csak nem is horror, hanem (mivel olyan műfaj, hogy "cápás film" nincs) drámának mondható. Nem ad életbölcsességeket, legfeljebb a "ne légy torkos, mert egy cápa kettéharap" egyszerű tanulságát és nem akarja megváltani a világot. Pusztán szórakoztatni akar és azt bizony meg is teszi, az előítéletek meg ússzanak a halakkal, lehetőleg porcos nagyhalakkal.
Úgy ültem be rá, hogy szórakozni akarok. Látványt akarok, egy kis izgalmat, ami leköt, semmi többet és mindezt kamatostól meg is kaptam.
A látványvilága gyönyörű, bár az elején volt néhány szörfös képsor, amin látszott a számítógépes munka, ám a táj mindenért kárpótolt. Meseszép ez az öböl, széles vászonra kívánkozik.
Habár az alapötlet, "bikinis csaj a zátonyon ragad, de jaj, ott egy cápa" rém egyszerű, a készítők mindent megtettek, hogy felpörgessék. Kicsit tartottam tőle, hogy az előzetes ellőtt minden lehetséges csavart, de szerencsére nem. A film ezért, plusz a mélyben rejtőző cápa miatt, végig izgalmas. Még fel sem bukkan egy picike uszony se, a néző mégis ideges és ez az idegesség végig ott van. Utoljára a Jurassic Parkot izgultam így végig és akkor 8 éves voltam... Nellel szabályosan kínlódtunk a székben, hogy most nézzük, ne nézzük, jaj, mi lesz a sirállyal.
Apropó sirály, a filmnek nincs sok szereplője, de ez így tökéletes. Már így is sok volt a bikinis csaj életének hátteréből, amire mondjuk a garnéla sem kíváncsi. Mélylélektant tehát senki se várjon, de ne várjon vérszomjas szörnyeteget se. A készítők nagyon figyeltek rá, hogy ne úgy állítsák be szerencsétlen ragadozót, mint egy ronda és szívtelen fenevadat, hanem próbáltak a realitásnál maradni. A cápa öbölbeli úszkálásának tehát van oka, annak is van oka, hogy miért támad szörfösökre (megsúgom: biológia) és annak is, miért durran el az agya a bikinis csajt illetően.
A bikinis csajnak egyértelműen jó a sminkese és bátor is, plusz a sérülése is megért jó néhány összerezzenést a székben, csak kicsit túl ügyes lett a végére. Oké, a vége hollywoodi, de ez bocsánatos bűn a belecsempészett poénokért. Igen, poén az említett tanulság és a sirály. Nem rajongok a sirályokért, Nel sem, de megállapítottuk, hogy ez a sirály olyan cuki. Igen, tipikus nők vagyunk: Mit érdekelnek minket a szörfösök, a madarat mentsétek!
Kukucs!
A történet tehát egyszerű, de végig izgalmas és tényleg nagyon igyekeztek, hogy hihető legyen. Ezt pedig nagyra értékeltem.
Picurka hiányosság talán csak a zenében volt. Míg a látvány mindenhol adta az élményt, addig a zene néhol lemaradt. Egyetlen dallam volt csak, amit igazán eltaláltak, a többi csupán oké volt. Viszont nagyon tetszett, hogy a zene, mikor a kamera a víz alá merült, elhallgatott. Ez remek hatást adott az összes pancsoló jelenetnek.
Összességében tehát nekem nagyon tetszett. A saját műfajában bizony jó film. Okosan van összerakva és végig izgalomban tartja a nézőt.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kis borzongásra vágyik, szeret gyönyörködni a tájban és elvan a cápás filmekkel. Aki viszont egyáltalán nem kedveli ezt a műfajt, azt javaslom, ne foglalkozzon vele, de ne is szólja le csak azért, mert bikinis csaj és cápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése