2012. május 13., vasárnap

Bosszúállók

Tegnap éjjel moziban voltam. Megnéztem a mostani kasszasikert és úgy érzem, megérdemel egy bejegyzést.
Mielőtt azonban rátérnék a szóban forgó Bosszúállókra, egy kis önkéntes reklám következik.

Kedves erre tévedő olvasó, szeretsz moziba járni? Szomjazod az igényes és szórakoztató filmeket? Szeretnél naprakész lenni a premierekből? Ha mindez igaz rád, ajánlom figyelmedbe a Hollywood Hírügynökséget és annak vezetőjét.
A Hollywood Hírügynökség egy video blog (vlog) egy lelkes, humoros és a film világához értő srác kamerájából. Heti rendszerességgel kritizál filmeket rövid, szórakoztató videóiban. Mindig naprakész és mindig szakértő a témában.
Elég nagy népszerűségnek örvend az internetes világban. Hozzám is ajánlás útján ért el és azóta függő vagyok. Alig várom a szombatot, hogy megnézhessem az újabb mozifilmről alkotott véleményét. Kedvelem a humorát és 90%-ban egyet is értek nézeteivel. Tudja, mit csinál és egy a filmszakmában jártas egyéntől könnyebb hiteles és reális ajánlást szerezni arról, hogy mit nézzünk meg legközelebb, mint a szomszédtól.

Ízelítőnek a bejegyzésemben tárgyalt film kritikája:


Most pedig jöjjön az én véleményem, mivel bár egyet kell értenem a mellékelt videóval, azért érthető okokból (nincs két egyforma ember, filmek terén laikus lány vagyok) megvan a saját véleményem.

No, de előbb jöjjön a rövid ismertető, ahogyan szoktam:
" A The Avengers - Bosszúállókban olyan szuperhőscsapat áll össze, melyet korábban soha nem láthattunk még együtt mozivásznon. Egy váratlan ellenfél tűnik fel a színen, aki minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent a Földre, ezért Nick Fury (Samuel L. Jackson), a S.H.I.E.L.D. névre hallgató nemzetközi békefenntartó ügynökség vezetője azon kapja magát, hogy sürgősen szüksége van egy csapatra, amely visszarántja a bolygót a katasztrófa széléről. Ezért kezdetét vesz a földkörüli toborzás - kizárólag szuperhősöket keresnek!"
Nem vagyok képregény rajongó. Természetesen ismerem a Marvel világát, kedvelek is néhány karaktert, de semmi több. Így nem igazán vonzott ez a film, míg meg nem néztem a Hollyvood Hírügynökség kritikáját. Ritka az ennyire pozitív videó, így elkezdte piszkálni a fantáziámat. Az utolsó lökést azonban Mr. A. adta. Ő ugyanis látta moziban és annyira lelkes volt, hogy kijelentette, ha meg szeretném nézni, szívesen elkísér másodjára is.
Hát így kerültem a moziba méghozzá az IMAX-be. Gondoltuk nézzük 3D-ben. Én viszont nem rajongok a digitális változatért és árban nincs is olyan nagy különbség az IMAX és a digitális 3D között, így az Aréna plázára esett a választás.
Amúgy nem vagyok 3D rajongó. Azt viszont le kell szögeznem, hogy igen is van különbség a két változat között. Az IMAX jóval látványosabb és kevésbé fájdul meg tőle az ember feje.
Szóval elmentünk egy éjszakai vetítésre és cseppet sem bántam meg.
Az előzményfilmek közül láttam a Vasember első részét (legalábbis részben), az Amerika kapitányt és a Thort. Így képben voltam a főszereplők nagy részét illetően.
Maga a sztori sem nem új, sem nem egyedi és főleg nem agymozgató. Tipikus akciófilm, amiben a látványra mentek. Nagy robbanások, hősies csaták és pusztuló épületek. Akkor mégis mit kerestem én, a mondanivaló hiányára nagyon is érzékeny, nem kimondottan akciópárti egyén ezen a filmen? Ráadásul hogy voltam képes élvezni?
A válasz egy szó: karakterek.
Olyan nagy arcok vannak ebben a filmben. Ott van Vasember, aki köztudottan nárcisztikus, bosszantó és laza, ott van Thor, aki előbb üt és csak azután kérdez, ott van Amerika kapitánya, aki tipikus jó fiú és ott van a nagy zöld behemót, akit jobb nem felbosszantani. Ha pedig ezek együtt vannak, ott garantáltan elszabadul a szájkarate, ami előbb vagy utóbb bunyóba torkollik.
Öröm nézni, ahogy gyilkolják egymást verbálisan és fizikálisan is. Olyan nagy beszólások hangzanak el szinte percenként, hogy a néző csak kapkodja a fejét, hacsak le nem esett a székről nevetés közben.
Kedvenc mondatom a következő: "Nyikhaj istenke!" (Aki látta a filmet, az érti, aki pedig nem látta, sürgősen nézze meg, mert ez üt.)
No, de hogy ne csak áradozzak, vannak bőven hibák, vagy inkább számomra nem épp ideális dolgok. Az imént említett, nagyon eltalált és nagyon szeretem karakterek mellett van még két hős, aki számomra teljesen érthetetlen és felejtős lett.
Róluk nem tudtam semmit, amin ez a film nem is változtatott. A csaj tudom, hogy csak azért lett beletéve, mert különben nagyon nagy lett volna a hímek aránya és éljen az esélyegyenlőség, de én meglettem volna nélküle. A másik számomra felesleges szereplő pedig az íjász, aki még nagyobb homályos folt a szememben. Ráadásul ők elvileg emberek. Vagyis nincs semmi szuper erejük, nem védi őket páncél, genetikai mutáció vagy isteni származás. Akkor meg, hogyan bírják ilyen jól a strapát?
A főgonosz, Loki sem lett a szívem csücske, pedig én kifejezetten tudom szeretni a negatív karaktereket is. Ő valahogy mégsem volt az igazi. De már a Thor filmben sem tetszett. A serege, azok mibenléte és az egész szövetségesdi, ami körbelengte, szintén homályba merült. Oké, lesz még folytatás, de akkor is. Információt a népnek, legalább egy morzsányit!
Szóval a sztori nem nyűgözött le, kicsit hatásvadász volt ez a mentsük meg a Földet dolog, mégis tetszett a film. Szórakoztató. Megéri megnézni pusztán a szereplők miatt és azért a sok jó poénért, ami elhangzik ebben röpke 142 perceben. Garantáltan nem unatkozik az ember.
Elsősorban képregényrajongóknak ajánlanám, illetve azoknak, akik látták és szerették az előzmény filmeket. Náluk borítékolt a siker, viszont azok is élvezni fogják, akik csak most csöppennek bele ebbe a világba. Szórakoztató és látványos, kikapcsolódásnak ideális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése