2012. május 23., szerda

Zöld Teknős

Alapozva korábbi teaházas bejegyzéseimre, ismét írok egy rövid ismertetőt személyes véleménnyel fűszerezve Budapest egyik legismertebb teaházáról. Terítéken tehát a Zöld Teknős Barlangja.
F. barátom mesélt róla. Tudja mennyire teamániás vagyok és mennyire szomjazom a különleges hangulatú helyek után, így egyből megosztotta velem, milyen teaházba látogatott el fővárosi tartózkodása során. El is raktároztam az információt.
Aztán, mikor a Teapalotából (írtam róla külön bejegyzést ezen a címen) baktattunk visszafelé, belebotlottunk a Zöld Teknősbe. Elég impozáns, színes épület, ahogy a képen is látszik. El is határoztam, hogy legközelebb idejövünk.
A legközelebb pedig tegnap jött el.
Mr. A.-val kis bolyongás után eltaláltunk a szóban forgó teaházba.
Megközelítés: 4-es, 6-os villamos ajánlott, az Oktogon és a Nyugati pályaudvar között bújik meg egy utcácskában. Nem igazán lehet eltéveszteni.
Az ajtó kicsit szorul, vagy csak én nem voltam elég erőszakos, mert megrettentem, hogy zárva van, mikor nekiveselkedtem.
A pultban tartózkodó pincér srác egyből kiszúrta, zsír új vendégek vagyunk. Mindig tágra nyílt szemekkel bámészkodom a tea-, illetve kávéházakban. Kedvesen beljebb is invitált minket és mondta, hogy nyugodtan nézzünk szét minden szinten. Meg is tettük.
A bejárattól jobb egy szűk kis folyosó kanyarog, amiről privát szobák nyílnak. A szobák óradíjasak (3000 ft./óra) és mind-mind egyedi berendezésű. Itt vannak az általam annyira kedvelt párnákon ücsörgős részlegek is. Tetszetősek és tényleg meghitt hangulatuk van.
A bejárati szint többi részén fa asztalok és ránézésre kissé furcsa, fonott hatást keltő, de meglepően kényelmes, magas székek sorakoznak. Lehet ablak mellé is telepedni kilátással a szűk kis utcára.
Van egy emelet karosszékekkel és vízipipázási lehetőséggel, valamint egy pinceszint hasonló berendezéssel.
A falakon képek, szobrok, álomfogók, kis vitrinekbe zárt csecsebecsék sorakoznak és a lefelé vezető lépcsőt egy nagyjából életnagyságú indián bábu őrzi. Kissé morcos egy indián a felemás szemével.
A zene kellemes, nem túl hangos és a hangulathoz is passzol.
Mi a bejárati szinten telepedtünk le egy asztalhoz, közel a bárpulthoz.
A légkör érdekes, de nem nyűgözött le. Nekem kissé túlzsúfoltnak tűnt. Egy kicsi ebből, egy kicsi abból, így lesz nagyon extra, vagy inkább extrém. Nekem cseppet sok.
Amúgy épp azon töprengtünk a berendezést csodálva, hogy talán az indiánokat nem tudjuk összeegyeztetni a teával. Mármint, ha tea akkor vagy a távol-kelet vagy Anglia jut eszébe az embernek. Épp ezért vagy egy padlón ücsörgő, kínai, indiai hangulatú helyet képzel el, vagy egy igazi angol közeget a maga merevségével. Itt mintha a kettő lenne összemosva egy kicsit több keleti vonallal.
Érdekesség, hogy minden asztalnál van egy pincérhívó csengő. Bevallom engem zavart. Mármint leinteni sem szeretek pincéreket, hát még csengetni nekik. Nem vagyok az a dáma típus. Praktikus meg minden, ám nekem nem szimpatikus ez a megoldás.
A pincérek amúgy kedvesek, barátságosak és bár fogalmam sincs, hol cseng nekik ha a villanykapcsolóra emlékeztető kütyüt nyomogatom, viszonylag hamar a vendég rendelkezésére állnak.
A tealap vaskos, a helyhez illően teknős alakú. Megjegyzem, élvezet volt itt is, ott is teknősöket látni, szinte megfertőzték a teaház minden zugát. Aranyosak.
No, de visszatérve a teákra és széles választékukra, itt is megvolt a bőség zavara. Hosszú töprengés után a jól bevált klisét követtük, vagyis Mr. A. egy fekete teát, míg én egy zöld teát rendeltem.
Ahogy néztük az árakat, nem tűnt túl drágának, a Sirius teaház (erről is írtam korábban bejegyzést) árszintjére emlékeztetett. Persze a különlegesebb teák borsosabbak voltak. A hangsúly azonban a tűnt szón van...
Pincérsrác megkérdezte, mit kérünk a teához, mire én rávágtam a cukrot (az édesítőtől rosszul vagyok), míg Mr. A. a citromlét. Kis várakozás után meg is érkezett a rendelés aprónak tűnő, nehéz fémkancsókban.
Érdekesség: mikor beléptem a teaházba feltűntek a biztonsági csipogó oszlopok, amik a ruhaboltok ajtajában szoktak lenni lopásgátlóként. Aztán a tealapon olvastam egy udvarias felszólítást, hogy ne vigyem el a teáskannát. Nos mindez értelmet nyert, mikor megpillantottam a valóban helyes kis kannát slusszpoénként lopásgátló csipogóval felszerelve. Vicces volt. Főleg elképzelni, hogy előzményként valaki bizonyára kicsempészett egyet a kézitáskájában. Hiába aranyos és kicsi a kanna, baromi nehéz, nem az a retikülben hordozható típus.
Kényelmesen elszürcsöltük a teánkat és kellemesen eltöltöttük a délutánt. A légkör mégsem tett rám olyan nagy benyomást, mint a másik, már említett teaház.
Aztán úgy éreztük, ideje távozni. Összedobtuk a teák árát és a pulthoz sétáltunk. Ekkor derült fény két dologra: 1. a fizetést is csengetéssel kell elintézni 2. drágább ez a hely, mint hittük. Az történt ugyanis, hogy mire előkerült egy pincér, mert a pultban ülők valamiért nem alkalmasak a számlánk rendezésére, nagyobb összeget kért, mint amit mi kiszámoltunk. Nem, nem számolták félre, csak mi nem olvastuk el az apró betűt.  A tea árában ugyanis, csak a tea van. Minden más pl: cukor, citrom, méz feláras.
Láttatok már olyan tea- vagy kávéházat, ahol a cukor nincs benne az alapárban? Hát én most találtam egy ilyen helyet... Lehet apróságnak tűnik, de valahogy számomra evidens része ez az apróság az alap szolgáltatásnak. Ne a cukron és a citromon akarjon kaszálni egy vendéglátó hely.
Összegzés: egyedi és érdekes hely, amit jó ha lát az ember. Nekem nem annyira jött be ez a stílus, de aki kedveli az indiánokat vagy teknősmániás, az értékelni fogja. Árban nem a legolcsóbb, főleg a fent említett apróság fényében.
Aki kedvet kapott hozzá, ITT utánanézhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése