2012. január 22., vasárnap

A felhők fölött három méterrel

Két okból néztem meg ezt a filmet:
1. elegem volt a középkorból (még mindig a vizsgaidőszaktól szenvedek)
2. úgy ajánlották, mint az a film, ami hasonlít a Tökéletes kémiára.
Sajnos nem érte meg a fáradtságot, míg letöltöttem és megnéztem. Jobban tettem volna, ha a Kísértés Rt.-t bújom tovább.
Szóval ez a film, bár nem olvastam még a fent említett Tökéletes kémia című könyvet, csak az elejébe pillantottam bele és sok pozitív kritikát hallottam róla, megítélésem szerint gyengébb. Persze végső következtetést majd akkor vonok le, ha sikerül megszereznem könyvtárból.
No, de maradjunk a filmnél.
Íme az ismertető, hogy mindenki képbe kerüljön:
"Történet két fiatalról, akik két különböző világhoz tartoznak. A film krónikája egy valószerűtlen szerelemnek egy őrült utazás a szenvedélyek viharában. Babi (Maria Valverde) egy fiatal lány a felső középosztályból, tanult ,jóságos és ártatlan, Hugo (Mario Casas) egy lázadó fiú, impulzív, öntudatos az élete tele van folyamatos veszélyekkel..."

Ismerős nem? A szívdöglesztő rossz fiú elcsábítja a jó kislányt. Nagy szerelem kerekedik belőle és kiderül, hogy a macsó felszín érző szívet takar.
Én legalábbis erre számítottam és bár meghazudtolta előzetes elvárásaimat, nem örültem neki.
Az első tíz perc után leszűrtem, hogy Hugo egy paraszt és akkor még finoman fogalmaztam. Babi persze az a buta liba, akinek az elején feltételeztem, így nem lepett meg. Mégis azt vártam, hogy legalább kibontakozik belőle valami. Valami, ami megmagyarázza miért ilyenek a főszereplők, majd némi karakterfejlődésre is ráveszi őket. Ismét naiv voltam.
Persze lehet velem van a baj, hogy nem ájultam el egy motorozós, verekedős, külsőleg rendben lévő sráctól. És biztosan sokan úgy gondolnák, ha Babi helyében lennék, én is a karjaiba olvadnék, de nem. H. felhúzott az elején és egyre jobban taszított, szóval nem kérek belőle, köszönöm.
Igazából nem is értem, Babit mi vonzotta a srácban. Az hogy beszólt neki, hogy beledobta a medencébe, hogy kis híján agyonvert valakit a szeme láttára? A válasz persze ennél sokkal költőibb. Kiutat keresett életéből, ami ugyebár annyira szörnyű volt. Szerető szülők (az anyja is csak szokásos mértékben házisárkány), jó fej hugica, menő suli, anyagi gondok nuku és szép kilátások a kiegyensúlyozott jövő felé. Valóban szörnyű lehetett neki... Nem is értem mitől vagyok ilyen érzéketlen...
Ami meg az úriember hátterét illeti, sürgősen elküldeném egy pszichológushoz és adnék neki xanaxot vagy valami erősebbet. Egy dühöngő örült a srác és még közveszélyes is. No, de persze ennek is megvan az "oka", ami nem más mint egy családi dráma, ami elég gyakori és ami valójában nem is az ő problémája csak a szívére veszi, na meg az öklére. Ezen felül ő is a már említett aranykalickában sínylődik, egy megértő apukával, egy kissé tutyimutyi, de szerető bátyóval, meg az egész nap lébecolok, mégis megélek a semmiből életérzéssel. Neki is piszkosul szörnyű lehet...
Ergo nem csípem a főszereplőket. Nyafka mindegyik és ami köztük van az inkább szenvedély kategóriába esik. Szerintem csak a kapaszkodót látják egymásban.
Ami még kicsapta nálam a biztosítékot, az a motorverseny. Az még hagyján, hogy száguldoznak, még az is rendben, hogy gyorsulási versenyt játszanak. Ők a tökös gyerekek, tegyék, az ő felelősségük. De hogy mindezt bukósisak nélkül, a barátnőjükkel a hátuk mögött teszik, az már csoportos öngyilkosságra hajaz. Vagy én vagyok túl töketlen, hogy nem értem, miért jó a saját bőrünkön kívül a szerelmünk életét is a vásárra vinni?
Ültem már nagy motoron, tudom milyen bivalyerős, őszintén szólva piszkosul élveztem is, de ki van csukva, hogy bukósisak nélkül kipróbáljam, egy lenge nyári ruhácskában a csomagtartóra szíjazva menetiránynak háttal. Egyszerűen nem vagyok őrült, mint a film szereplői.
Szóval néztem, nem untam, de nem kaptam semmi pluszt. Egy kicsit sem hatott meg sem a főszereplők kapcsolata, sem a végén a csattanó. Az egyetlen érzés a bosszúság volt, hogy nem rázhatom meg a szereplőket, nem téríthetem észhez őket.
Egy pozitívuma viszont mégis akadt, spanyol alkotás és feliratosan néztem. Először kicsit furcsa volt a sok angol és japán hang után, de hamar belejöttem és nagyon tetszett ez a hangzás.
Azoknak ajánlom, akik szeretik a spanyol filmeket, esetleg beszélik a nyelvet, illetve azoknak, akik romantikus, akciós kikapcsolódásra vágynak.
Egyszer nézhető darab.

“Panaszkodtam, hogy nincs cipőm, amíg nem találkoztam olyannal, akinek nincs lába.”
/perzsa közmondás/

43 megjegyzés:

  1. Dia(Diucy@citromail.hu)2012. május 13. 21:51

    Szia!Mikor el olvastam ezt a bejegyzést 2 dolog merült fel bennem a vége fele.Itt nem a filmel van baj ha nem veled és ezért ne haragudj vagy ilyesmi de mindenkiből mást vált ki ez a film is de ez érthető.De belőled nem váltott ki semmit, és ez a baj.Te vagy nem voltál még igazán szerelmes mert a szerelem úgy tör az emberre mint egy hurrikán és nem lassan.A szerelem nem választ.A szerelmet nem érdekli a kor,név,család,különbségek.Ha szerelmes az ember akkor nem úgy gondolkodik mint amúgy.A filmben is egy nagy adrenalin bomba megy le a motorozás közben.Gondolj bele, mikor te motoroztál!Nem érezted magad jól utána?A film ezt tükrözi, ezt akarja be mutatni.Érzelmek,Adrenalin,Szerelem,Veszteség,Gondok,Stressz,Barátság,Érzelmek.A másik dolog azt írtad hogy H. az elején egy paraszt és Babi meg egy hiszékeny liba.Na kérem a szerelem ilyen nem válogat és másmilyenné tesz de közben el varázsol.Szerintem nézd meg még egyszer és nézd máshogy azt a filmet.Mert ha semmilyen érzelmet nem vált ki akkor a lelki problémád neked van, mert vagy vágysz valamire vagy hiányzik az életedből és ezért vagy dühős. Dia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úr Isten, de hülye vagy. Először tanuld meg a vessző használatát, utána ragadj billentyűzetet. A tag tök reálisan leírta a történetet. Hugo nálam 10 perc után úgy kibaszta a bisztosítékot, hogy menekültem volna ki a világból egyenest (nem túlzok). Csakhát, ott volt a barátnőm, ez miatt pedig maradtam a seggemen. Korrekt munka! Ötös!

      Törlés
  2. Szia! Amint látom, sok dologban változik a véleményünk. Ez persze jó dolog, szeretem, hogy ennyire sokfélék és különbözőek vagyunk. A bejegyzéseim mindig a saját véleményemet, látásmódomat tükrözik. Én így láttam a filmet, de mivel vetted a fáradtságot, hogy megoszd velem gondolataidat, részletesen válaszolok a felmerült kérdésekre.

    Először is meg kell jegyeznem, hogy igen is váltott ki belőlem érzelmet a film. Sok morgást és bosszúságot, meg egy csipetnyi szánalmat.
    Nem vagyok romantikus alkat, ez tény. Nem hiszek a szerelem első látásra dologban. Számomra a szerelem egy lassú, fokozatosan elmélyülő folyamat, ami nem tudod mikor kezdődik, csak megtörténik és hirtelen ott csücsülsz a közepében.
    Abban viszont egyetértek, hogy nem válogat, nem nézi a skatulyákat, nem gondolkodik, de miért is tenné, mikor érzelemről van szó. Azt viszont sosem értem meg, hogy szerethet valaki egy olyan embert, aki bántja. Ez nem egészséges dolog.
    A főszereplőkkel önmagukban is problémám volt. Unszimpatikusak és kész.
    Ami a motorozást illeti, épp arra próbáltam rávilágítani, hogy jó dolog, élveztem minden pillanatát, de csak ésszel. Amit ők a filmben műveltek az orosz rulett és hatalmas nagy felelőtlenség. Megjegyzem, ez a film üzenete is, gondolj csak a végére.
    Nem fogom még egyszer megnézni, egyszer nekem bőven elég volt és amúgy sem tudom nem a saját gondolkodásommal, életszemléletemmel nézni. Belőlem olyan dolgokat váltott ki, amiket a bejegyzésben kifejtettem, ez van.
    Hogy vannak-e lelki problémáim? Ó, igen, mint mindenkinek. Hiányzik-e valami az életemből? Talán, bár jelenleg elégedett vagyok a dolgaimmal.

    Tudom, elég provokatívan negatív lett ez a filmkritikám. Nem állt szándékomban megbántani vele senkit, csak a személyes véleményemet írtam le, hiszen erre való a blog. Az pedig, hogy ilyen heves reakciót sikerült kiváltanom belőled általa két dolgot mutat: 1. neked tetszett a film, 2. valamit jól csinálok. Szeretnék úgy írni, hogy az hatással legyen másokra (akár negatív, akár pozitív töltetben). ^^

    VálaszTörlés
  3. Dia(Diucy@citromail.hu)2012. május 14. 14:20

    Teljesen meg értelek és mosolyogva olvastam végig az írásod.Mások vagyunk mindenkinek van saját véleménye és te le is írtad és meg is magyaráztad.Így most már értelek.De te ne feledd a szerelem bánt és okoz fájdalmakat, de csodákat is és leírhatatlan érzéseket,"tüneteket"!Nekem ez a bajom hogy hiszek az igaz szerelembe:) Köszönöm hogy válaszoltál.

    VálaszTörlés
  4. Csak annyit, hogy a film és az eredeti regény is olasz :)

    VálaszTörlés
  5. He-he, akkor jól benéztem. ^^ Az olaszt és a spanyolt nem bírom megkülönböztetni.

    VálaszTörlés
  6. nemtudom, lehet a könyv tényleg olasz, de a blogíró jól mondta, ugyanis a film spanyol...

    VálaszTörlés
  7. Ej, kedves névtelen hozzászólók, összezavartok! :D
    Utána jártam a kérdésnek és az eredmény a következő:
    A könyv valóban olasz, Federico Moccia írta Tre metri sopra il cielo címmel. A film viszont spanyol alkotás.
    Remélem így már mindenkinek minden tiszta, ha mégsem lehet visítani. :) (Kérhetem, hogy legalább egy álnevet használjatok, mert így belekeveredem, kivel beszélek.)

    VálaszTörlés
  8. 1. Nos...Ez most milyen kritika is? Vagy csak egy szimpla vélemény?
    Úgy látom ezen az oldalon hozzálehet szólni a dolgokhoz, ezért írok pár sort, ne legyen olyan egyoldalú és lehangoló a dolog.

    Kerestem a szavakat, hogy is kapcsolódhatnék be eme nemes párbeszédbe ill. vélemény kinyilvánításba...most pedig idézni szeretnék..:
    "A filmkritika nem könnyű dolog. Lehet, hogy míg nekem tetszik egy film, másnak viszont nem. Az is előfordulhat, hogy ma tetszik nekem egy alkotás, de öt év múlva már nem fog. Mert más korú lettem, más körülmények közt élek, más a státuszom, és megváltoztak az értékek, amelyek fontosak a számomra. Lehet, hogy ma éhesen és boldogtalanul nézek meg egy filmet, holnap pedig jóllakottan és boldogan. Higgyék el, más írás jelenne meg ma, és más holnap. Meg más öt év múlva is. Arról már nem is beszélek, miféle ismérvek alapján kritizálja az ember a filmet? Hogyan tekintsünk egy filmre? Kultúrtörténeti alkotásként, azaz valamiféle művészet megnyilvánulásaként, a rendező/forgatókönyvíró önmegvalósításaként, vagy csak egyszerű termékként, ami pénzt hoz a konyhára? Jó esetben sok pénzt, és főleg az amerikaira? Talán mégis több egy film egy valag pénznél és erősen hathat a társadalmi, politikai, tudományos jelenségekre és folyamatokra, esetleg olyan tükörfélét tart eléjük? Vagy egy virtuális világot hoz létre, ahol kiélheti az ember a fantáziáját, például gyilkolhat, maszturbálhat, kínozhat, trágárkodhat kénye-kedve szerint a vásznon? Nehéz eldönteni. Ahogyan azt is, mennyit mondjon el a kritikus a filmről, és milyen célból. Ő már megnézte, és csak annyi, hogy véleményt alkot róla? Vagy gondoskodik arról, hogy azért mindent ne áruljon el, például a slusszpoén(oka)t és végkifejletet? Talán mások pont ennek hatására nézik meg a művet..."
    Nos...Hol is kezdted? Jah, igen...Az indíttatás nem érdekel, aztán jön a sztori "cafatokraszedése".
    Azt kérdezed ismerős e a rosszfiús és jókislányos történet? Igen, azt hiszem mindenkinek ismerős....Na, de mondj olyan történetet ami egyedi, ami soha senkinek nem lenne "ismerős". Ez egy romantikus film...egy kis izgalommal és drámával megspékelve...Mondjuk egyedi lett volna, ha Babi-ról kiderül, hogy biszex és van egy barátnője, ezért Hugo összejött volna Babi barátnőjével (persze, hogy féltékennyé tegye) aztán Babi megölte volna Hugo-t és írt volna róla egy könyvet...Jah, nem ez majdnem olyan mint az Elemi ösztön.. Szerinted milyennek kellett volna lennie a történetnek hogy ne legyen "átlagos"? Mondjuk ha Hugo is jófiú és otthon ülnek Babival filmeket néznek és filmkritikát írnak.. Erre gondoltál?
    Mesélj nekünk erről egy picit..
    Hugo lehet, hogy paraszt, de a vásznon jól mutat ... Nemde? Fogadni mernék hogy a lepedőre folyt a nyálad és azt képzelted hogy Hugo téged visz motorozni és igen is megtudod mutatni annak a kis cafkának hogy vagy olyan bátor és felülsz a versenyen egy őrült pasi mögé...Fogadjunk arról is ábrándoztál hogy Hugó veled reptet sárkányt és a Te testedet simogatja nagy erős kezeivel..és fogadjunk hogy ott azon a szórakozóhelyen szívesen tekergetted volna magad Babi helyében annak a gyönyörű szempárnak a csodálatára számítva..
    De mivel vagy volt már ilyen pillanatod és rossz lett a vége, vagy nem volt még ahogy Dia is írja (és nem tudod milyen lehet őrülten boldognak lenni és szeretni), vagy pedig egy vénkisasszony vagy aki a

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves, Dia 2 Nyíregyházáról!
      Jól látod, azért van itt a megjegyzés rovat, hogy az erre vetődő olvasó, ha úgy kívánja, kifejthesse véleményét azzal kapcsolatban, amit a bejegyzésben írtam, vagy kérdezzen, ha kíváncsi valamire és én szívesen válaszolok is rá.

      No, akkor neki is látok mindhárom részletnek külön-külön, hogy tiszta legyen a kép.
      Először is ez a bejegyzés filmkritika néven fut, hiszen egy filmről írom le benne a véleményemet. Mivel nem vagyok sem hivatásos kritikus, sem a filmszakmában dolgozó szakértő, csak egy mezei néző látáspontját tudom ígérni. Ezen belül is a sajátomat, hiszen azért létezik ez a blog, hogy legyen egy hely, ahol kifejthetem a gondolataimat arról, ami éppen foglalkoztat. (A hivatásos és elismert filmkritikusoknak is megvan a maga fóruma, ha ilyenre vágysz, náluk nézz körül.)
      Az idézet tetszetős, tényleg sokat változik az ember élete során, másképp lát dolgokat és így tovább. Azonban ez egy blog, a bejegyzésem pedig a januári álláspontomat tükrözi. Hogy ez változni fog-e 20 év múlva, vagy esetleg a te véleményed változik meg ennyi év elteltével? Elképzelhető. Azonban nem vagyok jövőbe látó, így értelmetlen ezen töprengeni. Mikor írtam a bejegyzést így gondoltam és most is ezen az állásponton vagyok. Maradjunk a jelenben.
      A filmekkel kapcsolatban benyomásokat, érzéseket osztok meg, azt amit nézőként átéltem x percnyi audiovizuális élmény során. A cselekményről, amint észrevetted, nem szoktam írni, így nem is szedtem szét "cafatokra", nem lőttem le poénokat, erre igyekszem nagyon ügyelni.
      Nehéz újat, egyedit alkotni ez tény, de nem lehetetlen. Remélem, hogy vannak még olyan zsenik, akiknek a fejében ilyen történetek szaladgálnak. A sablont pedig nem tartom feltétlenül negatív dolognak. Egy sablont is lehet egyedivé és újjá tenni, ha valami pluszt nyújt vele a nézőnek. Én ezt a pluszt, az útravalót hiányoltam a filmből, részben ezért nem nyerte el tetszésemet. Egyáltalán nem a sztori teljes átalakítására vagy épp sarkítására gondoltam, ahogy te azt megfogalmaztad.
      Mint ahogy a bejegyzésemben is írtam: "H. felhúzott az elején és egyre jobban taszított, szóval nem kérek belőle, köszönöm". Nem szoktam unszimpatikus emberekről fantáziálni. Persze, hogy ezt elhiszed, vagy sem, az már a te problémád...

      Törlés
  9. 2. macskájával él és nem volt és soha nem is lesz ilyenben része..szerintem ezért "nem örültél neki", ezért "nem "ájultál el" ,ezért "húzott fel", "taszított egyre jobban"...
    Babi nem buta..Kellett neki ez a macsó "paraszt"..meg is kapta..
    Karakterfejlődést vártál ? Ha azt nézzük amiket írtál.....Azt mondod Babi buta volt hogy egy ilyen macsóra pazarolta az idejét, a végén mégis megjött az esze mert eldobta magától.. Hugó pedig? Pont meg akart változni, pont nem verte agyon mondjuk a barátja ellenfelét (tudod azt az őrült motorost).. Mi ez ha nem karakterfejlődés?
    Babit nem az vonzotta hogy megvert vkit Hugo a szeme láttára... Babit az vonzotta hogy miután az a vki hazahajtott és otthagyta őt, Hugo hazavitte..
    Az a medencés dolog pedig..ha igaz az adatlapodon írt "élettörténet" még diák vagy..és talán még fiatal..Akkor meg? Innod kellett volna a film előtt vagy 2 felest és még élvezted volna is a csobbanást.
    A Babi háttere: az apját és a testvérét szerette,én sem szeretem ha anyu mindenbe beleszól, a menő suli és a jó fej hugica stimmel...nem keresett kiutat..csak szerelmes lett és élte az életét..Nem szökött el otthonról ,nem hagyta ott a sulit...
    Milyen kiút keresésről beszélsz?
    Hugo háttere: Ha mondjuk anyámat (amikor lemegy boltba) egy "lépcsőházunkbeli" pasi szobájába látom törölközőben, amint bemenekül előlem a hálóba..hát lehet hogy egy lapáttal ütöm agyon a pasit.. Meg amúgy is...Mindenki másképp dolgozza fel a megrázó eseményeket..Te például szar kritikát írsz egy olyan filmről, amit az emberiség (azon részének aki látta) 99 % szeret, imád. Biztos nem véletlen.
    De hát, mi szeretjük azt az 1 %-ot is,akik nem olyanok mint mi...többiek. :)
    Visszatérve Hugora... Ha láttad volna a filmet és nem csak nézed, akkor tudnád, hogy Hugó tanult aznap mikor az anyja "lement a boltba" nem volt az véletlen..iskolás volt még.. nagy tervei voltak.....
    Ha láttad a filmet, mikor Babival a motoron ülve találkoznak az anyjáékkal, még frissek a sebek az elcsábító pasi arcán..
    Nos, még ha 8 napon túl gyógyuló is, nem hiszem, hogy akár egy hónap is eltelt volna a tanulás és a film vége között...Tehát, nem elzüllött a pasi :) Hátrébb az agarakkal :) Csak egy kicsit pihen..
    Igazad van, hogy ami köztük van, az szenvedély...is...Szenvedélyes-szerelem..Látom azért itt már kapizsgáltad ;)
    Most komolyan? Neked az a legnagyobb kritika...Neked azért szar ez a film, mert nem volt rajtuk bukósisak??? Írj a rendezőnek e-mailt és írd bele hogy szar a film és igenis motoron kötelező a bukó..
    Láttál már horror filmet? Ha nem, akkor ne is nézz ilyesmit, mert a mentő visz el..Sőt nagyon mesét se, mert képzeld, vannak beszélő állatok meg minden ami nem is igaz..
    Megnyugtatlak..Nem azért ültek így a lányok hogy te is kipróbáld..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A főszereplők számomra unszimpatikusak voltak, távol álltak tőlem, így nem is mindig tudtam átérezni, miért úgy viselkednek, ahogy. Én egész másképp kezeltem volna a helyzetet.
      A film végére H. valamilyen szinten lehiggadt, átgondolta az életét, mégsem lett szimpatikusabb. Nem mondom, hogy egyáltalán nem változott a karaktere, mert igen, viszont nekem ez még kevésnek bizonyult, ahogy Babi esetében is.
      Ami a kiútkeresést illeti, Babinak volt egy életritmusa, egy közege, ami láthatóan nem felelt meg neki, ezért váltott a fiú által nyújtott világra. Mi ez, ha nem új út keresése, ha nem menekülés a megszokottból? Minden kamasz ezt teszi.
      Ami pedig H. családi problémáját illeti, nem értem, miért csak a szomszéd pasi a hibás. Az ilyen dolgok két emberen múlnak és úgy, ahogy te kijelentetted, nem szereted, ha anyukád beleszól a dolgaidba, nos biztos vagyok benne, hogy anyukád sem szereti, ha te szólsz bele az ő ügyeibe... A problémák erőszakos megoldása pedig egy rossz út mindenféle szempontból. Hogy egy közhellyel éljek: "az erőszak erőszakot szül".
      Nekem ez a film egyáltalán nem volt "megrázó esemény". Miért is lett volna? El akartam ütni egy unalmas délutánt egy filmmel és pont olyat sikerült választanom, ami nem nyerte el a tetszésemet. Ennyi és nem több. Attól pedig, hogy negatív véleményekkel illettem, nem osztom az általad 99%-nak ítélt többség véleményét, még nem feltétlen szar a kritikám. Ez persze szubjektív, tőlem tarthatod annak is. :)
      Azt állítod, te mint a többség, kedveled azt, aki más "kisebbségi" nézeteket vall. Valahogy mégis úgy érzem, megbántottalak azzal, hogy negatívan mertem nyilatkozni egy számodra egyértelműen felmagasztalt filmről. Nem állt szándékomban. Tiszteletben tartom mások véleményét, ám elvárom cserébe ugyanezt.
      Nem, nem azért nem tetszett a film, mert nem viseletek bukósisakot. Ha pedig neked ez jött le a fenti bejegyzésemből, nem figyeltél eléggé és nem éretted, mire akartam utalni vele. Ahogy azt már a másik Diának is megjegyeztem, a film üzenete is az, amire megpróbáltam rávilágítani.
      Láttam-e horrorfilmet? Természetesen. A meséket pedig imádom. :)

      Törlés
  10. 3. De pont ez a szép nem? Olyan bátrak és olyan jó nekik..olyan szabadok ...és nem kényszeríti rá őket senki;) A film nem kötelez semmire..nem kényszerít...sőt még elrettentő példát is mutat, hogy Te ne próbáld ki.

    Legalább a spanyol nyelv tetszett.....
    Az én véleményem pedig...A film egyszerűen mesés!
    Hugo, szexi, okos és veszélyes...és pont ezért nem unalmas..Igaizi férfi..Csak egy kicsit most meggyötört a lelke.
    A lány nem egy szépség, érdekes, okos és fejlettebb a gondolkodása a korabeli lányokénál..(Lásd a barátnőjét..)
    A történet a régi, mégis új..A rosszfiú és a jókislány és a szerelem felizzik... A két fiatal színész "játéka" a szíved láthatatlan zugaiból ismeretlen (ismerős) érzéseket csal elő.
    Vágysz arra, hogy bárcsak egy pillanatig is, de az ő életüket éld..Szenvedély, szerelem, izgalom.... Mind az, ami manapság a legtöbb ember életéből hiányzik, esetleg megvolt de elhalványult.
    Ez a film minden amire vágysz...
    A zene pedig...Csodálatos...és pontosan beleillik a filmbe...
    Általában ilyen egy kamasz szerelem...Amikor azt hiszed Tiétek a világ...Nyálas és csöpögős :)

    Üdv.: Dia 2 Nyíregyházáról

    VálaszTörlés
  11. A filmmel kapcsolatos véleményünk egyértelműen szemben áll. Rád más hatással volt, mint rám. Másképp élted meg a cselekményt és a karaktereket is. Mint már mondtam, nálam ez teljesen rendben van. Különbözőek vagyunk és ez így van rendjén. :)
    Azt viszont nem értem, miért akadtál ki ennyire a kritikámon. Az, hogy megpróbálsz meggyőzni, érzelmileg nulla vagyok, amiért nem olvadtam a cipőmbe ettől a filmtől, vagy legalább a főszereplő sráctól. Ráadásul elméleteket gyártasz rám vonatkozóan, amikkel ezt igazolni tudod, cseppet ellent mondasz magadnak. Most akkor mégsem tetszik az általad 1%-nak ítélt kisebbség véleménye?

    Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a blogomon a saját véleményeimet, gondolataimat írom le, amivel sem meggyőzni sem megbántani nem akarok senkit. Tudod, ezt hívják szabad véleménynyilvánításnak...
    Ami pedig az életemre vonatkozó elméleteidet illeti, zéró köze van a filmhez, egyetlen egy dolgot viszont eltaláltál, még mindig az iskolapadot koptatom.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon nagyon jó film volt....:))) Hiába kapja a "szokványos" romantikus film kategóriát...gondolok itt a milliomos jó kislány és a csóró vagány srác bekategorizálására! Ez egy magasabb szint...valaki vagy érzi és érti és mögé és belé lát valaki meg nem!:))
    Szellem: ha a film színészei unszimpatikusak voltak számodra akkor miért néztél végig egy 2 órás filmet???:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak nagyon ritkán hagyok félbe filmet, ahhoz túlságosan kíváncsi természet vagyok. Szeretem tudni, mi a vége.
      (Amúgy nem a színészek voltak unszimpatikusak, hanem a karakterek, akiket játszottak.)

      Törlés
  13. aki tudja légyszi segítsen, milyen motoja van H -nak a filmben ?

    VálaszTörlés
  14. Hát lehet, hogy én vagyok itt az egyetlen, de egyetértek a kritikáddal. :)

    VálaszTörlés
  15. nem azért de én ma néztem elöször és 3.ra ismétlem meg ;)

    VálaszTörlés
  16. Osztom a véleményedet, bár nagyon szterotípikusan fogalmaztál. De majd lesz ez másképp az évek során...

    Ami meg ezeket a Diákat és Névteleneket illeti (tudom én is most névtelenként írok, de csak mert nincs blogom és nem akartam ezzel tökörészni) tipikus mai, naív fiatalok vagytok, akik élvezik az életet és azt hiszik boldogok. Teljesen mindegy mi van a lelkében, ha jól néz ki igaz ? Ugyanolyanok vagytok mint a csajok a filmben, ezért is tetszik nektek ennyire, ezért is tudtok belehelyezkedni a szerepükbe. Nekem ez jött le a hozzászólásaitokból. (Egyébként nem tudom, honnan szedtek ilyeneket, hogy 99 % ??!! Előbb nézz utána egy kicsit, a tudatlanság nem szégyen... http://www.imdb.com/title/tt1648216/)

    De ha ennyire tetszik a film, meg kell tudni fogalmazni, hogy milyen értékeket közvetít (mind a film, mind a szereplők) ? Mi az amivel több, gazdagabb lettél, az által, hogy megnézted a filmet ? Ezek alapvető kérdések. Ezt sugallja, hogy mindegy milyen agresszív, beteg a pasi, ha jól néz ki. Ez meg is fogalmazódik, már nem tudom pontosan idézni, de a srác mondja, hogy mellette fog tanúskodni. A gonosz mellett. (Ez ugyanaz mintha egy gyilkost védene, csak kicsiben, alattomosan belénk itatja a film.)

    Az elején Babinak sem jön be H (mert van egy értékrendje, helyesen látja a jót és a rosszat). Csak utána enged a kísértésnek, letér a helyes útról. És teljesen mindegy, hogy minek hatására. Egyszer mindenkinek számot kell adnia az életéről. A csaj talán a végén jó útra tért, de a srácon nem látszik semmi, hogy megváltozott volna. Mit fog ő felmutatni ? Hogy megnyerte a húzódzkodó és motorversenyt ? Vagy hogy jól ellátta annak a pasinak a baját ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az egyetértést és a jól megfogalmazott érveket. Bevallom, örülök, hogy nem maradtam teljesen egyedül a filmről alkotott véleményemmel. :)
      Azonban, szerintem már több mint elégszer körbejártuk a témát és úgyse tudjuk meggyőzni a másik tábort, ahogy ők sem minket. Így ezennel lezártnak tekintem a dolgot, nincs értelme a további "vitának".
      (Nem gondoltam volna, hogy pont ez a bejegyzésem lesz a "legnépszerűbb"...)

      Törlés
  17. Tegnap néztem meg a filmet, íme az én véleményem.
    Nem vagyok nagy romantikus alkat, csak azért szántam rá magam, mert a környezetemben mindenki erről beszél, és zavart hogy nem tudok hozzászólni a témához.

    Először is, nem kaptam egyértelmű választ arra, hogy Hugonak miért nem kell letöltenie a 18 hónap börtönt, ugyanis nem hangzik el hogy kifizették volna a 6000 eurót, ami (ha csak 270 forinttal számolunk is) több, mint 160ezer forint, nem akkora összeg, hogy csak úgy zsebből előkapja egy ilyen átlagos család.
    Katrina engem nagyon irritált, 17-18 éves létére úgy viselkedett, mint egy 13 éves csitri akinek életében először dicsérik meg a seggét, ráadásul szerintem nagyon túljátszotta a szerepét, inkább egy Te vagy az életem kaliberű szappanoperába való, mint egy drámába.
    Babi helyében nagyon utáltam volna Hugot, egy menthetetlen tahónak tartottam volna és gyilkos indulatot éreztem volna, na meg félelmet. Hugo helyében meg semmi vonzót nem találtam volna egy csúnyácska, elkényeztetett szende lányban. Na de amint előttem is mondták, a szerelem nem válogat.
    Ha Hugo annyira szerette a lányt, akkor nem dugta volna meg a másik csajt.
    Szerintem nagyok sok volt benne a késleltetés, amikor a kamera azt mutatja, hogy készülnek tenni valamit, vagy közelítenek egymáshoz. Gondolom ez nagyon drámai akart lenni.
    Amikor Babi sms-t ír órán Katrinának, úgy mutatja a képernyő hogy az az első üzenet, holott ha legjobb barátnők, nyilván váltottak már üzenetet jópárszor. Na de lépjünk túl, talán új a telefonja. Viszont amikor a tanár elveszi Katrina telefonját és ránéz a képernyőre, nem tudja hogy ki írta az sms-t és megcsörgeti a számot. Nem hiszem, hogy ne lett volna elmentve a legjobb barátnője a telefonjába.
    Az tetszett, hogy a motoros srácok nem verekedéssel, hanem erőnléti gyakorlatokkal mérték össze magukat.
    Nem értem, hogy miért kellett a srác kocsiját összekarcolni, meg betörni az üveget. Ennyi idősen tudhatnák, hogy ez nem imponál a csajoknak, és elég felelőtlen dolog, holott később nem ilyennek ismerjük meg.
    Az elég bénácska lett, hogy nem tudjuk hogy Babi hogy szökik meg a Hugoval való találkozásokkor, nem látunk lebukástól való félelmet, vagy számonkérést se az anyjától (kivéve amikor bulizni mentek).
    A buliban van egy baki: kikéri az italt, nem fizet, beleiszik, otthagyja, és attól a két kortytól már úgy táncol mint aki részeg. Meg sem próbálja megkeresni a pasiját.
    Babi apjának a véleményváltozását nem értem, ugyanis Hugo nem győzte meg arról hogy jó ember, egy komoly felnőttet pedig nem hatna meg az, hogy bejön a pultos csajnak.
    Amikor a kisgyerekre vigyáznak és bejönnek Csirke haverjai, nem értem hogy Hugot miért küldi el, neki nyilvánvalóan semmi köze hozzá.
    Rejtély, hogy miért éppen azt a srácot kezdi el verni a gyűrű miatt, lehet hogy van oka őt gyanúsítani, de rákérdezés vagy bizonyíték nélkül püfölni valakit, az gáz. Én biztos felpofoztam volna a csajt, akinél megtalálta, ha már a végén Babit is megütötte.
    Babi reakcióját nem értem. Ő akarta, hogy Hugo ott legyen a szülinapján, Hugo viszont nem kérte Csirkééket hogy versenyezzenek helyette. Ráadásul elég szemét dolog otthagyni valaki pont akkor, amikor meghalt a legjobb barátnője.
    Babi, a nagy hősszerelmes elég gyorsan megvigasztalódott és összejött a szomszéddal, így a végén ami megríkatott az csak Hugo fájdalma, ami nagyon átjött.

    Bár nézés közben nagyon élveztem, de így átgondolva elég sok hibát fedeztem fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet.
      Bocsi, már nem igazán tudok mit reagálni a hozzászólásokra, túlságosan kiveséztük ezt a filmet. Az új nézőpont viszont mindig jól jön. :)

      Törlés
    2. Kedves Névtelen!

      Most komolyan azon vagy fennakadva, hogy nem mutatják ahogy kifizeti a 6000 Eurót? :D
      És honnan veszed, hogy átlagos család, mikor H. csak úgy kivesz 400 Eurót a bátyó zsebéből otthon? :D

      H. tényleg elég paraszt volt az elején, de az azért volt, mert tudta, hogy Babinak épp ezért fog tetszeni. Babi mindent megkap és sosem beszéltek még így vele. Szerintem meg nem elkényeztetett, igaz voltak hisztijei, de ez belefért, hiszen H. is bunkó volt vele.

      Katina - és nem Katrina - viselkedése tényleg elég gyerekes, de ajánlom a 2. részt, ahol azért már felnőtt.

      Amikor H. "megdugja" a másik csajt akkor még nem szerelmes Babiba, de gondolom már akkor is nagyon tetszett neki, akkor még nem jártak, így azzal feküdt le akivel akart...

      Az a sulis jelenet valóban elég érdekesre sikerült, ebben egyetértek veled.

      A buliban az egyetlen baki amikor Babi kikéri az italt és nem fizet, ill. hogy csak két kortyot iszik belőle. Azért táncolt úgy, mert élvezte a zenét, és épp ez volt a lényeg, hogy nehogy már a lány menjen a pasihoz.. H. ezzel bizonyította, hogy érez vmit Babi iránt.

      Az apját pedig azzal győzte meg, hogy elmondta, hogy a lánya milyen hatással van rá, hogy egy jobb ember lesz mellette, és hogy együtt boldogok Babival.

      A gyerekre vigyázós jelenetnél tényleg nem kellett volna kidobnia H.-t, de sztem az Csirke miatt volt inkább.

      Az nem rejtély, hogy miért éppen őt kezdi el verni - ill. nem is ő kezdte a verekedést - hiszen azt a srácot győzte le a húzódzkodásban és a motorversenyen is...

      A végét én sem egészen értem, bár mondja Babi, hogy azért lett dühös, mert H. nem figyel semmire és senkire, talán ő vitte bele Csirkét a motorversenyzésbe, ezért mondja, hogy miatta halt meg...

      Babi csak felejteni akart, de még így sem tud, hiszen elkezd sírni amikor a szomszéd srác hozzáér a H. betűhöz Babi hasán...

      A 2. részben meg tisztán kiderül, hogy nem tudja elfelejteni H.-t..

      Szerintem nagyon szép a történet, de nem vagyunk egyformák.. :) Mert pl. ott van a Kegyetlen játékok, ahol szintén nem tiszta szándékkal közelít a srác.. de ez már egy másik történet! :D

      Szép napot mindenkinek!
      Sz.

      Törlés
  18. Névtelen2012. július 14. 14:47
    legjobb barátja * javítva

    VálaszTörlés
  19. Nekem tetszett a kritikád, szívemből szóltál, és nem értem, hogy miért akarnak annyian meggyőzni arról, hogy a film tökéletes és veled van a baj... már szinte nevetnem kellett ezen a hajthatatlanságon.

    Nem írnám le újra azokat, amiket te is, csak még egy valami:
    Egyetlen rész volt, ami kicsit hatott rám a filmből, mikor Csirke meghalt. Azt sajnáltam, de máskülönben az egészet én is inkább a kíváncsiságomtól hajtva néztem végig, mint a lenyűgözöttségemtől. ;P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az egyetértést. :)
      Egy ideig valóban mulatságosak voltak ezek a heves viták, mostanra azonban már nem maradt egy cafat mócsing sem ezen a csonton...

      Törlés
  20. A felhők fölött három méterrel egy nagyszerű film. A tökéletes kémiát olvastam és az is nagyon jó könyv. Annyi közös van bennük, hogy A felhők fölött három méterrel főszereplője Hugo Spanyol és a Tökéletes kémia főszereplője ALex Mexikói. AZ is egyezik, hogy mindkettőben a srác rossz és szegény míg a lány gazdag gyönyörű. A tökéletes kémiában végül összejönnek és még gyerekük is lesz!! Míg a három méterrel a felhők fölött című filmben Babi nem bírja felfogni, hogy Hugo neki akart végig jót így elválnak az útjaik.
    Ja és a motor is megegyezik ami szerintem kell is bele. Az én véleményem szerint nem baj, hogy hasonlítanak egymásra mindkettőt nagyon szeretem a Tökéles kémia jelenleg a kedvenc könyvem és egy kicsit tényleg jobb mint a Három méterrel a felhők fölött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek leirod a könyv cimét?(magyar megfelelőjet ahogy megkapod a könyvtárba vagy a boltokba)Előre is köszi.:)

      Törlés
  21. Tökéletes kritika. A film egy óriási ostobaság, tele mindenféle túlzásokkal. Amatőr színészek, gyenge sztori...

    VálaszTörlés
  22. Hello! Az én véleményem a filmről:semmi.Csak a pasi jó a filmben.Semmi más.Tiszta nyálas a film.A csaj ronda.A srác egy izomagy.Nekem ez a véleményem.A kommenteket hadjátok meg magatoknak.PP:)

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok! Szerintem ez a világ legromantikusabb,legjobb filmje.Már 4-szer újra néztem.Ez a Spanyol film megérdemli az oszkárt.Vagy is az ,,oszkárrot,, .Az én kritikám:A pasi a legdögösebb férfi az egész világon. Minden magyon,nagyon,nagyon jó.Csak egy a gond a csaj ronda.Ja és a világ leghülyébbje az aki szerint ,,szar,, a film.Az én kritikám az igaz.És akik egyet értenek velem.Én sírtam a film végén.A szüleim is látták és imádták.A komikat meg hadjátok meg magatoknak. :)

    VálaszTörlés
  24. Jaj. Csak nem bírom ki hozzászólás nélkül. Nem láttam a filmet, én csak Szellem mellett szeretnék szólni (főleg a véleményét a másik torkán ledugni akaró Dia 2 miatt), hogy igen, mindenki máshogy látja a dolgokat, ez a poszt nem akar meggyőzni senkit, csak egy vélemény. Azok a kedves hozzászólók sem lettek rákényszerítve, hogy elolvassák és egyetértsenek, miért kéne Szellemnek az ízlését fitymálni, lehurrogni. Akinek tetszett a film nézze meg megint ahelyett, hogy arra pocsékolja az erejét és idejét, hogy bősz következtetéseket von le a blog írójáról.

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok!! Tudna nekem valaki segíteni??? A film elején H. mond egy monológot....ha valakinek esetleg megvan,lenne szíves elküldeni nekem???címem: mano165@citromail.hu

    előre is köszönöm...
    Dalma

    VálaszTörlés
  26. Most komolyan egy film miatt akarjátok kikaparni egymás szemét?!
    Kétszer néztem meg a filmet, de egyet értek Szellemmel.


    Hugo nemcsak paraszt volt, de Babi mellet/ vele is az.
    Szerelmesek? Oké. Suli helyett a tengerpartra mennek? Oké. De a tengerparti házba minek kell betörni? Persze, nagyon aranyos meg kedves gesztus Hugotól, de ez valahogy ez az egész nem fér a fejembe. Babi helyében látványosan kifejezném a nem tetszésemet. Lehet, hogy csak én vagyok defektes, hogy így gondolom, nem tudom.
    Nekem úgy igazából a karakterekkel van bajom, nem is a történettel. Kicsit karikatúrás beütése van. A rosszfiú, aki nem képes szabadulni a múlttól. A jó kislány, aki anyuci kicsi lánya, dehát kamasz ezért lázadoznia kell. A legjobb barátnő, aki inkább hasonlít egy 15 évesre, mint egy 18. Vagy a rendetőt vagy a forgatókönyvírót le kellett volna cserélni és máris jobb lenne a film. De lehet, hogy mindkettőt.
    Ennyit az én véleményemről.
    Lilla

    Ui.: Szellem, a Revulsion szünetel, vagy meghalt, vagy mi történt? : DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A filmmel kapcsolatban már nem reagálok többet, eleget téptem miatta a billentyűzetet. :D

      Ami a Revulsiont illeti, nem, nem halt meg, dolgozom a folytatáson, egy héten belül fenn is lesz AFS-en. :)

      (Véletlenül dupláztad a megjegyzést így a másodikat töröltem, csak az átláthatóság kedvéért. Bár ember legyen a talpán aki végigolvassa az összes hozzászólást..)

      Törlés
  27. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  28. Sziasztok!
    Nem bírtam ki, hogy ne reagáljak.
    Olvastam a könyvet nem egyszer még eredeti formájában, mielőtt Federico Moccia a szerző kiadta volna, az olasz tinik között kézről kézre járt nyomtatott formában. Akkoriban én is ott értem, gimibe jártam és engem is ugyanúgy megragadott a varázsa. Később megszületett az eredeti! film is. Igen ez amit sokan láttatok a spanyol verzió, bele néztem de közzel sem adja vissza azt a hangulatot életérzést ami a mondanivalója lenne a filmnek. Az eredeti történet valós ( megjegyzem hogy a spanyol verzióban a helyszíneket és a szereplők nevét leszámítva szinte minden ugyan az ) helyszíneken játszódik, javarészt Rómában és annak környékén.
    Ha tehetitek olvassátok el, vagy nézzétek meg. A cím ugyan az, visszont ezerszer többet fogtok kapni. Ho voglia di te címen pedig ott a folytatás.
    Jó szórakozást
    NCSR

    VálaszTörlés
  29. Van spanyol és olasz film is ebből az olasz regényből :) De az olasz film 1000X jobb!
    Remélem "Szellem" most már neked is tiszta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kristálytiszta!
      A könyv olasz, én meg a spanyol filmváltozatot láttam.

      Törlés