2015. február 27., péntek

Kingsman - A titkos szolgálat

Ma moziban jártam és úgy érzem, meg kell osztanom a világgal.
Applequeen barátommal szokásos találkozót szerveztünk, vagyis mivel délben végeztem a munkával, ebéd, mozi aztán levezetésnek egy jó kávé volt terítéken. Nem beszéltük meg előre, mit fogunk nézni, gondoltam, majd ebéd közben eldöntjük, Applequeen azonban előbbre járt a szervezésben. Mikor találkoztam vele és a fiújával (mozi erejéig csatlakozott hozzánk), kész tények elé lettem állítva, vagyis közölték, a Kingsmanre foglaltak jegyet. Természetesen a vétó jogát megkaptam, de Applequeen lelkesedése és egy kis hang a fejemben, ami azt suttogta, én erről a filmről már hallottam valamit, meggyőzött. Szóval rábólintottak a jól öltözött titkos ügynökökre. 
Ismertető:
"A titkos ügynök legjobbjai elegánsak, kifinomultak, felszerelésük a legkülönlegesebb (és leggyilkosabb) ketyerék gyűjteménye, és tudják, melyik whiskybe mennyi szódát szokás önteni. Töki (Taron Egerton) nem ilyen: ő átlagos, vagány utcagyerek: nagyszájú, simlis és nem riad vissza a balhéktól - viszont bátor, gyors és helyén a szíve. Talán ezért keresi meg őt egy magánkézben lévő titkos kémszervezet, a Kingsman egyik legjobb embere (Colin Firth): ha Töki is úgy akarja, a nagy hagyományú, és szigorú szabályok szerint működő cégnél modern James Bondot faragnak belőle. Ám a különlegesen veszélyes kiképzőidőszak gyorsan véget ér - de csak azért, mert az ügynökökre újabb, nagyobb veszélyek várnak. Valaki egymás után rabolja el a világ hírességeit, arisztokratáit és miniszterelnökeit. A szálak pedig egy őrült milliomoshoz (Samuel L. Jackson) vezetnek."
Nem ígér sokat, ugye? Hát, nekem se tűnt volna csábítónak (Nem kedvelem a James Bond filmeket), ha rá nem jöttem volna - miközben kissé megkésve keresgéltük helyünket a már sötét moziteremben az előzetesek alatt -, hogy erről a filmről a Hollywood Hírügynökségtől értesültem. Gergő nagyon dicsérte és mivel többnyire egyet szoktam érteni a véleményével, kémtéma ide vagy oda, érdekelni kezdett a dolog. 
Nos, nem csalódtam.
A történet szokásosan indul és kezdetben nem is értettem, mire fel a 16-os karika, hiszen tipikus tinifilmnek tűnt egy kis bunyóval. Aztán felvillantott egy kis keménységet, amitől elkezdtem bólogatni, hogy na, mégis van értelme a korhatárnak, majd az őrült katarzisban levontam a végkövetkeztetést: ez bizony nem tinifilm. Én nem tudom megmondani, kémfilm, akciófilm, vígjáték vagy egy betépett James Bond rajongó víziója, de nagyon össze van rakva és ha szabad Gergőt idéznem: halál laza!
Komolyan nem rajongok a csihi-puhi filmekért, ezért még nagyobb volt a sakálvigyorom, mikor a film harcjeleneteit néztem. A templomi jelentnél nem tudtam eldönteni, tapsoljak, nevessek, vagy szörnyülködjek. (Applequeen szerint zombiapokalipszist idézett a jelent.) Sőt, nagyjából végig e között a három lehetőség között ingadoztam és általában a másodiknál határoztam el magam. (Csak mert csúnyán néztek volna rám az emberek, ha megtapsolok egy tömegmészárlást...) 
Pedig de megtapsoltam volna! Tapsot a humorának, ami kissé angol, kissé fekete és morbid, mégis többet nevettem rajta, mint a vígjátékok többségén. Tapsot a színészeknek! Colin Firth mindig karót nyelt és fapofával adja elő magát, de itt annyira jól állt neki, hogy félelem. Tapsot a zenének és a látványnak! A V, mint vérbosszú (Ami amúgy zseniális film, csak ajánlani tudom!) óta nem láttam ennyire össze nem illő párosítását a zenének és a robbantások látványának. És végül tapsot az öniróniának! Ez a film ugyanis képes volt viccet csinálni az alapanyagából és kifigurázni saját magát. (Igaz, néha mart az önirónia, mint a sósav, például a hercegnő "megmentésénél"...)
a film legjobb párosa
Persze, hiába részemről a tapsorkán, nem hibátlan film. Azt sem mondanám, hogy mindenkinek tetszeni fog, mert Applequeen és a fiúja is megjegyezte, hogy nagyon beteg volt és legközelebb én válasszak filmet, mégis remek alkotásnak tartom. Teljesen beszippantott a történetbe és végig kiválóan szórakoztam. Sőt, utána nehéz volt kizökkenni belőle, és amint elhagytuk a mozit, vártam, hogy előugorjon egy öltönyös titkos ügynök a bokorból és elverjen pár rossz arcú tagot az esernyőjével...
Összességében tehát nem bántam meg, hogy megnéztem, sőt, kár lett volna kihagyni. Nekem bizony minden elvetemültsége ellenére (vagy épp azért) nagyon tetszett.
Ajánlom mindazoknak, akiket a fenti sorokkal sikerült meggyőznöm és az összes hölgynek, aki olvad Mr. Darcy-ért. Garantáltan élvezni fogják, hogy hűvös lovagjuk lazán péppé ver egy kisebb városnyi népet. (Vagy nem, de azt a jelenetet akkor is látni kell...)

Zárszónak megjegyzem, hogy Colin Firth templomos monológját memorizáltam és amint agresszívan előítéletes emberekbe botlom, alkalmazom is. (Aki kíváncsi erre az ominózus mondatra, nézze meg a filmet!) Aztán majd reménykedem, hogy utána nem tör ki a zombiapokalipszis....

3 megjegyzés:

  1. Most még inkább kedvet kaptam ehhez a filmhez. Előző hónapban el akartunk menni rá, de csak esti vetítés volt, nekünk meg du lett volna jó, így a Mortdecaira mentünk- meg is bántuk rendesen. Lehet ráveszem a barátom, hogy nézzük meg tényleg. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hiába Johnny Depp, engem a Mordecai inkább taszított, nem is valószínű, hogy megnézem. Ez viszont tényleg jó, nem tucatfilm, igaz néhol elég beteg. :D Ha megnézed, írd majd meg, mennyire tetszett, kíváncsi vagyok, hogy ebben is egyetértünk-e. :)

      Törlés
  2. A végére minket is, nem is ajánlom senkinek. Igen, a Kingsman az előzetese alapján is jónak tűnt, hát még, hogy te is dicsérő szavakat írtál róla! Feltétlen megírom, ha sikerül megnéznünk. ;)

    VálaszTörlés