2012. augusztus 12., vasárnap

Tökéletes kémia

Muszáj egy korábbi bejegyzésemről néhány szót szólnom, mielőtt részletesen kifejteném véleményemet az aktuális olvasmányomról. Szóval történt egyszer, hogy írtam egy bejegyzést A felhők fölött három méterrel című filmről. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz blogger pályafutásom eddigi legnépszerűbb bejegyzése. Kaptam érte hideget, meleget és még gyakorikerdesek.hu-ra is belinkelte valaki. Igazi "bortányt" és véleménynyilvánítási lázat okozott. (No, nem mintha panaszkodnék, a kulturált véleményekre mindig kíváncsi vagyok.) 
Ez a bejegyzés pedig kicsit kapcsolódik a Tökéletes kémiához, mivel akkor írtam, mikor a könyv megjelent és a filmet is azért néztem meg, mert a könyv nagy rajingótábora nagyon ajánlotta. Most pedig meg tudom mondani, látok-e hasonlóságot a két történet között. A válasz: igen, mindkét főszereplő srác motorozik és mindegyik szerelmi történet. Ezen kívül azonban ég és föld a kettő és a magasságot nem a felhőkben kell keresni, hanem a periódusos rendszer gáz halmazállapotú elemeiben.
No, de ennyi körítés és visszareflektálás elég is lesz, lássuk mitől lenne tökéletes a kémia.

Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetjük a magyar változatot, így a már megszokott paramétereket viseli az eredeti borítóval (Bár nekem ezek a levelek a tetején kicsit furák.) és kicsivel több, mint 400 oldalával. A szövegre megfelelő időt és energiát szántak és külön öröm, hogy a lábjegyzetekről sem feledkeztek meg, ami néha-néha megesik a kiadó háza táján. Itt szerencsére csinos kis hátsó mellékletben összefoglalták a könyvben fellelt spanyol szavakat és mondatokat fordítással együtt. Mivel nem tudok spanyolul, nagy hasznát vettem. (Halkan megjegyzem, hogy én a lábjegyzetet jobban preferáltam volna, mivel az állandó hátra lapozgatás és keresgélés néha megtörte az olvasási lendületet, de nem leszek szőrszál hasogató.)
Fülszöveg:
"Chicagó külvárosában, a Fairfield gimiben mindenki tudja, hogy a kerület északi és déli negyedeiben élők között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak. Így amikor a pomponlányok csapatkapitánya, Brittany Ellis mellé Alex Fuentest, egy helyi bűnbanda tagját osztják be tanulópárnak kémiaórán, az eredmény borítékolható: ezek ketten robbanékony egyveleget képeznek. A fiatalok egyike sem számol azonban egy meglepő kémiai reakcióval: a szerelemmel.
Vajon sikerül-e legyőzniük saját előítéleteiket és családjuk, barátaik ellenszenvét a másik iránt? Sikerülhet-e a látszólag lehetetlen?"
 Első ránézésre tipikus szerelmi történet Rómeó és Júlia beütéssel. Na igen, a tiltott szerelem mindig vonzó és érdekes. Bevallom nem voltak túl nagy elvárásaim, mivel nem vagyok kimondottan romantikus alkat, ám a kíváncsiság győzött. (Városkám könyvtárának köszönhetem ezt a győzelmet.)
Olvastatja magát, ez tény. Eléggé amerikai, már ami a gimit meg az ott kialakult hierarchiát és a tinédzserek gondolkodását illeti. Plusz adva van a vagány, de szexi fenegyerek meg a szőke, menő csaj, akik két külön világban élnek társadalmi és etnikai tekintetben is. Ebből könnyű egy újabb sablonos történetet kialakítani, azonban mégis van benn egyéniség.
A könyv több, mint a feléig csak kerülgetik egymást a főszereplők, ami nekem kifejezetten imponált. Nem szeretem az első látásra beléd estem, második fejezetben a karjaidba olvadod figurát, ez így sokkal reálisabb.
A főszereplőknek van egyénisége. Szerencsére egyik sem az a papírmasé karakter. Alex csak látszatra rossz, törődik a családjával, képes gondolkozni is, míg Brittany csak tetteti a tökéletest és imádja a nővérét. Könnyű volt megkedvelni őket és ezen tulajdonságok bebizonyítják, mennyire hasonlítanak, ami pedig okot ad a kapcsolatukra. Bizony, közös pont nélkül nem lehet párkapcsolatot kialakítani, hiába sugallják ezt a bugyuta szerelmi történetek.
Ettől eltekintve azonban Alex a végére szemforgatóan gyorsan váltogatja álláspontjait és Bittany néha túlságosan mártír. Ám senki sem tökéletes, még ebben a könyvben sem.
A cselekmény így lekötött, bár rettentően kiszámítható, még csak gondolkodni sem kell, annyira adja magát. 
Épp ezért azt mondom, nem rossz könyv ez, de nem is tökéletes és főleg nem olyan imádatra méltó, mint ami övezi.
A vége ugyanis csapnivaló lett. Amennyire a Latin Vér szál ígéretesnek tűnt az elején, annyira gagyi lett a végére. Hát igen, egy romantikus írónak nem feltétlenül mennek az akciójelenetek, nem is kellene erőltetni. A negatív karakter pedig szánalmas. Nem csak motiválatlan és felszínes, hanem szabályosan üres. Előző bejegyzésem főszereplője (Valentine) hülyének nézné és kinevetné. 
A harcjelenet mellett pedig annyi sablont sűrített bele a végébe nyáltengerré változtatva az utolsó fejezeteket, amennyit szerencsésen elkerült a könyv többi részén. Kimondottan kamikaze mélyrepülés.
No, de lenyeltem volna ezt a színvonal zuhanást, ha az epilógus ki nem veri nálam a biztosítékot. Ehhez két megjegyzésem van, ám előbb szólok: 
Spoiler veszély!
1. Egy 100%-ig mexikóinak és egy szőke, kék szemű lánynak NEM lehet kék szemű gyereke. A kék ugyanis recesszíven öröklődik és ez a gén nincs benn a mexikói génkészletben. Legkorábban az unokájuk lehet kék szemű, de csak akkor, ha a másik szülő is kék génnel rendelkezik. 
Ezen persze azért akadtam ki, mert az írónő próbált belecsempészni némi tudományt, így szembeszökő, hogy a legegyszerűbb genetikai számítást ennyire semmibe vegye. (Oké, a biológia még mindig a szívem egyik csücske, így ez is befolyásolt.)
2. Attól, hogy gimiben jó vagy kémiából és kémia szakra mész az egyetemre, még nem lesz belőled nagy feltaláló. Ezt meg a kémiához fűződő nem épp harmonikus kapcsolatom mondatja velem.
Spoiler vége!
Összegezve ez egy romantikus történet némi eredetiséggel és sok spanyol káromkodással gazdagítva. Romantika kedvelőknek biztosan tetszeni fog, de nem nyújt ennél semmivel sem többet. Ó, és magasan veri a bejegyzés elején említett filmet, mivel itt a kémia tökéletesen érthető a két szereplő között.

Mint mondtam, könyvtárból szereztem be. Eddig még kóbor könyvjelzőkön és a lapok közé préselődött apró bogarakon kívül nem találtam semmi érdekest könyvtári könyvekben. Most azonban igazi kincsre bukkantam.
Jót mosolyogtam, mikor elolvastam a mellékelt képen látható kis üzenetet. Bárki is írta, nem kell aggódnia, hétfőn nem megyek suliba... :D
Nahát, hogy ezek a c-sek micsoda érdekes alakok lehetnek, ha távol tartják a többi diákot a sulitól. Bár, mivel én is c-s voltam, tökéletesen megértem. A gimimben ugyanis az a-sok voltak az elkényeztetettek (mivel ők voltak a 8 évfolyamos osztály), a b-sek a jó tanulók (nem mintha a másik két osztályban nem akadtak volna jó képességű gyerekek), míg a c-sek a néha rettegett problémás csapat (akik elég elevenek voltak üvegfelületek véletlen betöréséhez, tesiórák csoportos ellógásához vagy épp vad hógolyócsatákhoz az udvaron).

Kiegészítés:
Simone Elkeles írónő sajnos elkapta a bubópestis gyorsaságával terjedő kórt, ami mostanában minden írót megfertőz. Nem állt meg ugyanis ennél a kötetnél, hanem trilógiává bővítette. 
A második kötet, Rules of Attraction, Alex idősebbik öccsének, Carlosnak szerelmi életét, míg a harmadik rész, Chain Reaction, a legifjabb Fuentes fiú, Lius magánéletét foglalja könyvbe.
Kérdem én: Minek? Az a kis egyediség és érdekesség, ami a Tökéletes kémiában benne volt, a folytatással elvész. Hiszen bár más köntösben, de ugyanazt a történetet írja meg csak más szereplőkkel. Ezzel pedig hazavágja azt a picike morzsányi mondanivalócskát, hogy Alex jól döntött és helyesen, példamutatón cselekedett, ami a nyáltenger tetején lebegett a kötet végére.
Elfogom-e olvasni a folytatást, ami hamarosan hazánkban is elérhető lesz? Nem valószínű. Az ilyenfajta romantikából nekem ennyi bőven elég volt. Meg amúgy is, olyan sok más témájú és érdekes könyv van még a könyvtárban.

9 megjegyzés:

  1. Eddig is tartózkodva gondoltam a könyvre mint lehetséges olvasni valóra, mert már szinte minden közlő csatornán a szerelem folyik ki mérték nélkül, és ezt is a járvány egyik tagjának gondoltam- mint a posztodból kiderül helyesen. Így aztán nem fogom elolvasni (legalább is mostanság biztosan), örülök, hogy még mielőtt beszereztem volna kiderült a nyáltenger. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a könyv védelmében még annyit meg kell jegyeznem, hogy csak a vége a nyáltenger. :D Akkor fogj bele, ha nincs jobbnak ígérkező olvasnivaló vagy kifejezetten romantikus hangulatban vagy.

      Törlés
  2. Kedves Szellem! Megkérdezhetném hogy a filmet hol nézted meg? Vagy letöltötted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha A felhők fölött három méterre gondolsz, akkor itt megtalálod: http://online-filmek.hu/film/4820-a-felhok-folott-3-meterrel
      Én online néztem meg, de le is lehet tölteni, ha esetleg akadozna vagy nem töltene be.

      Törlés
  3. Hát a tökéles kémiára gondoltam. Egyik filmletöltős oldalon keresgéltem de nem találtam meg :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletes kémia egy könyv és eddig még nem hallottam róla, hogy megfilmesítenék.
      Olvasd el, ha ennyire felkeltette az érdeklődésedet. ;)

      Törlés
  4. http://www.port.hu/orult_es_gyonyoru_crazybeautiful/pls/w/films.film_page?i_film_id=42027
    A könyvhöz kicsit hasonló film de nem ugyan az! Én is most olvastam a Perfenc Chemistry-t engem megfogott és nagyon tetszett. Rögtön meg is vettem a második részét is! Sajnos a harmadik még nincs lefordítva de gondolkozom azon, hogy megtanulok perfect németül (eddig csak így találtam meg a könyvet) mert engem lenyűgözött az írónő és szerencsére nem csak egy oldalról látjuk a "szerelmet" hanem mindkét fél érzéseit ismerjük! Nekem nagyon megtetszett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a filmajánlót! :)
      Elég nagy rajongótábora van a könyvnek (meg a folytatásainak), úgyhogy a harmadik rész biztos megjelenik magyarul is. Könyvmolyképző Kiadó fülét rendszeresen rágják miatta. Szóval, ha bírod még türelemmel, érdemes kivárni, de nem akarlak eltántorítani a német nyelvtől, az is egy jó megoldás. :)

      Törlés
    2. Ki tudja egyszer lehet német tanár leszek (remélem soha nem lesz ilyen! :D ) és köszi az infót. A filmről annyit, hogy megnéztem az ajánlás szerintem hasonló saját véleményem viszont az, hogy nem sok az egyezés! Mexikói fiúm fehér lány szerelme de a lány a lázadó és a fiú a "jó". De érdemes megnézni szép film!

      Törlés