2010. március 11., csütörtök

The Village / A falu


Ismét egy filmismertetővel jelentkezem.
Úgy bukkantam rá erre a szerintem nem túl ismert filmre, hogy meghallgattam az egyik zenéjét. James Newton-Howard ismét nagyot alkotott. A zenébe egyből beleszerettem és kíváncsi lettem a filmre. Rákerestem hát és elolvastam a rövid ismertetőjét.
Port.hu-ról:
"Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) úgy érzi, valami nincs rendben a falujával. A közösség ellenáll minden reformnak és abban a középkori hiedelemben él, hogy a falun túl különös teremtmények élnek. Ezek a titokzatos lények nem jönnek a faluba, a falubeliek nem lépik át az erdő határát. Ez a hallgatólagos megállapodás biztosítja a viszonylagos békét. De Lucius útnak indul, a faluban pedig elszabadul a pokol. A vak Ivy (Bryce Dallas Howard) támogatja a változást, ám a mindig fékezhetetlen Noah (Adrien Brody) és a falu bölcsei bármit megtesznek a falu megóvása érdekében."

Aztán elolvastam a véleményeket is, amik határozottan megoszlottak. A többség unalmasnak találta, míg néhányan nagyon dicsérték. Egyre kíváncsibb lettem. Szeretem az olyan dolgokat, filmeket, könyveket, amik megosztják az embereket. Van néhány dolog, amit vagy imádsz, vagy utálsz és nincs olyan, hogy elmegy. Ezek után szépen letöltöttem, majd pár napra rá meg is néztem. Azért vártam kicsit vele, hogy elfelejtsem a kritikákat, amiket olvastam róla, és így ne befolyásoljon semmilyen külső hatás. Mindenféle elvárás nélkül kezdtem el nézni és nem csalódtam.
Határozottan élveztem és már az elején megmozgatta gondolataimat, ahogy arra próbáltam rájönni, mi is ez az egész. Aztán, ahogy haladt előre a sztori kezdtem tisztán látni. Nem kellett sok idő és kitisztult előttem a kép, még a végkifejlet előtt. A színészekre nem volt panaszom (Adrien Brody eszméletlen jól játszott =)), ahogy a tájra sem. Szeretem az erdőket... A kis misztikum pedig külön jó pont volt és a vége is tetszetősen alakult. A zene pedig egyenesen csodálatos. Összegezve egy jó kikapcsolódást nyújtó alkotás elgondolkodtató mondanivalóval. Szeretem az ilyeneket és határozottan megmozgatta az agyamat, miután vége lett és tovább boncolgattam a kérdést magamban. A kedvencem nem lett, de egyszer igazán érdemes megnézni.
Hogy pedig a korábban említett negatív kritikákra válaszoljak, senki ne várjon folyamatosan pörgő akciót vagy vérfürdőt. Néhol tévesen horrorba sorolják, ami nem igaz. Ez egy misztikus thriller drámai köntösbe csomagolva. Aki nem szereti ezt a műfajt, annak nem fog tetszeni, de aki szeret "rejtélyeken" agyalni és díjazza az értelmes mondanivalót és a társadalomkritikát az élvezni fogja.
Ennyi lenne és mellékelem még azt a csodálatos dallamot, ami rávett a film megnézésére:

http://www.youtube.com/watch?v=aJEk824VIas

/Sajnos valamiért nem tudom itt megjeleníteni, de talán nem okoz gondot senkinek a Ctrl C - Ctrl V manőver :)/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése