2018. november 17., szombat

A marsi

Rengeteg szépet és jót hallottam erről a könyvről. Aztán elkészült belőle a filmváltozat is és még több pozitív értékelésbe botlottam. Szóval úgy döntöttem, még mielőtt megnézném a filmet, adok egy esélyt a könyvnek. Bár nem igazán szeretem a tudományos fantasztikus történeteket, ezzel a megelőlegezett bizalommal igen jól jártam.
Nekem az eredeti borító sokkal jobban tetszik, mint a filmplakátos. Tökéletesen visszaadja a Mars vörös porfelhős légkörét. 358 oldal, vagyis átlagos vastagságú könyv, ám gyorsan lehet haladni vele.
Fülszöveg:
"Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.

Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.

Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.

De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?"
Ez a könyv remek és ez két okra vezethető vissza.
Az egyik a szerző elszánt kutatása. Andy Weir ugyanis nem egyszerűen leült és szabadon engedte a fantáziáját, hanem komoly kutatásokat végzett. Minden, amit leír a könyvben, elméletben lehetséges. Betartja a fizika törvényeit, illetve minden olyan tényezőt, amelyet jelenleg az űrutazásról és a Mars felszínéről, levegőjéről, gravitációjáról, sőt hatásáról egy krumplira tudunk. Egyszerűen nem lehet belekötni, annyira valósághű és hiteles az egész. Egy jó tudományos fantasztikum pedig pont ilyen, alapvető fizikára építkezik és logikusan követhető.
A másik oka a könyv sikerének a remek stílus. A kötet nagy része a főhős, Mark naplójából áll és ezek az elbeszélések nem csupán izgalmasak (mégis csak egy Marson ragadt ember története...), hanem rendkívül szórakoztatóak is. Vicces, ám kifejezetten intelligens karaktert alkotott, aki mindig mindent szépen elmagyaráz (az említett valós tudományosságban) és közben poénkodik a helyzeten, magán vagy csak úgy általánosságban. Kissé cinikus karakter jó adag öniróniával és éles nyelvvel és ezt nem fél kimutatni még akkor sem, ha az egész világ olvassa. Az olvasó ezért hamar megkedveli és drukkol neki, hogy túlélje mindazt, amit a balszerencse, a homokvihar, a NASA és a Mars rázúdít.
Szóval a könyvnek van egy masszív tudományos alapja és egy humoros, szerethető főhőse. Ez önmagában is elég jó kombináció egy könyvhöz, de az író hozzáadott még egy szépen felépített és végig izgalmas cselekményt. Egyetlen pillanatra sem laposodik el a történet, még akkor sem, mikor a főhős épp hosszú és unalmas órákat vár a napelemek feltöltésére. Ráadásul mindig történik valami (általában balszerencsés dolog), amit meg kell oldani, túl kell élni és úgy általánosságban el kell rajta töprengeni kicsit. Na, de hogy az olvasó ne unja meg a főhőst (Nem mintha ez a veszély fenyegetne, mert tényleg nagyon szórakoztató fickó.), egy idő után a könyv elmeséli azt is, mi történik a NASA háza táján, ők hogyan kezelik ezt az új szituációt, hogyan próbálják megoldani és hogyan jönnek ki egymással, na meg a hősködésre hajlamos asztronautákkal.
Ez tehát egy kifejezetten szórakoztató és izgalmas történet. Ráadásul olyan valósághű, hogy többeket megihletett vagy épp tudományos továbbolvasásra késztetett. Bár nem szeretem a sci-fi könyveket, ezt a kötetet kifejezetten kedveltem. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése