2014. május 10., szombat

Lidércfölde 1.

Azonnal kiszúrtam a könyvtárban és gondolkodás nélkül csaptam le rá. Egyszerűen megtetszett a vidám borító és kedvem támadt új mangasorozatba kezdeni.
188 oldal, ahogy az a képregények esetében lenni szokott. A borító megkapóan színes és bár a szerző ausztrál, az eredeti japán mangák olvasási szokásait követi, vagyis jobbról balra kell haladni.
A magyar fordítást a Vad Virágok Könyvműhelynek köszönhetik az olvasók. 
Ennyi elég is bevezetőnek, jöhet a fülszöveg:
"A kis Lucy Snow-nak a városka barátságos általános iskolájában kellett volna eltöltenie egy kellemes első napot; de ehelyett a sors bizarr tréfájának köszönhetően Miss Weaver intézetébe került, a Tudós és Etikátlan Tehetségek Akadémiájára, amit úgy is neveznek: Lidércfölde.
A Senkifalva peremén fekvő zord internátust az alattomos Gépmesterek irányítják, és céljuk, hogy kineveljék az őrült tudósok és elvetemült zsenik új generációját! Itt olyan tárgyak vannak, mint az Élvepreparálás, a Fajok közti szervátültetés vagy a Gyilkológép-építés, és Lucynak hamar bele kell tanulnia, ha kedves az élete. Ugyanis minden iskolai hét végén a leggyengébb tanulót büntetésből a szélmalomba küldik – és onnan eddig még egy gyerek sem tért vissza!"
A fülszöveg talán egy kicsit sokat árul el a cselekményből, hiszen ebben a bevezető részben Lucy épp megismerkedik az iskolával és hopp már vége is. Ez azonban nem hiszem, hogy sokat vonna le a történet bájából.
A grafikába egyből beleszerettem, annyira aranyosak a figurák, még a zord Gépmesterek is, hogy nem lehet nem szimpatizálni velük. Lucy plüssállata pedig, nos, kell nekem egy Dínó! A tónusok mégis sötétek és a hátérben gyakran felbukkannak a bonyolult gépezetek, hiszen a steampunk műfajába tartozik. 
Az alapsztori szintén aranyos, a morbid tantárgyak ellenére i,s és mivel a főhősnő csupán kilenc és fél éves, igazán kedvesen bohókás. Lucy rettentően naiv, kicsit hirtelen és gyakran meggondolatlan, de ez a viselkedés tökéletesen passzol a kalandhoz. Ha nem lenne ilyen szeleburdi, fél napig sem húzná az őrült tudóspalánták akadémiáján.
Egyik szorult helyzetből a másikba veti bele magát, miközben megismerkedik a diákokkal és tanárokkal egyaránt. A tanulók között persze már megvan a hierarchia és az új lányt nem fogadják szívesen, ráadásul az iskola rendelkezik királynővel is, aki pont olyan beképzelt és idegesítő, mint lenni szokott. Fiúk terén Claude erősíti a csendes, komoly és megközelíthetetlen vonalat, bár esetében nem a romantikus szál miatt, hanem mert ő is csupán kilenc éves és épp az "utálom a lányokat" korszakát éli.
A tanárok szintén szórakoztató figurák minden őrült és gonosz természetük ellenére is, ami alól az igazgatónő sem kivétel. Személyes kedvencem a sírrabló tanár, aki első ránézésre levett a lábamról és azok az ásómozdulatok... Az ő tanórája volt a legviccesebb, hoztam is egy idézetet kedvcsinálónak:
"-Olyan hideg van itt kint… Azt hiszem, meg fogok fázni. Nem lehetne ezt…holnap csinálni, amikor szépen süt a nap? Még uzsonnát is pakolhatnánk…Piknikezhetne az osztály… 
-Ide hallgass, te béka…Ez az óra a Sírrablás alapjai. Én a sírrabló tanár vagyok. Azt gyakoroljuk, hogyan kell sírokat kirabolni…Szokás napközben sírt rabolni? Nem! Szoktak a sírrablók uzsonnát csomagolni? Nem, nem, nem! Most pedig irány egy sírkő, mielőtt én ásom meg a te sírodat! Értve vagyok?"
Lucy
Nagyon jól szórakoztam Lucy botlásain, az abszurd helyzeteken és a horrorfilm paródiába illő párbeszédeken. A grafika pedig egyszerű, letisztult és aranyos, tökéletesen passzol a cselekményhez.
A kötet végére Lidércfölde suliaktái címmel került egy kis extra. Ezek az akták az alkotói fázisokat hivatottak bemutatni, vagyis, hogy a szerző miként képzelte el őket és ez hogyan változott menet közben. Például Lucy először egy rövid, tüsi hajú lány volt, míg a fajok közti szervátültetés tanárnője egy idős hölgy. Ezek a suliakták tehát nem csak bepillantást engednek a kulisszák mögé, hanem picit közelebb hozzák a karaktereket is.
Összességében ez egy bájos és humoros történet aranyos grafikával és csipetnyi morbid fűszerezéssel. Bátran ajánlom mindazoknak, akik szórakoztató olvasmányra vágynak aranyos rajzolással. Ha szívesen követnéd nyomon egy kislány bukdácsolásait és nem rettensz vissza az élve preparálástól.

Kedvenc idézetem:
"– Ó, az új lány egy levágott végtagot talált a sírjában! 
– Ha nem ébred fel hamarosan, az a kar az enyém! 
– Szűz kéz… Ez annyira jól jön a Zombiépítő órán…"
Kiegészítés:
Ez a sorozat kivételesen csupán három kötetből áll. Mindhárom rész elérhető magyarul, vagyis aki rákap a történetre, egyben befalhatja az egészet. Nekem nagyon tetszett, így biztosan végig fogom olvasni. 
Még a rajzolási kedvemet is meghozta, így készült a mellékelt skicc Lucyról. Nagyon bírom a hatalmas piros masniját és a csíkos harisnyáját. A színvilágot picit átvariáltam, így lett teljesen pink Dínó, de ő minden színben és formában zabálnivaló, bizonyára tetszeni fog.

3 megjegyzés:

  1. Képzeld, molyon talált egy barátnőm egy lányt, aki szeretné eladni pár könyvét (darabja 1000 Ft) és ennek az első 3 kötete is eladó. Ha érdekel szólj, és elküldöm a linket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csábító ajánlat, de mangákra nincs pénzem. Minden képregényt könyvtárból szerzek be. ^^ Azért köszi, hogy gondoltál rám. :)

      Törlés