2018. július 7., szombat

Mozgóképek LXX.

Júniusban nem szántam sok időt filmekre. Egyrészt, mert a munkahelyemen meglehetősen zsúfoltak voltak a hetek, másrészt, mert otthon San Diego lefoglalta a tévét meccsnézés céljából. Ezért van az, hogy a megnézett 4 filmből hármat moziban láttam.

Deadpool 2
"Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család, a barátság és az íz(le)lés fontosságát - s így újra ínyére lesz a kalandozás, sőt még a Világ Legjobb Szeretőjének járó, áhított bögrét is kiérdemli."
Igen, mindez benne van a filmben. Nem, komolyan benne van! Tényleg! Na, jó, nem egészen...
Kicsit aggódva ugyan, de vártam ezt a filmet. Az első rész tetszett, így hasonló elvárásaim voltak a folytatást illetően is. Csakhogy, mire lett időm moziba menni, már mindenki megnézte a környezetemben. Úgyhogy le is mondtam a moziélményről, ám Applequeen barátom volt olyan aranyos, hogy szívesen megnézte velem másodszorra is. Kicsit sem Marvel fanatikus...
Azt kell mondanom, nem bántam meg. Én lepődtem meg a legjobban, hogy bár szinte ugyanazt a sztorit néztem, mint először, a poénok egy része is visszatérő vendég volt és a főhős szája egyre mocskosabb, nem éreztem úgy, hogy túltolták volna. Talán mert tele volt belső poénokkal és mindent értettem, így állandóan kacagtam, ami jó figyelemelterelés a film hiányosságairól.
Nem tökéletes tehát, de nagyon szórakoztató. Persze csak azoknak, akik otthonosan mozognak a képregényfilmek világában és így üt nekik a sok utalás más filmekre. Illetve a korhatár sem véletlen. (Előttünk egy tíz év körüli kisfiú ült, akinek a szülei kiérdemelték tőlem a "mintaszülő" citromdíjat.)

Örökség
"Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?"
Nel barátommal nagyon vártuk ezt a filmet. Az előzetes alapján izgalmasnak tűnt és mindketten tudjuk értékelni a jó horrorokat. Egyik este így el is mentünk moziba megnézni.
Vegyes érzelmeim vannak a filmmel kapcsolatban és ez az elmúlt hetekben sem ülepedett le. Ha visszagondolok rá, még mindig kaotikus kicsit a véleményem. Egyrészt ez egy remek családi dráma remek karakterekkel és egy olyan csavarral (a kislány esetére gondolok), ami beleégett az agyamba. Másrészt egy vacak, démonos, zagyva, nevetséges horrorutánzat. A film vége tönkretette az élményt, minden addig felépített drámát agyonütött és kidobta az ablakon a kreativitás csuprot is. Szörnyen sajnálom, hogy a készítők nem tudtak elköteleződni egy pszichológiai film mellett és muszáj volt nekik természetfeletti sületlenségeket beleerőltetni. Bár a film első felén csendben szorongtam a feszült hangulat miatt, a második felén küzdöttem, hogy ne vihogjam végig az összes jelenetet. Néha azért így is sikerült felkacagnom.
Ajánlani ezért nem merem ezt a filmet, bár kétségtelenül érdekes és hangulatos alkotás (lett volna, de nem szúrják el holmi gagyi démonnal).

Az internetes zaklató
"Milyen messzire mész, hogy megvédd az életed? Casey minden tizenéves rémálmával néz szembe, amikor egy névtelen hacker azzal zsarolja, hogy a privát fotóit felteszi a netre. Casey versenyt fut az idővel, hogy véget vessen a fenyegetésnek.
Az angol fiatalok 69% -a tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást. A legsúlyosabb estetek a webcam hackek, amikor öngyilkosságba hajszolják az áldozatot. A tizenéves lányt, Casey Jacobsot is egy névtelen kíber-fanatikus zsarolja. A tinédzser a fenyegetések legrosszabbikát éli meg, amikor az illető betör a számítógépébe, és közvetlenül félemlíti meg. Azzal zsarolja, ha nem teljesíti a kívánságát, akkor a privát képeit felteszi az internetre. A történetet valós esetek ihlették."
You Tube dobta fel nekem ezt a filmet. Mivel nem hosszú (csupán 62 perces) és Maisie Williams játszik benne, akit eddig csupán a Trónok harcában láttam, adtam neki egy esélyt. Nem volt rossz döntés.
A felvetett alapprobléma jogos és az alacsony költségvetésű megvalósítás is passzolt hozzá. Ezért bármennyire is távol áll tőlem ez az online megfelelni vágyós világ, tetszett az egyszemélyes dráma. Persze sarkított, végletekre játszó film, de az üzenet így is átjön. Ráadásul nagyon tetszett, hogy nem próbálta meggyőzni a nézőt egy-egy személy bűnösségéről, hanem hagyta, hogy maga mondjon ítéletet. 
Tehát ez egy korrekt film, ha valakit érdekel a téma, tudom ajánlani.

Ocean's 8 - Az évszázad átverése
"Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala – amelyen történetesen egy hűtlen expasija (Richard Armitage) is részt vesz.De egy ilyen nagy buli végrehajtásához szüksége van a tökéletes csapatra, így aztán nekiáll, hogy összeszedje a legjobbakat. Jön a bűn legvonzóbb válogatottja: Lou, Rose, Daphne, Kluger, Nine Ball, Tammy, Amita és Constance. Vagyis Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson és Awkwafina."
Inkább az évszázad csalódása, mert ez a film tömény unalom.
Nem láttam az előzményfilmeket és nem is választottam volna ezt a filmet esti programnak, ha nem nyerek két jegyet a premier előtti vetítésre. Nel barátommal ezért adtunk neki egy esélyt.
Végig szenvedtünk rajta. Egyrészt kiábrándító látni, Sandra Bullock mennyire nem tud szépen öregedni. A sok "szépészeti" beavatkozástól gyakorlatilag nincs arcmimikája és folyton olyan, mintha motyogna. Másrészt hiába válogattak össze sok neves színésznőt (és Rihannát, akit nem szabadna filmek közelébe engedni...), mivel nem írtak nekik szerepet. Ezek a karakterek ugyanis az egysíkúság mintapéldányai. Ráadásul bosszantóan rosszul kezelik női mivoltukat. Harmadrészt nincs sztori. Minden simán megy, többnyire hiteltelenül is (Nem hiszem el, hogy egy tolvaj, legyen bármennyire is szuper ügyes képes kisétálni egy boltból két szatyornyi riasztóval ellátott holmival...) és gyakorlatilag nincs konfliktushelyzet. Megbeszélik, hogy elmennek lopni, majd elmennek lopni. Vége. A csavar ezért nem is csavar csak egy újabb ok a szemforgatásra.
Végig untam és egyáltalán nem szórakoztam jól. Inkább nem ajánlanám.

Értékelés:
Deadpool 2                                      ->  9
Az internetes zaklató                      ->  7
Örökség                                          ->  6
Ocean's 8 - Az évszázad átverése  ->  3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése