2016. augusztus 4., csütörtök

Mozgóképek XLVII.

Az elmúlt hónapban kicsit több időt szenteltem filmekre, így most hétről is tudok egy kis beszámolót adni. Közülük egyet ráadásul moziban láttam.

Nézd, ki van itt
"2014. nyara. Berlin közepén egy üres telken, katonai egyenruhában egy ötvenhat esztendős férfi ébredezik: Adolf Hitler. Amit talál: béke, demokrácia, rengeteg külföldi és egy női kancellár… Ebben az új világban a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd a televízióban.
Timur Vermes könyvének Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Könnyen megtalálja a helyét egy cinikus, gátlástalan világban, ahol a demokrácia hosszú évtizedei után a demagógia, a nézettségi adatok és a like-gombok nyomogatása vezérli a közéleti cselekvést."
Könyvadaptációról van szó, amelybe a megjelenése idején mindenhol belefutottam. Ott volt a metrón, az újságokban, plakátokon és az interneten. Valahogy mégsem kapott el a késztetés, hogy el akarjam olvasni. Aztán megtudtam, hogy készült belőle filmadaptáció és úgy döntöttem, hogy ennek adok egy esélyt.
Az alapötlet zseniális és a film nyitánya is ütős. Kissé fekete a humor, de kétségtelenül szórakoztató. Ez azonban sajnos nem tart ki végig, a közepén ellaposodik és kissé vontatottá válik. Ettől függetlenül nem bántam meg, hogy megnéztem. Az üzenet ugyanis átjött és kifejezetten tetszett. Szeretem az erőteljes társadalomkritikákat.
Elsősorban azoknak ajánlom, akik bírják a fekete humort és egy kritikus alkotásra vágynak. Vígjáték, de nem a végig kacagtató fajtából, így aki csak nevetni szeretne a fura bajszos figurán, keressen másik filmet, például Chaplint.

Porco Rosso - A mesterpilóta
"A történet az I. világháború után az Adrián játszódik. Az Adria felett nyüzsgő légi kalózok ártatlan utasszállító hajókat fosztogatnak. A kalózok hírhedt ellensége Porco Rosso, akit csak úgy ismer a világ, hogy a Vörös Disznó. Egy végzetes összecsapás egyedüli túlélőjeként nézte végig társai tragikus halálát és egy titokzatos esemény következtében változott disznóvá.
Szívét a szerelem is eléri amiért meg kell küzdenie és komoly vetélytársa is akad."
Sokáig halogattam ezt a filmet, mert sem a történet, sem a főhős karaktere nem fogott meg igazán. Tudom, tudom, előítélet a disznókkal szemben és hasonlók... Aztán egyik hétvégén Ghibli filmre vágytam és ahelyett, hogy egyik kedvencemet néztem volna meg ismét, végre bepótoltam a hiányosságomat.
Egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem, de jóval kevesebbet kaptam, mint vártam. A történet nem tűnt kifejezetten izgalmasnak és a mondanivaló sem ütött. Talán mert a Szél támad sokkal jobban és okosabban körüljárja ezt a témát. No, ezt persze nem róhatnám fel, mert én rontottam el, hogy nem követtem a készítési sorrendet. A grafika műfaját tekintve megszokott és a humor igazán szépen van belecsempészve. Egy dolog azonban továbbra is foglalkoztat, mi van a japánokkal és a disznókkal? Utána kellene járnom a mitológiának, mert csak Orwell könyvére tudtam asszociálni.
Kizárólag Ghibli rajongóknak, illetve a fiatalabb korosztálynak ajánlom. Ha pedig valaki már látta a Szél támad-ot, ne legyenek magas elvárásai.

Star Trek - Sötétségben
"Amikor az Enterprise legénységét hazahívják, kiderül, hogy egy a szervezeten belülről jövő megállíthatatlan erő felrobbantotta a flottát, és mindent, amit a flotta képviselt, és ezzel a világunkat válságba sodorta. Kirk kapitánynak személyes elszámolni valója is van, elindítja az embervadászatot a háborús zónába, hogy elkapja az embert, aki maga egy tömegpusztító fegyver. Miközben hőseinket beszippantja az élet és halál világméretű sakkjátszmája, szerelmek kerülnek veszélybe, barátságok szakadnak szét, és áldozatokat kell hozni az egyetlen családért, ami Kirknek maradt, azaz a legénységért."
Bond haverom csak nem adta fel és rohamtempóban megnézette velem a Star Trek második részét, hogy utána elmehessünk moziba a harmadikra...
Előző hónapban már nyilatkoztam az első filmről, úgyhogy nem ismételném meg a sci-fi műfajához fűződő kapcsolatomat. A lényeg, hogy az űrcsaták nem a szívem csücskei. Ez a film pedig egy nagy csata, meg világvége, meg világmegmentés meg egyéb űrcucc. Nem igazán az én ízlésemnek való és meg lehet kövezni, de Benedict Cumberbatsh sem a szívem csücske. Az egyedüli dolog, ami tetszett a filmben, az a szereplők közti párbeszéd volt, mert őket az első részben azért megkedveltem.
Kizárólag azoknak ajánlom, akik szerették az első filmet, illetve minden Cumberbatsh rajongónak, mert nekik úgyis elég lesz, hogy szerepel benne.

A hangya
"A Marvel Moziuniverzum következő epizódjában a nézők megismerkedhetnek az eredeti Bosszúállók egyik alapítójával, aki első alkalommal látható a mozivásznon. A Hangya szuperképessége, hogy rendkívül kis méretűre tud zsugorodni, miközben ereje megsokszorozódik. A Scott Lang polgári névre hallgató, rendkívül sikeres tolvaj sorsa úgy alakul, hogy akarva-akaratlanul hőssé válik, amikor segítenie kell egykori mentorának, Dr. Hank Pymnek. A doktor által tervezett speciális Hangya páncélra gonosz erők vetettek szemet, a két férfinak ezért meg kell akadályozni, hogy a különleges öltözet rossz kezekbe kerüljön. Pymnek és Langnek ezért együtt kell dolgoznia, hogy végrehajtsák a tökéletes rablást és ezzel megmentsék a világot."
Egy másik sokáig halogatott film. Elvagyok a szuperhősös filmekkel, a Hangya azonban nem vonzott. Gyerekkorom egyik filmje, Drágám, a kölykök összementek jutott róla eszembe és úgy gondoltam, én ezt már régen kinőttem. Azonban olyan sokan dicsérték, hogy kezdte piszkálni a fantáziámat.
Az alapötlet továbbra is röhejes, a főhősnő borzalmas (Az a paróka szerintem külön életet él!), de le a kalappal a készítők előtt. Amit csak lehetett, kihoztak ebből a filmből. Kellő öniróniával és jól koreografált látványvilággal igazán szórakoztatóvá tették.
Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is szereti a szuperhősöket, még akkor is, ha kételkedik benne. Ez egy szórakoztató akciófilm, se több, se kevesebb.

Star Trek -Mindenen túl
"A Mindenen túl kalandja során ez Enterprise az űr felfedezetlen zugaiba merészkedik, ahol egy új, titokzatos ellenséggel találkoznak, és ez a találkozás komoly próbára teszi a legénységet, és mindazt, amit a Föderáció jelent."
Két sci-fi rajongó sráccal ültem be rá a moziba és meglehetősen aggódtam, hogy ők el fognak folyni a mozivászon előtt gyönyörűségükben, míg én szkeptikusan kapkodom a fejemet. Nos, nem így lett, hanem pont fordítva.  
Bond, mint igazi rajongó, hatalmas elvárásokkal ült mellettem és ha végig csak az űrhajót mutatják a vásznon, boldog lett volna. Csakhogy az űrhajó parkolópályára került és megkezdődött a hosszú kaland egy ismeretlen bolygón, mire ő csalódottan sóhajtott, nekem pedig felcsillant a szemem. Igen, ez azt jelenti, hogy ez a film kevésbé sci-fi, egy pont a javamra.
Ez gyakorlatilag egy kalandfilm akcióval fűszerezve és olyan párbeszédekkel, hogy végigkacagtam az egészet. A szöveg zseniális, a karakterek zseniálisan szórakoztatóak és Sofia Boutellának igazán jól áll a fehér. Egy-egy logikai baki azért akad a történetben, de kit érdekel, mikor Spock és Bones végig duóban járnak és egymás agyára mennek. Ami pedig az űrcsatát illeti, mert azért a végére odabiggyesztettek egyet, annyira laza és hanyag lett, hogy csak bámultam és ámultam. Na, ha minden űrcsata ilyen lenne, a végére még megszeretném őket.
Szóval ez a film zseniális, főleg ahhoz képest, hogy Star Trek. Akit az előző két film nem győzött meg, mindenképpen nézze meg, mert ez bizony laza és szórakoztató, akár szereti valaki az űrmeccset, akár nem.

High Strung
"Amikor egy hip-hop hegedűművész a New York-i metróban találkozik egy klasszikus táncossal , szikrák repkednek. Segítségével a hip-hop tánc legénységgel meg kell találni a közös alapot, miközben készülnek a versenyre, amely megváltoztatja az életüket örökre."
Ez egy tipikus film. Tipikusan romantikus, tipikusan klisés és tipikusan sok benne a spontán táncra fakadás. Mégis van valami ezekben a zenés, táncos kliséfilmekben, amitől az ember lánya kicsit kikapcsol. Hiszen nem kell hozzá gondolkodni, csak bámulni, ahogy eltáncikálnak a szereplők, ahogy a főhős félmeztelenül hegedül (Ja, ennyire hatásvadász ez a film.) és közben eldönteni, tetszik-e a zene, avagy sem. Igazából pont az utóbbiért néztem meg, mert ez nem egy hip-hop vagy latinos táncfilm, hanem egy kicsit komolyabb. A balettet szeretem, a komolyzenét szintén, csajos filmnek jó volt.
Elsősorban lányoknak ajánlom és főleg azoknak, akik szeretik az ilyen jellegű filmeket. Ha valaki komolyan a balettról akar nézni valamit, rossz helyen jár, de délutáni filmnek rendben van.

Amerika Kapitány - Polgárháború
"Steve Rogers az újjáalakult Bosszúállók csapatának élén próbál gondoskodni az emberiség biztonságáról. Azonban egy újabb incidens következik be, amelynek nem várt következményei lesznek. A Bosszúállókon egyre nő a politikai nyomás, hogy egy kormányzati szerv irányítsa őket, akiknek be kell számolniuk akcióikról. Az új rend megosztja a Bosszúállókat, a csapat két részre szakad. Az egyik csoport élén Steve Rogers áll, aki úgy véli, a Bosszúállóknak szabadon kellene tevékenykednie, hogy védelmezhessék az emberiséget. A másik frakció élén Tony Star, aki az irányítás és elszámoltathatóság eszméjét támogatja. A nézőknek döntenie kell, hogy melyik tábornak drukkolnak, miközben a háború immár két fronton zajlik."
Még egy akciófilm szuperhősökkel és még egy film, amit sokáig halogattam. Hát, halogathattam volna tovább is...
Ez a film rém hosszú, rém egysíkú és rémségesen nem szól semmiről. Mármint azon kívül, hogy a kapitánynak épp ki a legjobb barátja. Rettentően untam.
Az eleje még rendben volt, úgy tűnt, mintha mondani akarna valamit. Aztán összeálltak a csapatok a kék sarokban a fent említett hangyával, míg a piros sarokban pókocskával kiegészülve és kezdetét vette a csihi-puhi. Ez eddig rendben is volna, hiszen akciófilm, de míg a Bosszúállók végig szórakoztató volt, addig ez csak néha lőtt el egy-egy poént. Ráadásul az egész rettentően hosszú film szinte egy nagy csatajelenet. Ez pedig, bár nem az űrben játszódik, rettentően fárasztó volt nekem. A végére ráadásul minden felvetett kérdést szögre akasztottak, így a film lényegében nem szólt semmiről, legfeljebb arról, hogyan engedik ki a szuperhősök a fáradt gőzt. Persze, hogy bunyóval!
Hatalmasat csalódtam a kapitányban és vasemberben is, aki mintha nyugdíjba kívánna menni.
Kizárólag Marvel rajongóknak ajánlom és csak saját felelősségre.

Értékelés:
Star Trek - Mindenen túl                     ->  10
A hangya                                             ->   9
Porco Rosso - A mesterpilóta             ->   8
Nézd, ki van itt                                   ->   7
High Strung                                        ->   7
Star Trek - Sötétségben                      ->   6
Amerika Kapitány - Polgárháború     ->   5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése